Flyr-krisen: Svensk investor ble største aksjonær

Den svenske investoren Fredrik Lundgren og selskapet Lusam Invest skjøt inn mest penger i Flyr-emisjonen. Se listen over alle som deltok i kapitalinnhentingen her.

KRISERAMMET: Flyr hentet penger for å holde seg på vingene gjennom vinteren.
Publisert: Publisert:

Hvem skjøt inn 250 millioner kroner i det kriserammede flyselskapet Flyr?

Det har til dels vært ukjent hittil.

Spesielt ett navn peker seg ut blant deltagerne i emisjonen.Innhenting av frisk kapital gjennom utstedelse av nye aksjer.

Den svenske investoren Fredrik Lundgren, et ubeskrevet blad i norsk finanspresse, topper oversikten over hvem som kjøpte mest aksjer sammen med Jan Petter Sisseners fond.

Les på E24+

Hvis du først vil kjøpe fly-aksjer, skal du kjøpe Flyr nå

Det viser listen sendt inn til Brønnøysundregistrene over investorer som kjøpte aksjer, som E24 har hentet ut.

Oversikten viser at 150 investorer deltok i emisjonen som ble fullført 10. november.

Lundgren fikk tildelt 2 milliarder aksjer. Det svenske selskapet Lusam Invest ab fikk samtidig tildelt 650 millioner aksjer.

To kilder bekrefter overfor E24 at Lundgren er tilknyttet Lusam Invest. E24 har ikke fått svar på en henvendelse til Lundgren. Personer tilknyttet Lusam Invest har heller ikke svart.

Aksjene ble registrert i Foretaksregisteret 17. november, og Lundgren og Lusam var dermed største aksjonær i det kriserammede selskapet.

Listen forteller ikke hva investorene har gjort med aksjene etter at de ble tildelt. De kan både ha solgt aksjer eller kjøpt aksjer.

Les på E24+

Dette er de største aksjonærene i Flyr etter emisjonen

Har gått inn i flere emisjoner

Tegningskursen i emisjonen var 0,01 kroner – altså 1 øre.

Lundgren betalte dermed 20 millioner kroner for aksjene.

Lusam Invest betalte 6,5 millioner kroner for sine aksjer.

Lundgren står oppført som styreleder og toppsjef i Lusam Invest, viser den svenske selskapstjenesten allabolag.se.

Hverken Lundgren eller Lusam Invest er synlig på en nylig oppdatert aksjonæroversikt.

Sparebank 1 Markets står via en meglerkonto oppført med knappe 3,2 milliarder aksjer på toppen av aksjonæroversikten.

Lundgren og Lusam Invest har tidligere deltatt i en rekke emisjoner i svenske selskaper, deriblant i Aerowash, som driver med rengjøring av fly.

Har du opplysninger om denne saken eller lignende saker? Kontakt E24s journalist på eb@e24.no eller via Signal eller Whatsapp på +4748159242.

Sissener: Kjenner ikke til ham

Forvalter Jan Petter Sissener sier at han ikke kjenner til Lundgren.

Han sier at fondet han forvalter ikke har solgt sine aksjer.

Fondet Sissener Canopus kjøpte 2 milliarder aksjer i emisjonen for 20 millioner kroner.

Han sier at han har tro på ledelsen i Flyr og selskapets forretningsplan.

– Jeg er optimist til det motsatte er bevist. Hvis ledelsen får det til så går kursen mangegangeren, men hvis ikke går det trolig i vifta.

Jan Petter Sissener

Kjapt ut

Flere profilerte investorer står nå oppført med en mindre beholdning aksjer enn det de skjøt inn i emisjonen. Enkelte av investorene som skjøt inn penger i emisjonen, er ikke synlig på dagens aksjonærliste.

Det kan bety at disse investorene har solgt seg ned eller kvittet seg med alle aksjene i flyselskapet.

Aksjonærlistene har to dager etterslep og fanger dermed ikke opp endringer som har skjedd i disse to dagene. Endringene kan stamme fra ordinært kjøp eller salg, men også fra andre typer transaksjoner eller hendelser.

  • Den profilerte investoren Øystein Stray Spetalens selskap Tycoon Industries kjøpte 1,5 milliarder aksjer i emisjonen. Det betyr at Spetalen gjennom sitt selskap skjøt inn 15 millioner kroner i Flyr. Spetalens Tycoon Industries står nå oppført med 675 millioner aksjer på en nylig oppdatert aksjonæroversikt.
  • Arne Fredly, en annen profilert investor, fikk gjennom sitt selskap Apollo Asset Limited tildelt 150 millioner aksjer i emisjonen. Fredly og Apollo måtte dermed ut med 1,5 millioner kroner. Selskapet står nå oppført med 100 millioner aksjer.
  • Bjørn Maaseide, investor og tidligere profesjonell sandvolleyballspiller, står gjennom sitt fond Kraft Global ikke oppført med noen aksjer på dagens aksjonærliste. I emisjonen kjøpte Kraft Global 175 millioner aksjer for 1,75 millioner kroner.
  • Ketil Skorstads selskap Tigerstaden kjøpte 150 millioner aksjer i emisjonen for 1,5 millioner kroner. Tigerstaden står oppført med en beholdning på 100 millioner aksjer på dagens aksjonæroversikt.
  • Nicolay Groves selskap Ørn as kjøpte 50 millioner aksjer i emisjonen. I dag står ikke Ørn as oppført på aksjonæroversikten.

Investor Nicolay Grove har solgt aksjene, opplyser han.

– Jeg tapte 50.000 kroner og er ferdig med den saken, sier Grove.

E24 har ikke fått svar på henvendelser til Spetalen, Fredly og Skorstad. Maaseide viser til Kraft Global, som ikke har svart.

Privatinvestor Tellef Ormestad satset også på Flyr-emisjonen. Han har også tidligere vært blant de største aksjonærene.

Han fikk tildelt en milliard aksjer, det samme antallet han er oppført med i dagens aksjonærliste.

– Jeg er fortsatt med i aksjen, sa han til E24 tirsdag morgen. Ormestad sa da at han ikke hadde noen ytterligere kommentarer.

Tirsdag morgen kom en oppdatert liste over Flyrs 50 største aksjonærer. Den gir ikke et fullt bilde over hvem som skjøt inn penger i emisjonen og hvor mye de spyttet inn.

Her ser du hvem som deltok i emisjonen og hvor mange aksjer de kjøpte:

Les på E24+

Hvis du først vil kjøpe fly-aksjer, skal du kjøpe Flyr nå

Publisert:
Gå til e24.no