- Flypassasjerer må ta
regningen for økte oljepriser

Oljeprisen har steget fem prosent de siste dagene.

OLJEPRISBYKS KAN GI DYRERE FLYREISER: Ifølge konsernsjef i Internasjonal Air Transport Association, Tony Tyler, vil de økte oljerprisene som følge av uroen i Egypt kunne komme til ugunst for flypassasjerene.
Publisert:

Bare siden tirsdag har prisene på brent Nordsjø-olje løftet seg kraftig til opp mot 105 dollar fatet.

Uroen i Egypt har ført til et press på oljemarkedet. Landet kontrollerer den viktige Suez-kanalen, og trafikken kan bli rammet av den spente situasjonen

Siden stengetid i det norske markedet tirsdag er prisene opp 1,09 dollar fatet.

Nå advarer lederen i den internasjonale flytransport assosiasjonen om at de økte prisene vil være noe flypassasjerene må ta regningen for.

LES OGSÅ: Oljeanalytiker: - Egypt-uro kan legge press på hele oljemarkedet

- Ethvert press oppover for oljeprisen er til stor bekymring for næringen. En tredjedel av kostnadene våre er knyttet til drivstoff og olje, og det er klart at enhver bevegelse oppover vil ha en innvirkning, sier sjefen i Internasjonal Air Transport Association, Tony Tyler, til CNBC.

For første gang siden september har oljeprisene i USA passert 100 dollars merket. Med vedvarende uro i Egypt kan prisene holde seg stabilt høye over lengre tid. I løpet av den siste uken har prisene steget med fem prosent.

- Disse kostnadene vil bli videreført. Av konkurransemessige hensyn vil flyselskapene være tilbakeholdne med å være den første til å la dette gå utover publikum. Men etter hvert som tiden går vil vi se et press oppover på prisene, dersom drivstoffprisene forblir høye, legger Tyler til.

LES OGSÅ: Uro i Midtøsten sender oljeprisen opp

Høyere priser ved årsskiftet

Både SAS og Norwegian avdramatiserer imidlertid effekten for flypassasjerene ved en økning i oljeprisene. Ifølge SAS ligger prisene på flybensin ligger for øyeblikket på 939 dollar pr. tonn. Til sammenligning lå prisene på over 1000 dollar pr. tonn ved begynnelsen av regnskapsåret.

- SAS har et høyt såkalt hedge-nivå for den resterende delen av inneværende regnskapsår, så den økte oljeprisen får ikke noen større effekt på oss nå, sier informasjonssjef i SAS, Knut-Morten Johansen til E24.

- På lengre sikt jobber vi på tre fronter med å kompensere for ytterligere kostnadsøkninger på drivstoff gjennom sikring og yield management. I siste instans et eventuelt drivstofftillegg, men da i så fall i tråd med bransjen for øvrig, men der er vi ikke nå, sier informasjonssjefen.

LES OGSÅ: - SAS er nødt til å gjøre dette

Ubekymret Norwegian

- Drivstoffprisene er det jeg er minst bekymret for. Det er en vinn vinn-situasjon for oss, sier finansdirektør Frode Foss i Norwegian til E24.

Uavhengig av scenarier, der drivstoff enten blir dyrere eller billigere, mener han at selskapet kommer styrket ut av dem begge.

- Om prisen øker til 150 dollar er vi best posisjonert av alle flyselskapene i Europa, mens to tredjedeler vil være veldig dårlig posisjonert og falle fra på kort tid. Vi vil få et frafall av volum fordi det blir dyrere å fly, økonomien vil regulere seg selv og vi vil få volum tilbake, sier Foss.

- Dersom prisen går til 40 får vi 25 prosent økning i resultatmarginen over natten.

Det har blitt uttrykt bekymring for at en svakere krone vil gi negativ effekt for selskapet. Foss minner om at dollaren og drivstoffprisen normalt utgjør en naturlig sikring for selskapet. Selskapet har kostnadspostene vedlikehold, drivstoff og leasing nominert i dollar.

- Vi betaler snittpriser på drivstoff, som gjør at vi tar ut disse toppene. I tillegg er det historisk slik at drivstoffprisen påvirkes av dollaren – en stigende dollar gir lavere drivstoffpris. Det gir økte kostnader til vedlikehold og leasing dersom drivstoffprisen faller, og det jevner seg ut.

For øyeblikket søker selskapet imidlertid sikring i andre instrumenter.

- Den siste tiden har dollaren og drivstoffet gått i samme retning. Det er som med været: Det er ikke som det engang var, sier Foss.

LES OGSÅ:

Uro i Midtøsten sender oljeprisen opp

Bredt fall på Børsen

Fire døde etter store demonstrasjoner i Egypt

Uro i Midtøsten gir økt oljepris

Publisert:
Gå til e24.no