Norske Pål har kuttet 16.000 ansatte hittil i år

Schlumberger kvittet seg med mer enn 16.000 ansatte i første halvår, men forbereder seg nå på at oppturen kommer.

OLJETOPP: Norske Pål Kibsgaard er toppsjef i verdens største oljeserviceselskap Schlumberger.

Foto: Audun Braastad NTB scanpix
 • Johann D. Sundberg
Publisert:

Oljeservicegiganten Schlumberger fikk et voldsomt underskudd i andre kvartal, men budskapet til selskapets norske konsernsjef Pål Kibsgaard er langt mer optimistisk enn det de røde regnskapstallene skulle tilsi.

– I andre kvartal forverret markedsforholdene seg i de fleste delene av vår globale virksomhet, men til tross for den fortsatte motvinden virker vi nå å ha nådd bunnen av syklusen, sier Kibsgaard i kvartalsrapporten.

Nedskrivninger

Kvartalsregnskapet er preget av nedskrivninger på 1,9 millioner dollar samt avsetninger på i alt nesten en milliard dollar blant annet knyttet til nedbemanning.

Avsetningene og nedskrivningene førte til et Schlumberger fikk et netto underskudd på 2,16 milliarder dollar i andre kvartal - det tilsvarer over 18 milliarder norske kroner-, sammenlignet med et overskudd på 501 millioner dollar i tilsvarende periode i fjor.

Les også

Schlumberger med nye kutt i den norske virksomheten

Kibsgaard opplyser i rapporten at mer enn 16.000 medarbeidere forlot Schlumberger i årets seks første måneder i takt med at oljeservicegiganten kuttet kostnader.

Den norske toppsjefen skriver i kvartalsrapporten av Schlumberger nå skifter fokus fra å kutte kostnader til å forsøke å få økt prisene på tjenestene de selger til oljeselskapene.

– Prisene må opp

Ifølge Kibsgaard er kuttene i oljeselskapenes investeringsbudsjetter nå i ferd med å gi seg utslag i lavere oljeproduksjon noe han mener vil føre til en ubalanse mellom etterspørselen etter olje og det globale tilbudet.

Les også

Oljeserviceselskap: Kan ikke utelukke nye kutt

For å snu denne ubalansen må oljeserviceselskapene ha en betydelig kapasitet i årene som kommer. Og uten høyere priser fra oljeselskapene vil oljeservicenæringen ha problemer med å dekke den etterspørselen som vil komme.

– Uansett hvilken form oppgangen får, som må prisene på servicetjenester stiger samtidig som vi må respektere oljeselskapenes behov for å kontrollere sine kostander i hva som trolig blir et langsiktig landskap med middels høye oljepriser, sier Kibsgaard.

Les også

På vei inn i verdens største oljeselskap?

Les også

Oljeservice-toppene om markedet: Knalltøft, men oversiktlig

Les også

26.000 oljejobber borte: – Det vil komme flere kutt

Her kan du lese mer om

 1. Schlumberger
 2. Oljebransjen
 3. Olje og gass

Flere artikler

 1. Kibsgaard går av som Schlumberger-sjef

 2. Den norske Schlumberger-sjefen fikk lønnskutt på 40 mill.

 3. Lønnshopp på to millioner for Eldar Sætre

 4. Annonsørinnhold

 5. Norsk oljeservicetopp ser sterkere oljepris og høyere aktivitet

 6. Betalt innhold

  Tre strake år i minus for oljeservicegiganten Schlumberger