Børsen holder på Nasdaq-anbefaling: – Det står vi på

Oslo Børs endrer ikke sin anbefaling om at Nasdaq er den beste eieren, tross et høyere bud fra Euronext. – Det står vi på, sier børsdirektøren.

ØKER BUDET: Euronext øker sitt bud på Oslo Børs, og sier at Børsen skal få beholde navnet sitt. Oslo Børs skal vurdere budet, men holder på at amerikanske Nasdaq er den beste kjøperen.
Publisert: Publisert:

Fransk-nederlandske Euronext la mandag på budet sitt til 158 kroner aksjen, fra tidligere 145 kroner aksjen. Det øker verdien av Oslo Børs med rundt 550 millioner kroner til 6,79 milliarder kroner, sammenlignet med Euronexts tidligere bud.

Dette er 44 prosent over aksjekursen for Oslo Børs ved stengningen 17. desember, som var før Euronext varslet sitt bud julaften. Aksjonærene får forlenget frist til 11. mars med å svare på budet, som deretter vil gjelde ut året.

Selskapet har fått aksept for aksjonærer som eier 50,5 prosent av Oslo Børs, inkludert eierne av 45,2 prosent av aksjene samt Euronexts egen beholdning på 5,3 prosent.

– Jeg registrerer at Euronext har hevet budet, og vi registrerer også i at de er uenige i de faglige vurderingene fra styre og ledelse om hva vi mener er den beste løsningen for utviklingen av kapitalmarkedet i Norge, sier børsdirektør Bente Landsnes til E24.

– Rent finansielt, syns du dette gir en riktig verdsetting av Børsen?

– Det ønsker jeg ikke å uttale meg om. Vårt styre vil gjøre en vurdering av dette etter hvert, og komme med sin anbefaling, sier Landsnes.

– Styret har avgitt en fairness-vurdering av de forrige budene, og da har man sagt at dette er fair. For aksjonærene er det finansielt sett selvsagt hyggelig med et høyere bud, sier hun.

Les på E24+

Nasdaq har to håp å klamre seg til i kampen om Oslo Børs

Får beholde navnet

I en melding sier Euronext at selskapet vil la Oslo Børs beholde navnet, ledelsen og sitt lokale fotavtrykk, men at selskapet vil styrke den norske Børsen gjennom sin teknologi og finansielle styrke.

I tillegg vil konsernsjefen på Oslo Børs bli invitert til å gå inn i ledelsen av Euronext på gruppenivå, skriver Euronext.

Oslo Børs har anbefalt aksjonærene å gå for Nasdaq som eier, og det samme gjør de største aksjonærene, inkludert DNB og KLP. Et høyere bud kommer ikke til å endre denne strategiske anbefalingen, ifølge Landsnes.

– Det kommer det ikke til å gjøre. Det har vi sagt tidligere, og det står vi på, sier hun.

– De som satte i gang prosessen før jul omgikk styret for å få til et salg. Hva tenker du om at de kan lykkes med å få solgt Børsen?

– Det er jo eierne som bestemmer om man skal eie eller selge et selskap. Det har vi forholdt oss profesjonelt til. Når dette kom på bordet tok styret ansvar for få gjennomført prosessen på best mulig måte, slik at alternativene kunne vurderes og man kunne legge frem et best mulig tilbud til aksjonærene, sier børsdirektøren.

– Ifølge Carnegie så ønsker styret og de største eierne i Oslo Børs egentlig ikke å selge i det hele tatt?

Les også

Euronext svarer Nasdaq og øker budet på Oslo Børs til 158 kroner per aksje

– Det har ikke vært noen hemmelighet at det har vært forskjellige interesser i vårt selskap, på lik linje med andre selskaper. Noen har ønsket å selge, andre har ikke ønsket å selge, sier Landsnes.

Les mer: Oslo Børs om «begrenset» budprosess: – Det er problematisk

Euronext opplever støtte

Euronext har registrert at styret i Oslo Børs VPS anbefaler amerikanske Nasdaq som eier, og ikke har ønsket velkommen et høyere bud fra Euronext.

«Euronext har likevel blitt oppmuntret av den brede støtten for dets planer for Oslo Børs VPS etter dialog med et stort antall markedsaktører i Norge», skriver selskapet.

Selskapet må nå godkjennes av Finanstilsynet og Finansdepartementet som eier. Euronext har allerede lisens til å drive markedsplasser i Belgia, Frankrike, Irland, Nederland, Portugal og Storbritannia.

– Vi er trygge på at den industrielle kombinasjonen av Nasdaq og Oslo Børs VPS vil tilføre mest verdi til kunder, utstedere, investorer og børsen, sier direktør Lauri Rosendahl i Nasdaq Nordic i en e-post til E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om