Musk gir opp å ta Tesla av børs

Tesla-styret enige om å skrote sjefens opprinnelige plan.

BLIR PÅ BØRS: Tesla og sjef Elon Musk.
Publisert:

Elon Musk annonserer at Tesla vil forbli et børsnotert selskap – etter at han tidligere denne måneden skapte sjokkbølger med kunngjøringer om at han både vurderte å ta elbilselskapet av børsen, og at han hadde sikret finansieringen for å få det til.

I et blogginnlegg sent fredag kveld skriver Musk at han møtte Tesla-styret til diskusjoner torsdag.

Musk fremholder at han i dette møtet sa ifra om at han likevel ikke mente en børsexit var den rette veien å gå.

«Styret indikerte at de er enige», skriver Musk.

«Vær så snill, ikke gjør dette»

Han beskriver en todelt prosess de siste ukene: På den ene siden bekrefter Musk at han gikk videre med exitplanen, blant annet ved å søke bistand fra Goldman Sachs og Morgan Stanley.

Les også

Bloomberg: Hyrer Morgan Stanley for hjelp med børs-exit

På den andre siden fremholder Musk at han aldri hadde bestemt seg, og har brukt mye tid på å lytte til små og store aksjonærer for å forstå deres ankepunkter.

– Gitt tilbakemeldingene jeg har fått, er det tydelig at de fleste av Teslas aksjonærer mener vi er bedre tjent med å være børsnoterte. I tillegg har flere institusjonelle aksjonærer forklart at de har interne retningslinjer som begrenser hvor mye de kan investere i et unotert selskap, forklarer Musk.

– Og selv om flertallet av aksjonærene jeg har snakket med sier de vil bli værende hvis Tesla tas av børs, var budskapet i et nøtteskall: «Vær så snill, ikke gjør dette», skriver Musk.

Berg- og dalbane

Men det handler ikke bare om aksjonærene, ifølge Tesla-sjefen. Han vedgår at han også selv undervurderte hvor «tidkrevende og distraherende» en børsexit-prosess ville bli.

Musk skriver at han heller vil bruke kreftene på å øke Model 3-produksjonen.

Det var 7. august at Musk først varslet at han vurderer å få kjøpt Tesla ut av børsen for 420 dollar per aksje, noe som ville verdsatt hele selskapet til langt mer enn i markedet.

Det har sendt Tesla-aksjen på en real heisatur.

Investorer svarte med å sende opp Tesla-aksjen 11 prosent samme dag, men den umiddelbare jubelen ble fulgt av tvil om Musk virkelig var seriøs. Og selv om svaret altså viste seg å være ja, var det slett ikke alle som kjøpte Musks påstand om at finansieringen var «sikret», gitt det klekkelige milliardbeløpet han trengte for å kjøpe ut de resterende aksjene.

Les også

JP Morgan tror ikke på Musks finansiering: Tesla-aksjen hentet seg inn etter kraftig fall

Ble advart

Senest onsdag meldte Bloomberg at Elon Musk har engasjert Morgan Stanley for å hjelpe til med det potensielle budet som skulle få Tesla av børsen.

Rapporteringen til amerikansk finanspresse indikerer at Musk jobbet iherdig med planene helt til han plutselig snudde.

De siste ukene har Tesla-sjefen samtidig vært under kraftig press om å skrote planene.

Torsdag ba aksjonæren ARK Invest om at Tesla forblir et børsnotert selskap.

I et åpent brev til Musk og styret i Tesla skriver investeringsdirektør Catherine Wood at Tesla om noen år vil ha en langt høyere verdi. Hun argumenterer for at aksjen kan bli verdt mellom 700 og luftige 4.000 dollar om fem år.

Torsdag ble aksjen handlet til 322 dollar.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om