Nedskrivninger ga blodrød bunnlinje for Statoil

Oljeselskapets resultat viser tap på 8,9 milliarder i fjerde kvartal.

UNDERSKUDD: Nedskrivninger tynger Statoils bunnlinje i fjerde kvartal. Selskapet har skrevet ned store verdier i USA.

Thomas Nilsson
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

– Statoils kvartalsresultat ble påvirket av det betydelige fallet i oljeprisen. Resultatet ble i tillegg påvirket av spesifikke regnskapsmessige elementer. Underliggende resultat fra driften og kontantstrøm i 2014 var solid, sier Statoils ferske konsernsjef Eldar Sætre i en kommentar til selskapets fjerde kvartal fredag.

Aksjelive:Følg Statoil-aksjen her!

I perioden leverte Statoil et justert driftsresultat på 26,9 milliarder norske kroner, ned fra 43,9 milliarder i fjerde kvartal 2013.

Selskapets driftsinntekter beløp seg til 147 milliarder, mot 146,5 milliarder i fjerde kvartal 2013. Netto resultat falt til minus 8,9 milliarder, fra et overskudd på 14,8 milliarder i tilsvarende periode året før.

Underskuddet på bunnlinjen forklares med nedskrivninger i Statoils internasjonale virksomhet og enkelte letelisenser, delvis motvirket av gevinster ved salg av eiendeler.

De netto kvartalsspesifikke regnskapsmessige elementene utgjorde 18 milliarder kroner. Selskapet har i perioden skrevet ned landbaserte eiendeler i Nord-Amerika med 10,5 milliarder kroner.

Opprettholder utbytte

Før tallene ble sluppet, har det vært spekulert i om selskapet ville opprettholde sin utbyttebetaling tross fallet i oljeprisene. Sistnevnte er omtrent halvert siden nivået i sommer.

Det foreslås imidlertid et utbytte på 1,80 kroner per aksje, tilsvarende som ved forrige korsvei. Intensjonen er videre å holde utbyttet stabilt de tre første kvartalene i 2015.

– Vår økonomiske posisjon er robust, vi opprettholder vår finansielle kapasitet og vi har en solid balanse. Vi har til hensikt å oppfylle våre forpliktelser overfor aksjonærene og betale et konkurransedyktig utbytte, sier Eldar Sætre.

Les også

Statoil skrur opp sparetempoet: Kutter investeringsplanen med nye 15 milliarder

Statoil økte i perioden egenproduksjonen til 2,103 millioner fat oljeekvivalenter per dag, fra 1,945 millioner fat i samme periode i året før.

Selskapet venter videre organisk produksjonsvekst på omtrent to prosent per år frem mot 2016, og tre prosent fra 2016 til 2018.

Les også

Slik vil Sætre styre Statoil

Les også

Tilsammen har de kuttet investeringsplanen med 45 milliarder

Les også

- Er sikker på at Statoil har funnet den beste sjefen

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Equinor

Flere artikler

  1. Statoil-resultatet skuffer: Nye nedskrivninger utenlands

  2. Statoil bruker samme oppskrift en gang til: Øker sparemålene og kutter investeringene

  3. Halvert resultat hos Statoil

  4. Statoil skuffer kraftig: Enda et kvartal uten milliardresultat

  5. Betalt innhold

    Oljeprisen preget Statoil