Nytt håp for Trestakk-feltet: – Utsatt Statoil-felt kan bli bygd ut likevel

Utbyggingen av Trestakk-feltet i Norskehavet blir flere milliarder kroner billigere enn antatt. Dermed går Statoil likevel videre med prosjektet, som i fjor ble utsatt på grunn av manglende lønnsomhet.

Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix
 • NTB
 • Marius Lorentzen
Publisert:

I mars i fjor skulle egentlig Statoil, ExxonMobil og italienske Eni fatte et såkalt konseptvalg for utbyggingen av Trestakk-feltet i Norskehavet, slik at produksjonen kunne starte i 2018.

En fallende oljepris og krav om kostnadskutt og effektiviseringer gjorde imidlertid at hele prosjektet ble utsatt. Under kapitalmarkedsdagen i London i februar 2015 hadde ledelsen plassert prosjektet i gruppen av prosjekter i Statoils portefølje som ga dem «fleksibilitet».

Trestakk delte dermed skjebne med andre prosjekter som Johan Castberg, King Lear og Bay du Nord, som også ligger i fleksibilitetsporteføljen. Den kategorien tolkes også som de prosjektene som må ned i pris, eller som krever en langt høyere oljepris, før de blir realisert.

Selv om konseptvalget ble utsatt har ikke arbeidet stanset opp. I de rundt ni månedene siden utsettelsen har Statoil og partnerne klart å få ned investeringskostnadene med 30 prosent. Det har ført til at man nå har gjort konseptvalget og planlegger å fatte en investeringsbeslutning i løpet av året.

– Vi har utviklet billigere og smartere tekniske løsninger. Kombinert med at kostnadskurven i bransjen har snudd, har dette medført betydelige kostnadsreduksjoner for Trestakk, sier Torger Rød, direktør for prosjektutvikling i Statoil til NTB.

Olje- og energiminister Tord Lien gleder seg over nyheten om at feltet nå blir bygget ut:

– DET NYTTER: Olje- og energiminister Tord Lien (t.h.) mener beslutningen om å gå videre med Trestakk viser at det nytter å jobbed med kostnadskutt på norsk sokkel. Han mener prosjektet er nok et eksempel på at man kan få til lønnsomme utbygginger av mindre funn ved eksisterende felt. Til venstre er politisk rådgiver Elnar Remi Holmen.

Marius Lorentzen E24

– Det er gledelig at selskapene nå har valgt utbyggingsløsning for Trestakk, og dermed tatt et viktig skritt mot en ny utbygging i Norskehavet. Med en ramme på ni milliarder vil dette prosjektet få stor betydning også i Midt-Norge. Det vil gi sysselsetting og betydelige oppgaver for konkurransedyktige leverandører med ledig kapasitet, sier Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) i en uttalelse.

– Må ikke undervurdere industrien

Morten Eek, talsmann for norsk sokkel i Statoil, opplyser til E24 at besparelsene utgjør «flere milliarder kroner». Han vil ikke ut med en spesifikk sum for hva utbyggingen vil koste, men oljeministeren refererer altså til en ramme på ni milliarder.

– Det er snakk om en betydelig investering, sier Eek.

Eek vil heller ikke ut med hva man tror lønnsomhetsprisen (break-even) blir for feltet. E24s Oljekart, som er basert på beregninger og prognoser fra Rystad Energy, tilsier at prosjektet har en lønnsomhetspris på 54 dollar. Hvis Statoil og partnerne har fått dette ned med 30 prosent, snakker man om en lønnsomhetspris på under 38 dollar fatet.

– Vi jobber videre mot investeringsbeslutningen, så jeg kan ikke kommentere spesifikt rundt break even-prisen, men vi hadde ikke gått videre med prosjektet hvis vi ikke trodde dette vil bli lønnsomt, sier Eek.

Morten Eek, pressetalsmann i Statoil for drift- og leteaktiviteter på norsk sokkel.

Øyvind Hagen

– Dette er nok et eksempel på at man ikke må undervurdere industrien og leverandørenes evne til å omstille seg for å få lønnsomhet i nye prosjekter, legger han til.

Satser på grønt lys innen nyttår

Når konseptvalget nå er tatt, satser altså partene på å ta den endelige investeringsbeslutningen innen utgangen av året. Utsettelsen av konseptvalget fra mars 2015 til nå får imidlertid konsekvenser for oppstartsdatoen. Opprinnelig planla Statoil å ha Trestakk i produksjon i 2018.

– Gitt at vi får en positiv investeringsbeslutning i løpet av året er planen å få produksjonen i gang i 2019, sier Morten Eek til E24.

Statoil anslår at det ligger rundt 50 millioner fat utvinnbar olje på Trestakk, pluss rundt to milliarder standard kubikkmeter med gass, slik at totalen ender et sted rundt 65 millioner fat oljeekvivalenter.

Statoil og partnerne har valgt en utbyggingsløsning der man lager fem subsea-brønner med en såkalt tie-in (tilkobling) tilbake til Åsgard-feltet og produksjonsskipet på Åsgard A.

Trestakk ligger i nærheten av feltene Tyrihans, Kristin, Smørbukk og altså Åsgard.

Statoil holder for tiden på med et prosjekt for å finne ut hvor lang levetiden er, både teknisk og økonomisk, for Åsgard-feltet. Målet med prosjektet er å finne den optimale levetiden.

– Så langt viser arbeidet at man fort kan forlenge levetiden på produksjonsskipet og tilhørende infrastruktur med 15 år uten bruk av tørrdokk eller andre forstyrrelser i produksjonen, sier Morten Eek.

Han sier at Statoil per dags dato forventer at produksjonen på Åsgard vil fortsette.

Snart kommer kontraktene

Kontraktene for utbyggingen av selve subsea-installasjonen under vann vil komme etter at investeringsbeslutningen er tatt, men ifølge Morten Eek vil det komme andre kontrakter før den tid.

Talsmannen i Statoil vil ikke si om noen spesifikke norske leverandørselskaper har vært involvert i prosessen med å kutte kostnadene i utbyggingen med 30 prosent.

– På generelt grunnlag kan jeg si at norske leverandører er konkurransedyktige internasjonalt i denne typen prosjekter, sier Eek, og legger til at Statoil ikke vil favorisere noen i den anbudsrunden som nå vil komme.

Beslutningen om å gå videre med Trestakk er i tråd med markedets forventninger. Norges Banks pengepolitiske rapport fra desember i fjor legger til grunn at en utbygging av Trestakk vil komme i gang i løpet av 2016.

Les også

Statens direkte oljesalg har falt med 139 mill. dagen

Les også

Statoil-milliarder fordufter på Børs: Oljeprisen skaper frykt i markedet

Les også

– Kommer til å ansette en del nye folk

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Olje og gass

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Statoil varsler milliardinvesteringer i Norskehavet

 2. Vil bygge ut Trestakk-feltet for 5,5 milliarder

 3. Betalt innhold

  Statoil bygger ut nytt felt for 5,5 milliarder

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Statoil varsler milliardinvesteringer i Norskehavet

 6. Betalt innhold

  Nå er Trestakk-utbyggingen godkjent