Jevnt i studentligaen første uke av Aksje-NM

Godt over 30 studentlag kjemper om seieren i studentligaen i Aksje-NM 2017. Laget fra Polarsirkelen videregående skole tok ledelsen fra start.

POLARSIRKELEN VGS: Foran fra venstre: Aslak Brun, Odin Silåmo og Sander Larsen. Bak fra venstre: Marius Rossi og lærer Kjetil Pedersen.

Kine-Sofie Kjeldsen
 • Ingvild Sagmoen
Publisert:

Første uke av Aksje-NM er snart over, og så langt i konkurransen er det svært jevnt i toppen av studentligaen. «Polarsirkelen vgs.» har ledet studentligaen sammenlagt i flere dager, men torsdag faller skolelaget fra Polarsirkelen videregående skole i Mo i Rana noen plasseringer.

Tror du at din skole kan slå de andre studentlagene i Aksje-NM? Konkurransen er i gang, men det er ennå ikke for sent å melde seg på! Gjør det her!

Lærer Kjetil Pedersen var den som tok initiativ til å melde på laget, som består av elever i faget entreprenørskap og bedriftsutvikling 2.

– Elevene har ingen erfaring med aksjer fra før og siden research er en viktig del av videreutvikling av forretningsideer, tenkte jeg at deltagelse på Aksje-NM ville gi litt ekstra motivasjon for å studere bransjer, markeder, økonomiske resultater og bedrifter for elevene, sier Pedersen.

Har begrenset med tid

– Jeg håper at elvene lærer og forstår hvor viktig informasjon er før avgjørelser og valg skal tas, enten det er i besvarelse av en oppgave eller om det skulle være investering av deres egne penger i fremtiden, fortsetter Pedersen.

En av elevene på laget, Aslak Brun, mener det er bedre å være to uker på topp enn seks uker i bunnen.

– Å være en del av en gruppe gjør at man forsøker å ta mindre sjanser og risiko enn om man tar avgjørelser alene, sier Brun.

Elevene forteller at de blir fort enige om hvilke aksjer de skal satse på.

– Vi studerer grafer og leser om bedriftene, søker opp informasjon og forsøker å begrunne våre valg, forteller de.

– Læreren gir også noen råd som gir oss litt is i magen. Gjennom konkurransen blir vi kjent med bedrifter, får mye kunnskap om bransjer og markeder på en annen måte enn hva som står i bøkene.

Målet med deltakelsen for Polarsirkelen vgs. er ikke å vinne, men å gå i pluss – og kanskje slå noen av de større skolene som har kommet lenger i utdanningsløpet.

– Utfordringen er at vi har begrenset med tid i uken til å overvåke markedet og lese nyheter. Dette har gjort har vi har gått glipp av noen gode aksjer. Vi forsøker å holde oss oppdatert gjennom privat chattegruppe på mobilen, og alle har autoritet til å ta sjefsavgjørelser hvis de mener noe må selges. Kjøp gjør vi sammen, forteller de.

Interessert i aksjehandel? Diskuter aksjer, markedet og Aksje-NM her!

Les også

Egen studentliga i Aksje-NM: Slik melder du på studentlag

Holder seg unna impulskjøp

Torsdag morgen er det «Innlandet Investment Group» som tar teten i sammenlagtrangeringen. Laget består av Mikkel Nymo Foss og Temesgen Skallebakke, som begge studerer ved Høgskolen i Innlandet (tidligere Høgskolen i Lillehammer).

– Det har gått rimelig bra, vi har truffet bra på de selskapene vi faktisk har gjort litt research på. Vi har lært at vi ikke skal «impulskjøpe», men gjøre researchen først, sier Foss.

I fjor var det laget som da representerte Høgskolen i Lillehammer som vant studentligaen. Foss og Skallebakke håper å forsvare tittelen.

– Strategien videre er å fortsette og kjøpe selskaper vi tror kan presentere bedre Q4-tall enn forventet, eller selskaper med triggere på kort sikt. Dette har fungert bra hittil, sier Skallebakke.

Bruker du gruppefunksjonen i Aksje-NM og har en artig internkonkurranse du vil fortelle om? Vet du av noen andre som har det? Tips oss her!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

INNLANDET INVESTMENT GROUP: Mikkel Nymo Foss (til venstre) og Temesgen Skallebakke studerer ved Høgskolen i Innlandet.

Privat

Høster frukter hele veien

«Bull Invest BI Trondheim» ligger torsdag på en sammenlagt tredje plass så langt i konkurransen. Studentlaget fra BI Trondheim satser på en portefølje som gir en jevnt stigende avkastning, forteller leder Jostein Fiveltun for studentforeningen Bull Invest.

– Det virker som om mentaliteten til de fleste i Aksje-NM er «vinn eller forsvinn». Det er mange som tar skyhøy risiko og krysser fingrene, sier Fiveltun.

– Vi holder oss til en mer moderat risikoprofil, og er like bevisst på hva vi kjøper og selger som vi har når vi handler privat, fortsetter han.

Fiveltun legger til at de også har et bevisst forhold til risk/reward – eller på norsk: belønning-for-risiko-forhold.

– Vi er trygge på at en gjennomtenkt strategi som beskytter oss mot «berg og dalbane»-effekten vil høste frukter hele veien inn.

Bull Invest-laget opplever at det er en ekstra utfordring å finne vinneraksjene når børsen ligger såpass stille som nå.

– Objektivt sett har de første dagene gått helt greit, sier Fiveltun.

– Målet har vært å implementere mye av den samme strategien som vi bruker for utvalgets portefølje ellers. I korte trekk går det ut på å finne aksjer i en kortsiktig positiv trend med godt momentum. Vi prioriterer også fundamentale triggere, men på grunn av tidshorisonten blir teknisk analyse vårt viktigste verktøy.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BULL INVEST BI TRONDHEIM: Øverst fra venstre: leder Jostein Fiveltun, prosjektmedarbeidere Olav Walthinsen og Markus Stokkebø. Nederst fra venstre: prosjektmedarbeidere Sondre Vatnebryn og Eirik Antonio Eide.

Privat

Traff med Funcom

Også laget «NHH Bull and Beer» har ligget høyt i rangeringen den første perioden av Aksje-NM. Laget består av to studenter fra Norges Handelshøyskole (NHH), Edvard Kvalø Holter og Yngve Rubi.

– De første dagene har gått bra – vi har slått indeks. Vi er spesielt fornøyd med å ha klart å kutte tapsposisjoner tidlig, og holde vinnerne litt lenger, sier Holter.

– Særlig i Funcom har vi truffet bra, legger han til.

Det har vært store bevegelser i Funcom-aksjen de siste dagene, og aksjen har blitt hyppig handlet i Aksje-NM. Etter første uke topper Funcom listen over mest omsatte aksjer i konkurransen. Kanskje ikke overraskende; ekspertene har til stadighet gjentatt viktigheten av å ta risiko og gå for de mest volatile aksjene dersom man skal sikre seg gevinst.

NHH BULL AND BEER: Yngve Rubi (til venstre) og Edvard Kvalø Holter.

Privat

– Vi har tatt mye risiko, men det må til for å gjøre det bra i denne konkurransen, sier Rubi.

Holter og Rubi går begge første året på masterutdanningen i finans på NHH og er med i Aksje-NM fordi de er interessert i aksjehandel. De har som mål å gjøre det bra i konkurransen.

– I konkurransen har vi mulighet til å ta risiko vi ellers aldri ville tatt, og ha et litt mer kortsiktig perspektiv. Her kan vi også prøve ut nye strategier. Dette er lærerikt og gøy, sier Holter.

NHH-studentene planlegger å fortsette og ta høy risiko.

– Videre i konkurransen vil vi fortsette å følge markedet tett, både på generelle faktorer som oljeprisen og mer bedriftsspesifikke faktorer, blant annet kvartalsrapportene som legges frem rundt disse tider, sier Rubi.

Les også

Har som mål å være den mest aktive studentforeningen i Aksje-NM

Les også

Studentlag: Aksje-NM er en god arena for økt forståelse

Les også

Slik melder du på studentlag i Aksje-NM

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Aksje-NM

Flere artikler

 1. Børsgruppen Aktie med kjempe-comeback i studentligaen:
  – Nå blir det vinn eller forsvinn!

 2. Har som mål å være den mest aktive studentforeningen i Aksje-NM

 3. Handelshøyskolen ved HiOA ble beste studentlag i Aksje-NM 2017:
  – De siste dagene har vært spennende

 4. – Det hadde smakt veldig godt å trone øverst på pallen

 5. Siste sjanse til å teste Aksje-NM for i år! Kan du slå disse studentene?