25 prosent resultatvekst på Wall Street: – Har gått knallbra

Overskuddene på Wall Street vokser i det raskeste tempoet på åtte år, men analytikerne venter kraftig nedbremsing i 2019. Lavere fart i økonomien, sterk dollar og skatteeffekt vil skape motvind, tror sjefstrateg.

RØD OKTOBER: Mens selskapene i gjennomsnitt leverte gode tall for tredje kvartal falt aksjemarkedet. Her en aksjehandler på New York-børsen.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

– Inntrykket er at det har gått knallbra, sier sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea til E24.

Mens børsene falt i oktober har selskapenes regnskapsrapporter kommet på løpende bånd, og på Wall Street har de fleste selskapene nå vært i ilden.

Og med en nesten komplett finansiell fasit i hånd kan de amerikanske selskapene vise til en sjeldent sterk utvikling i resultatene.

Ifølge tall samlet inn av analysebyrået FactSet ligger det an til at overskuddene for selskapene som inngår i den brede S&P 500-indeksen har økt med over 25 prosent fra tredje kvartal i fjor.

Det er den høyeste inntjeningsveksten siden tredje kvartal 2010 da veksten var på 34 prosent, ifølge analysebyrået.

E24+: Noen selskaper vil på utenlandske børser. Det kan være både dyrt og unødvendig

Opptur i økonomien

Ifølge Rein har kombinasjonen av en sterk økonomi og reduserte skatter løftet resultatene. Amerikansk økonomi går fortsatt bra, men i andre store økonomier som den europeiske og kinesiske har det i år vært tegn til nedkjøling.

Sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea.

I USA har arbeidsledigheten falt til 3,7 prosent, det laveste siden 1969, og optimismen i næringslivet er høy. Selskapene betaler også mindre skatt enn tidligere, etter Trump-administrasjonens skattereform.

– Det er ingen tvil om at sterk økonomisk vekst er en del av det. Skattekuttene må du regne med utgjør åtte til ti prosent inntjeningsvekst, sier Rein.

Han påpeker at inntektene også har økt. FactSets tall viser en omsetningsvekst på 9,4 prosent så langt, hvilket er det nest beste siden tredje kvartal 2011.

– Topplinjen har overrasket. Det har lite med skattekutt å gjøre, men mer med at det går veldig bra, sier sjefstrategen.

– Av de viktige sektorene har finans og teknologi vært bra. Det har vært en fantastisk utvikling i energi. Det er ikke annet å vente etter at oljeprisen har kommet såpass mye opp, sier han.

Les på E24+

Børskommentar: Går det mot bakrus etter oljefesten?

Venter vekstbrems

Om analytikerne får rett vil imidlertid resultatfesten dempes betraktelig neste år. Ifølge analysebyrået ligger det an til at inntjeningsveksten bremser til rundt ni prosent, under det halve av årets veksttall.

Rein påpeker at effekten av skattekuttene etter hvert vil dabbe av, og den sterke utviklingen i 2018 gjør at lista ligger høyere neste år.

– Nå kommer nok inntjeningen til å være veldig god, men den utviklingen som kommer blir nok likevel mer normal enn det vi har sett, sier han.

– Økonomisk vekst ventes ned, fordi den pengepolitiske og spesielt finanspolitiske impulsen avtar i andre halvår. Da blir nok den økonomiske veksten lavere, sier Rein.

Det kan få betydning for markedene.

– Det blir ikke den bonanza-stemningen som var i fjor. Det kan fort bli mer turbulent i løpet av året på grunn av lavere nivå på inntjeningsvekst og den økonomiske veksten, sier strategen.

Les også

Kommentar: Tre gode aksjer før nyttår

Også sterk dollar kan bli en hodepine, fordi rundt 30 prosent av inntjeningen blir tjent opp i utlandet, påpeker Rein. Den amerikanske valutaen har styrket seg gjennom året. Målt mot euroen har dollaren blitt seks prosent mer verdt siden årsskiftet.

– Hvis dollaren holder seg på dette nivået får du en effekt. Man får en smell i hvert fall i første halvdel av 2019, det kommer ikke som noen overraskelse, sier Nordea-strategen.

– Hardt straffet

Samtidig har de som ikke nådde opp til markedets forventninger i tredje kvartal blitt hardt straffet. Ifølge FactSet har de positive resultatoverraskelsene blitt belønnet med en mindre aksjeoppgang enn vanlig, mens skuffelsene har utløst større aksjefall enn normalt.

Rein peker på at stemningen i markedet har vært svak. Oktober ble en tøff måned for investorene, med et fall på rundt syv prosent i den brede S&P 500-indeksen. Det gjorde måneden til den verste siden 2011, ifølge Financial Times.

– Det er ikke tvil om at selskaper som har skuffet eller sagt noe som helst negativt har blitt hardt straffet. Markedssentimentet har vært svakt, sier Nordea-strategen.

Les også

Ekspertene fraråder valutagrep

Les også

Sjeføkonom: – Dette er de største usikkerhetsfaktorene i boligmarkedet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Wall Street
  2. Regnskap og resultater

Flere artikler

  1. – Knallgod rapportsesong

  2. Analytikerne spår kraftig vekstbrems på Wall Street

  3. Analytikerne venter største resultatfall siden 2016 på Wall Street

  4. Globale resultatforventninger faller mer: – Dramatisk ned

  5. Venter resultatfest på Wall Street: Kan bli største vekst på over ti år