Ny smell på USA-børsene

USA-børsene startet uken med fall. Blant dem som falt hardest var teknologiaksjene Apple og Microsoft og flyprodusenten Boeing.

NYTT FALL: Børsene i USA gikk på en ny smell mandag. Blant dem det gikk verst ut over er teknologiaksjer som Apple, Amazon og Microsoft, samt flyprodusenten Boeing.

Foto: Brendan Mcdermid Reuters
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Dårlige nyheter om Apples iPhone-produksjon og usikkerhet om handelen mellom Kina og USA bidro nok en gang til fall på børsene i USA.

Slik var stillingen på børsene like etter stengingen mandag:

  • Dow Jones er ned 1,56 prosent til 25.017 poeng
  • Nasdaq Composite er ned 3,03 prosent til 7.028 poeng
  • S&P500 er ned 1,66 prosent til 2.690 poeng

Det største fallet kom på teknologiindeksen Nasdaq, som falt med over tre prosent.

Blant de teknologiaksjene som falt mest i prosentpoeng var databrikkeprodusenten Nvidia, som endte med et fall på over 11 prosent, og programvarefirmaet Adobe og spillprodusenten Take-Two Interactive, som falt med henholdsvis åtte og syv prosent.

Giganten Amazon falt med over fem prosent, mens Apple falt med rundt fire prosent.

Apple har mistet en drøy femtedel av sin verdi fra toppnivået på 232 dollar den tredje oktober i år, mens Amazons verdi er barbert med omtrent en fjerdedel fra toppen på over 2.000 dollar i starten av september.

Apples fall kommer etter at Wall Street Journal mandag skrev at Apple har redusert sine bestillinger av de nyeste iPhone-modellene XR, XS og XS Max fra sine leverandører.

FAANG-fall

Ifølge CNBC har samtlige av FAANG-aksjene (Facebook, Apple, Amazon, Netflix og Google-eier Alphabet) nå falt med mer enn 20 prosent fra forrige toppnivå. Det vil si at de befinner seg i et nedgangsmarked, eller «bear market».

Samlet har verdien av disse aksjene falt med nesten 1.000 milliarder dollar sammenlignet med toppnivåene tidligere i år, skriver nettstedet.

Facebook falt med 5,7 prosent mandag og er ned rundt 40 prosent fra toppen på 217 dollar i juni, mens Alphabet var ned 3,8 prosent og er ned 20 prosent fra toppen på rundt 1.285 dollar i juli.

Frykt for global handel

En del av bakteppet for uroen i markedene er en bekymring for handelen mellom USA og Kina. Det ventes at USA innfører toll på enda flere kinesiske varer ved nyttår, slik at det meste av Kinas eksport til USA vil være tollbelagt.

– Vi er bare i en usikker periode for økonomien, i stor grad på grunn av handel og handelsspørsmål, sier sjefstrateg Tim Ghriskey ved Inverness Counsel i New York til Reuters.

– Hvis Trump kom ut og sa at han var veldig optimistisk til G20-møtet (i Argentina 30. november, journ.anm.), eller om Xi (Jinping, Kinas president, journ.anm.) kom ut og sa det, ville markedet snu på flekken, sier Ghriskey.

Globale finansmarkeder har gjort det dårlig i høst, og aksje- og obligasjonsverdiene har ifølge Financial Times falt med 5.000 milliarder dollar, eller 42.000 milliarder kroner.

Les mer: Mot dårligste år siden 2008 for finansmarkedene

Les også

Solid svekkelse av kronen

Boeing trakk ned Dow Jones

Kort tid før stengning var bare en håndfull av de 30 aksjene på Dow Jones-indeksen i pluss. Aller verst gikk det med Boeing og Microsoft, som falt henholdsvis 4,5 prosent og 3,2 prosent.

Boeing-aksjen har falt med rundt 18 prosent fra toppen på 392 dollar den 3. oktober, mens Microsoft er ned drøye ti prosent fra årets topp på 115 dollar den 1. oktober.

Fallet på USA-børsene kommer etter en begredelig start på uken også for Oslo Børs, som falt med 0,83 prosent til 865 poeng.

Oljeprisen falt

Oljeprisen falt videre mandag, og handlet en stund til rundt 65,30 dollar fatet, ned to dollar fra morgenkvisten. På kvelden tikket prisen oppover igjen, og mandag kveld handles den til 66,84 dollar fatet.

Det er nær 20 dollar lavere enn årets toppnivå på 86 dollar fatet den 3. oktober.

Også kronen fikk en smell mandag, etter fallet i oljeprisen. Mandag kveld er én euro verdt 9,70 kroner, fra 9,43 kroner for en drøy måned siden. Dollaren er verdt 8,47 kroner, fra 8,15 kroner for en drøy måned siden.

Les også: Solid svekkelse av kronen

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Aksjer

Flere artikler

  1. Børsfall i Asia: Nedturen fortsetter for tek-aksjene

  2. Teknologikjemper har falt med 4.900 mrd. fra toppen

  3. Wall Street startet uken i minus: Kraftig Tesla-fall

  4. Nytt Gamestop-byks i minicomeback på Wall Street

  5. Analytikere skriker «kjøp» før tek-gigantenes resultatslipp: – Synet vårt på sektoren er styrket