Norske Pål har kuttet 16.000 ansatte hittil i år
Schlumberger kvittet seg med mer enn 16.000 ansatte i første halvår, men forbereder seg nå på at oppturen kommer.
Oljeservicegiganten Schlumberger fikk et voldsomt underskudd i andre kvartal, men budskapet til selskapets norske konsernsjef Pål Kibsgaard er langt mer optimistisk enn det de røde regnskapstallene skulle tilsi.
– I andre kvartal forverret markedsforholdene seg i de fleste delene av vår globale virksomhet, men til tross for den fortsatte motvinden virker vi nå å ha nådd bunnen av syklusen, sier Kibsgaard i kvartalsrapporten.
Nedskrivninger
Kvartalsregnskapet er preget av nedskrivninger på 1,9 millioner dollar samt avsetninger på i alt nesten en milliard dollar blant annet knyttet til nedbemanning.
Avsetningene og nedskrivningene førte til et Schlumberger fikk et netto underskudd på 2,16 milliarder dollar i andre kvartal - det tilsvarer over 18 milliarder norske kroner-, sammenlignet med et overskudd på 501 millioner dollar i tilsvarende periode i fjor.
Schlumberger med nye kutt i den norske virksomheten
Kibsgaard opplyser i rapporten at mer enn 16.000 medarbeidere forlot Schlumberger i årets seks første måneder i takt med at oljeservicegiganten kuttet kostnader.
Den norske toppsjefen skriver i kvartalsrapporten av Schlumberger nå skifter fokus fra å kutte kostnader til å forsøke å få økt prisene på tjenestene de selger til oljeselskapene.
– Prisene må opp
Ifølge Kibsgaard er kuttene i oljeselskapenes investeringsbudsjetter nå i ferd med å gi seg utslag i lavere oljeproduksjon noe han mener vil føre til en ubalanse mellom etterspørselen etter olje og det globale tilbudet.
Oljeserviceselskap: Kan ikke utelukke nye kutt
For å snu denne ubalansen må oljeserviceselskapene ha en betydelig kapasitet i årene som kommer. Og uten høyere priser fra oljeselskapene vil oljeservicenæringen ha problemer med å dekke den etterspørselen som vil komme.
– Uansett hvilken form oppgangen får, som må prisene på servicetjenester stiger samtidig som vi må respektere oljeselskapenes behov for å kontrollere sine kostander i hva som trolig blir et langsiktig landskap med middels høye oljepriser, sier Kibsgaard.