Trøim henter frem rigger

Tor Olav Trøims riggselskap Borr Drilling skal gjøre fire rigger klare, uten å ha sikret arbeid for dem. Selskapet ser stadig mer positivt på riggmarkedet.

FLERE RIGGER: Borr Drilling henter frem flere rigger i påvente av nye kontrakter. Her ringer konsernsjef Simon William Johnson med bjella mens finansdirektør Rune Magnus Lundetræ (t.h.) klapper under bjellesermonien for Borr Drilling på Oslo Børs i fjor høst.

Foto: Berit Roald NTB scanpix
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Det kommer frem i en melding fra selskapet.

Det er fire oppjekkbare rigger som nå skal aktiveres, og avgjørelsen er tatt etter at selskapet har sikret seg intensjonsavtale for aktivitet med tre nybygde rigger og den Nordsjøen-baserte riggen Ran.

Disse riggene skal begynne arbeidet i første halvdel av 2019.

«Gitt bedrede utsikter for jackup-markedet er vi stadig mer positive til fremtidige kontraktsmuligheter», skriver selskapet i meldingen.

Les mer: Trøims riggsatsing: – Målet er returnere så mye kapital til eierne som mulig

Borr Drilling melder om sterk økning i kundehenvendelser og sier at anbudsaktiviteten har økt med 50 prosent så langt i år.

Derfor har selskapet bestemt seg for å reaktivere fire av riggene sine uten å ha noe arbeid for dem ennå.

De tidligere parhestene John Fredriksen og Tor Olav Trøim har på hver sin kant satset på kjøp av billige rigger i påvente av en bedring i riggmarkedet, Trøim gjennom Borr Drilling og Fredriksen gjennom selskapet Northern Drilling.

Falt med oljeprisen

Riggmarkedet sviktet sammen med oljeprisen, som falt til 27 dollar fatet i starten av 2016 fra over 100 dollar fatet i perioden 2011 til 2014.

Men oljeprisen er mer enn tredoblet fra bunnen i 2016 til godt over 80 dollar fatet nå, og det bidrar til økt aktivitet fra store oljeselskaper som har holdt igjen de siste årene. Dermed venter riggbransjen et oppsving.

Ifølge Wood Mackenzie har Norge et av de heteste leverandørmarkedene i verden.

Les mer: – Norsk sokkel leder an

Ser interessante muligheter

«Selskapet ser flere interessante muligheter for oppdrag til attraktive rater», skriver Borr.

Selskapet melder i tillegg om at leveringstiden for sentralt utstyr har økt, og at den nå ligger på rundt seks måneder.

«Vi tror vi har sett bunnen i utstyrspriser, og siden aktiviteten er på vei tilbake venter vi også et strammere arbeidsmarked», skriver Borr Drilling.

Flere aktører i leverandørbransjen har advart om bransjens helse etter fire år med kraftige kutt og fallende aktiviteter. Equinor-sjef Eldar Sætre har advart mot en ny kostnadsbonanza, men mange leverandører mener kostnadene vil stige noe.

Les mer: Leverandørbransjen sliter med helsen: – Økte kostnader er uunngåelig

Borr Drilling har oppgitt å ha en flåte på 29 oppjekkbare premium-rigger, altså rigger av høy kvalitet, etter å ha kjøpt rigger blant annet fra leverandørkjempen Transocean.

En rekke rigger har ligget i opplag i påvente av nye oppdrag. Da kreves det ofte en del oppgradering og klargjøring før bruk.

Her kan du lese mer om

  1. Borr Drilling

Flere artikler

  1. Trøims riggsatsing: – Målet er returnere så mye kapital til eierne som mulig

  2. Aksjesmell for Borr Drilling – tapte 933 millioner i andre kvartal

  3. Betalt innhold

    Det er ingen grunn til å løpe etter utbyttene fra Trøims riggbaby

  4. Annonsørinnhold

  5. Trøims Borr Drilling verdt under milliarden: – Ikke mye mer cash igjen i sjappa

  6. Trøims riggselskap tapte 700 millioner