Island setter opp renten med 1,25 prosentpoeng

Kraftig prisvekst plager også vår nordiske øynabo. Renten i Island er mer enn dobbelt så høy som i Norge.

Islands hovedstad Reykjavik, sett fra Hallgrimskirkja i sentrum av byen.
Publisert:

Saken oppdateres ...

Islands sentralbank har onsdag besluttet å heve styringsrenten i landet med hele 1,25 prosentpoeng, ifølge en uttalelse.

Det kraftige rentehoppet løfter nøkkelrenten i landet til 8,75 prosent.

Til sammenligning ligger renten her hjemme på 3,25 prosent, etter at Norges Bank tidlig i mai hevet renten med 0,25 prosentpoeng.

Sentralbanken skriver også at de venter å heve renten videre fremover for å sikre «en bedre balanse i økonomien og få inflasjonen tilbake til målet».

Les på E24+

Kroneprisen på gull er doblet på fem år. Marius (30) er blant dem som investerer

Prisveksten har vært kraftig på Island over lengre tid, akkurat som mange andre steder i verden. I april var inflasjonen på 9,9 prosent målt mot samme tid året år. Inflasjonsnivået har ligget på over 9 prosent siden juli i fjor.

«Det er utsikter til betydelig sterkere inflasjonspress i 2023 og 2024 enn tidligere antatt», skriver sentralbanken i uttalelsen.

Videre skriver sentralbanken at forventingene til prisveksten på lang sikt har steget og ligger godt over målet, og at det derfor er større risiko for at inflasjonen setter seg.

Sentralbanken på Island har jekket opp sine prognoser for den økonomiske veksten i landet i 2023. Nå venter sentralbanken en oppgang i bruttonasjonalprodukt (BNP) på 4,8 prosent i år, mot den tidligere prognosen på 2,6 prosent.

Dagens rentehopp er ikke den første kraftige hevingen fra Islands sentralbank i år. I mars ble renten økt med ett prosentpoeng, mens den i februar ble satt opp med 0,5 prosentpoeng.

Ásgeir Jónsson er Islands sentralbanksjef.
Publisert:

Her kan du lese mer om