Telenor fikk utsatt svarfrist av EUs konkurransemyndigheter

Telenor får lenger tid til å svare på mistankene om brudd på konkurransereglene.

UNDER LUPEN: Telegiganten Telenor mistenkes for å ha utnyttet markedsposisjonen sin i det norske markedet. Her er Konserndirektør og Norgessjef Berit Svendsen (t.v.), tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas (midten) og dagens konsernsjef Sigve Brekke (t.h.) i Telenor avbildet.
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Etter at konkurransemyndighetene i EU den 1. februar i år varslet at de foreløpig har konkludert med at Telenor har brutt konkurransereglene i to deler av mobilmarkedet, skulle egentlig Telenor gi et svar innen 11. april.

Nå har selskapet fått svarfristen utsatt til 25. april. Det får E24 bekreftet av Telenor og ESA, overvåkningsorganet til EFTA.

Kommunikasjonsdirektør i Telenor Norge, Torild Uribarri, opplyser til E24 at årsaken til at selskapet ba om en utsettelse er av rent praktiske årsaker.

Pressetalsmann Andreas Kjeldsberg Pihl i ESA ønsker ikke å si noe mer spesifikt om begrunnelsen annet enn at det er snakk om «en omfattende sak».

I uttalelsen i februar skrev ESA blant annet at de «er bekymret for at Telenor kan ha misbrukt sin dominerende stilling i Norge. ESAs foreløpige konklusjon er at Telenor har hindret konkurransen i to markeder for mobiltjenester til norske brukere».

De to markedene det er snakk om er markedet for mobilt bredbånd og bedriftsmarkedet for mobil i Norge.

Telenor har nå muligheten til å gi et tilsvar før ESA fatter et endelig vedtak, som kan inkludere et pålegg om å endre praksis og en eventuell bot.

Selv om ESA har kommet med en foreløpig konklusjon gjorde det norske Konkurransetilsynet det klart at deres etterforskning av Telenor fortsetter som før.

Årelang venting

Det var i desember 2012 at det norske Konkurransetilsynet og ESA inntok Telenors hovedkontor på Fornebu. Selv om det var en koordinert aksjon, gjorde de to organene det klart at de driver hver sin undersøkelse av Telenor.

Over mange dager hentet de ut dokumenter og informasjon fra selskapet i jakten på bevis for at selskapet har utnyttet markedsposisjonen sin i Norge. Razziaen skjedde blant annet etter at flere mindre mobilaktører, som leier nettilgang av Telenor, hadde klaget over telegigantens oppførsel i markedet.

I mars 2014 ble det annonsert at ESA hadde vedtatt å åpne sak mot teleselskapet for å vurdere om man hadde brutt europeisk konkurranselovgivning. Mistanken gikk da ut på at Telenor skal ha bedrevet marginskvising av konkurrentene, og at de opererte med vilkår ut mot sluttkundene som hindret konkurransen mellom Telenor og de andre mobilselskapene, ved at man gjorde det vanskelig å bytte selskap.

Telenor er i Norge under en spesiell regulering som en betydelig dominant aktør i markedet. Flere av de andre aktørene i bransjen mener det er svært vanskelig, om ikke umulig, å konkurrere med Telenor hvis man er avhengig av å leie nettilgang av dem.

Selskapet er under reguleringen pliktig til å ikke forskjellsbehandle mobilselskaper som leier nettilgang fra sin egen mobilvirksomhet, og selskapet må også sende inn omfattende rapporter til Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (tidligere Post- og teletilsynet) om hvordan de agerer i grossistmarkedet, blant annet.

Telenor på sin side har hele tiden avvist anklagene og mener de har fulgt alle lover og regler.

Telenor Norge-sjef Berit Svendsen uttalte til E24 at selskapet «ikke kan se at vi har gjort dette».

Les også

Telenor kan ha fått kjøper til Vimpelcom-aksjene

Les også

Undersøker Wærsteds Panama-rolle

Les også

Nå blir det billigere å surfe utenlands

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Telenor

Flere artikler

  1. – Vi kunne inngått samme avtale i dag

  2. Telenor avviser brudd på konkurransereglene

  3. Konkurransetilsynet vil gi Telenor 906 mill. i bot

  4. Får ny refs for behandlingen av konkurrentene

  5. Telenor må kutte leieprisene til konkurrentene