Børsens chilenske oppdretter tror på Kina-vekst: – Kinas andel av vårt salg kan dobles
Lakseselskapet Salmones Camanchaca hadde kraftig vekst i salget til Russland i fjor, men også fersk laks til Kina økte. Fremover ser laksetopp Ricardo Garcia «fantastiske muligheter» i Midtens rike.
Kraftig produksjonsvekst og enda større salgsøkning ga rekordresultater for Salmones Camanchaca i 2018, til tross for lavere priser på atlantisk laks.
Den chilenske oppdretteren ble notert på Oslo Børs for et drøyt år siden, og ble det første sjømatselskapet fra det søramerikanske landet på Børsens markedsplasser.
Etter Norge er Chile den største produsenten globalt av atlantisk laks.
Tirsdag var Salmones-ledelsen i Oslo for å presentere resultatene for fjerde kvartal og 2018, en periode der selskapet innfridde vekstplanene som ble varslet i børsnoteringen.
Salmones selger mye av sin laks til det nordamerikanske markedet, men også til flere søramerikanske land og land som Russland, Kina og Japan.
E24 (+): Kan Norwegians Kina-drøm redde «lakseslottet» på Gardermoen?
Tror på Kina-vekst
Lakseselskapet satser på det store kinesiske markedet gjennom sin eierandel på 25 prosent i New World Currents.
Det er et selskap eid felles med tre andre chilenske produsenter for å selge laks i Midtens rike. Selskapet er hovedimportøren av chilensk laks til Kina, ifølge visestyreleder Ricardo Garcia.
Han forteller om muligheter både innenfor fryste og ferske produkter i det kinesiske markedet.
– Det er et veldig raskt voksende marked. Kinesere blir mer velstående, laks øker raskt i det markedet. Vi ser mange muligheter i Kina de neste årene, sier Garcia til E24.
Blant annet har Salmones startet med salg av fileter og porsjonsprodukter i Kina, ifølge visestyrelederen.
– Det gir fantastiske muligheter. Det kinesiske markedet er svært dynamisk. Kinesiske konsumenter er klare for den type mat.
Innenfor fersk atlantisk laks steg Kinas andel til åtte fra fem prosent av Salmones-salget i fjor. I frossen laks var tilsvarende tall tre prosent.
– Jeg tror det kommer til å bli større enn dagens andel. Jeg tro ikke det blir like stort som det nordamerikanske markedet, eller det brasilianske markedet, sier Garcia, med henvisning til to av de største markedene for selskapet.
– Men Kinas andel av vårt salg kan dobles i løpet av de neste fem årene, sier han.
Les også: – Kina-toget går fra norsk laks
Kraftig salgsvekst i Russland
Salmones Camanchacas produksjon av atlantisk laks steg med 42 prosent til nær 48.500 tonn i fjor. Det skyldes i stor grad at tidligere utleide lisenser er tatt i bruk til selskapets egen produksjon.
Salgstallene viser at spesielt det russiske markedet gjorde et stort hopp i 2018. I regionen Europa og Eurasia, der Russland utgjør hovedtyngden, ble salget tredoblet til 95,5 millioner dollar.
Les også: Sjømatrådet: Norsk laksenæring har tapt 20 milliarder på utestengelse fra Russland
Målt som en andel av det totale salget utgjorde Russland en fjerdedel, mot 10 prosent i 2017.
Sjømateksportens beste februar noensinne: Ny knallmåned for laksen
– Et viktig element i Salmones Camanchacas strategi er å ha fleksibiliteten, både i produksjon, prosessering og salg, til å ta mulighetene når de oppstår, sier Garcia.
En slik mulighet med høyere priser oppsto nettopp i det russiske markedet i fjor, ifølge Garcia.
– I fjor ble det russiske markedet veldig attraktivt for oss, samtidig som det amerikanske markedet var litt svakere enn normalt. Marginene i det russiske markedet var derfor høyere enn i det amerikanske markedet. Derfor byttet vi hovedsakelig fra det nordamerikanske til det russiske markedet.
– En fraksjon av vårt salg flytter rundt hvert kvartal for å få den beste avkastningen på fisken, sier Garcia.
I 2019 ligger det derimot an til at det nordamerikanske er mer attraktivt, mens det russiske er svakere, forteller Garcia under presentasjonen.