Northland-aksjen tar av: Skal hente minst 300 millioner

Northland Resources prøver å få til en mellomfinansiering. Aksjen stiger kraftig.

MELLOMFINANSIERER: For å nå styrets mål om et større økonomisk handlingsrom skal Northland Resources hente inn totalt 150 millioner dollar. Selskapet prøver nå å hente inn en mellomfinansiering på mellom 50 og 75 millioner dollar av denne rammen.
Publisert:

Gruveselskapet Northland Resources skriver i en børsmelding at de ønsker å hente inn mellom 50 og 75 millioner dollar (300 til rundt 450 millioner kroner) i et sikret obligasjonslån.

Lånet er ment som en mellomfinansiering og vil løpe mellom 6 og 12 måneder med en rente på 11 prosent.

Lånet vil ha aller høyete prioritet blant kreditorene og de som satt på det obligasjonslånet som tidligere hadde første prioritet, vil få anledning til å tegne seg først.

Ifølge en børsmelding fra Northland har enkelte av dagens obligasjonseiere allerede tegnet seg for totalt 50 millioner dollar, og utstedelsen er derfor garantert.

Eventuell ytterligere tegning vil dermed øke obligasjonslånet opp til toppen av rammen på 75 millioner dollar. Northland har nå innkalt til et kreditormøte med obligasjonseierne for å få mellomfinansieringsplanen godkjent. Det er Swedbank og Arctic Securities som bistår selskapet i prosessen.

Northland-aksjen steg umiddelbart svært kraftig på meldingen. I skrivende stund er aksjen opp drøye 11 prosent.

Til tross for dagens kraftige oppgang Northland-aksjen de siste 12 månedene mistet 96,57 prosent av verdien sin. Siden nyttår har aksjen falt 42,92 prosent.

Redningsoperasjon

Det var i november i fjor at det kriserammede gruveselskapet meldte at styret i selskapet hadde besluttet at selskapet trengte et større økonomisk handlingsrom.

Selskapet annonserte den 14. november at man trengte nye 150 millioner dollar (rundt 900 millioner kroner) som følge av dette. Nyheten kom bare måneder etter at selskapet hadde vært gjennom en omfattende redningsoperasjon.

Ettersom dette obligasjonslånet er en kortsiktig mellomfinansiering, opplyser Northland at de vil offentliggjøre en langsiktig finansieringsplan senere i år. Selskapet forventer at mellomfinansieringen vil gi adekvat likviditet frem til denne planen er klar.

Som en del av den langsiktige finansieringen skal de eksisterende obligasjonseierne av det gamle førsteprioritetslånet allerede ha forpliktet seg til å konvertere 60 millioner dollar av dette til aksjer eller et nytt usikret obligasjonslån.

Selskapets aksje regelrett kollapset for ett års tid siden da det ble kjent at investeringskostnadene for å bygge ut gruvevirksomheten i Nord-Sverige var langt høyere enn ventet. Selskapet søkte til slutt konkursbeskyttelse under svensk lov i fjor vinter.

Siden den gang har ledelsen blitt skiftet ut, og tidligere Statoil-sjef Olav Fjell har tatt over som styreleder.

Les også:

Northland: Vi trenger penger tidligere enn ventetNorthland melder om utstyrsavtaleNye aksjer flommer inn i Northland

Publisert:

Her kan du lese mer om