Yara-sjefen om markedsutsiktene: – Klart det er positivt

Yaras investeringer i ny kapasitet når toppen i år, og det kan bli gull verdt. Konsernsjefen tror balansen mellom tilbud og etterspørsel bedrer seg i 2019.

BEDRE BALANSE: Yaras konsernsjef Svein Tore Holsether (t.v.) tror balansen i gjødselmarkedet vil bedre seg i 2019 og 2020. Det kan bli gull verdt for Yara, som har investert mange milliarder i ny produksjonskapasitet. Her er Holsether sammen med finansdirektør Petter Østbø før presentasjonen av tallene for tredje kvartal 2018.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Gjødselkjempen har i det siste investert store midler i ny kapasitet, og har gjort store oppkjøp i India og Brasil.

Nå satser selskapet på at markedet skal stramme seg til, noe som kan gi høyere priser og mer penger i kassen. I 2019 og 2020 venter Yara at kapasitetsøkningene i gjødselsproduksjonen utenfor Kina blir lavere enn etterspørselsveksten.

– Det er klart det er positivt at vi ser en bedring i balansen i markedet, sier konsernsjef Svein Tore Holsether i Yara til E24.

Selskapet leverte torsdag et svakere kvartalsresultat enn ventet, men konsernsjefen påpeker at driftsresultatet tross alt steg betydelig, etter en prisøkning som motvirket høyere priser på gass, som er en sentral innsatsfaktor i gjødselproduksjonen.

– Vi har det beste kvartalet på to år, sier Holsether.

Yaras brutto driftsresultat (ebitda) på 427 millioner dollar (3,5 milliarder kroner) i tredje kvartal, det høyeste siden andre kvartal 2016 da samme tall var på 5,49 milliarder kroner.

Les mer: Svakere enn ventet fra Yara

Les også

Svakere enn ventet fra Yara

Svakere på bunnlinjen

På bunnlinjen er kvartalsresultatet ikke fullt så bra, men det skyldes blant annet effekter av en sterk dollar, som ifølge Holsether er positivt for selskapet selv om det demper resultatet på papiret.

Resultatet etter skatt var på 98 millioner dollar etter minoritetsinteresser, fra 90 millioner dollar for ett år siden. Omsetningen økte fra 3,01 milliarder dollar til 3,5 milliarder dollar.

Yara har heller ikke fått full effekt av høyere priser gjennom tredje kvartal, og dette kan gi bedre inntjening i de kommende kvartalene, selv om dette delvis motvirkes av høyere gasspriser.

– Vi guider ikke på resultater, så vi må se på prisutviklingen. Ser du på nivåene vi er på i dag, så er prisene høyere enn de var i snittet for kvartalet, sier Holsether.

Store investeringer

Yaras investeringer i ny vekst når toppen i år, med åtte fabrikkutvidelser samt oppkjøp og sammenslåinger som til sammen skal gi sterk vekst i inntjeningen allerede fra 2019.

– Det er en del av vår vekststrategi, sier Holsether.

Gjødselmarkedet består dels av det som kalles «commodity products», som er enklere former for gjødsel, som urea. Men Yara satser nå på dyrere, videreforedlede produkter, for å kunne tjene mer penger og samtidig samarbeide med bønder og matvareselskaper om å øke avlingene og kvaliteten på produktene.

På en kvartalspresentasjon torsdag viste Holsether en video av en bonde i Brasil som i samarbeid med Yara økte tørrstoffinnholdet i potetene sine, som han dermed kunne selge til høyere pris til chipsproduksjon hos mat- og drikkevaregiganten Pepsi.

– Derfor har vi investert nå de siste fem årene for å posisjonere oss for den veksten, og vi ser utviklingen i både Brasil og Latin-Amerika. Totalt sett var det en økning på åtte prosent i salget av premiumproduktene våre i tredje kvartal sammenlignet med samme kvartal i fjor, sier Holsether.

SVAKERE VEKST: Yara venter at kapasitetsveksten i ureaproduksjon utenom Kina vil øke mindre enn etterspørselen fra neste år. Det kan bidra til høyere priser og bedre inntjening.

Foto: Yara

Topper seg i 2018

I år topper selskapets investeringer seg på rundt 2,3 milliarder dollar (18,9 milliarder kroner), inkludert vedlikehold. Denne summen skal falle til 1,1 milliarder dollar neste år.

– Vi har vært gjennom en periode hvor det har vært veldig krevende, hvor det har vært overkapasitet i markedene og veldig mye ny kapasitet, sier han.

Det at investeringene faller vil gi selskapet muligheter til å bruke mer på andre ting, som oppkjøp eller økte utbytter til aksjonærene.

– Det vil ha en påvirkning på kontantstrømmen vår, sier Holsether.

Les mer: Gjødselgigantens vekstscenario: Så mye kan Yara tjene

Les også

Gjødselgigantens vekstscenario: Så mye kan Yara tjene

– Mer positivt bilde

Ifølge Holsether har Kina gått fra å eksportere 14 millioner tonn urea årlig til knapt eksportere noe. Årsaken er kapasitetsøkninger utenfor Kina, lavere etterspørsel og fallende priser.

– Nå er det etterspørselsvekst som gjør at vi igjen trenger kinesiske produkter, og da går prisene opp, sier han.

Yara venter at bransjen i år vil øke kapasiteten mer enn den underliggende veksten i etterspørsel, men tror dette snur neste år. I 2019 og 2020 vil etterspørselen trolig øke mer enn produksjonskapasiteten utenfor Kina, ifølge selskapets grafer.

– Så det er et mye mer positivt tilbuds- og etterspørselsbilde vi ser fremover enn det vi har kunnet si i ganske mange kvartaler nå, sier Holsether.

Les også

– Ser veldig lovende ut

Les også

Her åpner Yara milliardanlegg i Texas

Les også

Gjødselgigantens vekstscenario: Så mye kan Yara tjene

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Yara

Flere artikler

  1. Sterkere tall fra Yara

  2. Svakere enn ventet fra Yara

  3. Energikostnadene i været: Dyr gass rammer Yara

  4. Annonsørinnhold

  5. Yara slår analytikernes forventninger med god margin

  6. Yara foreslår tilleggsutbytte etter sterkere resultat