Nedgang på Wall Street – First Republic falt tungt tross krisehjelp
Stemningen snudde ned igjen på børsene i USA fredag kveld tynget av bankfrykt. Totalt sett endte flere av de største indeksene likevel i pluss for uken.
Bankuroen på verdens børser fortsatte fredag. Store nedturer tidlig i uken ble avløst av oppgang på Wall Street torsdag, før det snudde ned igjen i slutten av uken.
Mange investorer er nå nervøse for hva som skjer videre i bankkrisen, og om det kan skje noe stort i løpet av helgen.
– Hvordan ser alt dette ut på mandag? Markedet er nervøst med tanke på å sitte på aksjer mens de venter på det, sier porteføljeforvalter Keith Buchanan i Global Investments til CNBC.
Bankredninger kan skape en djevelsk og dyr dynamikk
Slik så det ut ved stengetid fredag:
- Dow Jones ned 1,2 prosent
- Nasdaq ned 0,7 prosent
- S&P 500 ned 1,1 prosent
De to sistnevnte er likevel i pluss for uken totalt sett.
Et fat nordsjøolje (brent spot) handles for 72,4 dollar fatet, ned over to dollar siden midnatt, men over ti dollar lavere enn i starten på uken.
First Republic-drama
Det har svingt voldsomt i First Republic-aksjen denne uken. Torsdag kom bekreftelsen på at flere storbanker skyter inn store beløp for å hjelpe. Fredag falt aksjen likevel 33 prosent.
Det er Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley, BNY Mellon, PNC Bank, State Street, Truist Bank og US Bank som sto bak redningspakken.
I en uttalelse på vegne av finansdepartementet, med Janet Yellen i spissen, og sentralbankens sjef, Jerome Powell, ga de banksystemet en klapp på skulderen etter «redningsaksjonen».
– Dette er høyst velkomment og viser styrken banksystemet vårt har, het det i pressemeldingen.
Ifølge The Wall Street Journal har topper i First Republic dumpet aksjer de siste månedene.
Slik gikk det med andre storbanker på Wall Street:
- Citigroup ned 3,0 prosent
- Wells Fargo ned 3,9 prosent
- Morgan Stanley ned 3,1 prosent
- JP Morgan ned 3,8 prosent
- Goldman Sachs ned 3,7 prosent
Hittil denne måneden har markedsverdien til verdens banker samlet falt med 459 milliarder dollar, ifølge Financial Times. Det tilsvarer i overkant av 4.900 milliarder norske kroner.
I Europa slet Credit Suisse tungt. Etter en rekyl på Zürich-børsen torsdag, hvor aksjen steg over 20 prosent, falt den igjen og endte ned 8,01 prosent.
Gårsdagens opptur kom etter at den sveitsiske sentralbanken besluttet å tilføre 50 milliarder sveitserfranc, tilsvarende 577 milliarder kroner, til banken.
Derfor er det uro i USA
Kaoset hos amerikanerne startet med en rekke bankkollapser på tampen av forrige uke. Først gikk kryptofokuserte Silvergate over ende, før markedene rettet blikket mot Silicon Valley Bank (SVB).
Et stort antall kunder ønsket å ta ut innskuddene sine. Det ga banken likviditetsproblemer. Da så SVB seg nødt til å selge obligasjoner, gjeldspapirer for et mye lavere beløp enn de kjøpte dem for som følge av at rentene har skutt i været. Tapet ble for stort og banken ble den største til å kollapse siden finanskrisen i 2008.
Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed) innførte hastetiltak som blant annet sikrer alle innskudd i alle amerikanske banker underlagt det amerikanske føderale sikringsfondet frem til 11. mars 2024.
Årsaken var frykt for at bankkunder ville ta ut innskuddene sine fra andre mellomstore banker, og med det skape et «bank run». Fed stengte samtidig ned regionbanken Signature Bank som med det ble den tredje banken som kollapset i løpet av en uke.
PS! Wall Street åpner 14.30 og stenger 21.00, norsk tid, denne og neste uke. Dette er fordi USA gikk over til sommertid i helgen, to uker før Norge gjør det samme.