Bekymringer rundt verdsetting senket Wall Street
Sentralbanksjefen mener at enkelte aksjer begynner å få en «vesentlig strukket» verdsetting.
De amerikanske børsene klarte ikke å følge opp gårsdagens opptur og endte ned tirsdag kveld.
Bekymringer rundt at aksjemarkedet begynner å bli litt vel friskt priset, kombinert med at sentralbanksjef Janet Yellen sa at en renteheving kan komme tidligere enn ventet var bidragsytende til å senke indeksene.
Dow Jones endte marginalt opp med 0,03 prosent til 17.061 poeng, S&P 500 svekket seg 0,19 prosent til 1.973 poeng, mens Nasdaq Composite falt 0,54 prosent til 4.416 poeng.
Tonen var innledningsvis positiv etter at både JPMorgan og Goldman Sachs overrasket positivt med sine kvartalsrapporter, i likhet med Citigroup i går.
Likte ikke hva Yellen hadde å si
Sentralbanksjef Janet Yellen sørget imidlertid for å dempe entusiasmen da hun startet en redegjørelse for Kongressen klokken 16.
Yellen sa nemlig at om arbeidsmarkedet fortsetter å overraske positivt og bedre seg hurtigere enn hva Fed har ventet seg, så kan en renteøkning finne sted tidligere enn hva som nå er forventet.
Yellen la imidlertid til at det gjaldt den andre veien også, rentebanen vil senkes om utviklingen skuffer.
De seneste arbeidsmarkedstallene har vist en god trend og den amerikanske arbeidsledigheten er nå nede i 6,1 prosent, det laveste på nesten seks år.
Kort tid før Yellen startet sin redegjørelse var S&P 500 opp 0,3 prosent, men indeksen falt så i rødt.
Fed-sjefen sa også at verdsettingen på enkelte aksjer innen sosiale medier og bioteknologi nå begynner å bli «vesentlig strukket».
- Hva det gjorde var å hive litt kaldt vann på noen av de bedre rapportene (JPMorgan og Goldman Sachs journ. anm.) som kom ut tidligere og drev markedet oppover. For investorene var det skuffende at hun brukte den ordlyden, sier Walter Hellwig, direktør ved BB&T Wealth Managemen, til Bloomberg.
S&P 500 Smallcap 600-indeksen, som inneholder mindre selskaper, handles nå på 26 ganger forventet inntjening, mens Nasdaq Biotechnology Index handles på smått utrolige 500 ganger forventet inntjening, ifølge Bloomberg.
Sendte Yellen Tesla i utforbakke?
Den bredere S&P 500-indeksen har nå et forhold mellom pris og inntjening på 18-gangeren, det er det høyeste nivået siden 2010.
- Verdsettingsparametrene i enkelte sektorer fremstår som vesentlig strukket, spesielt for mindre selskaper innen sosiale medier og bioteknologi - til tross for en markert nedgang i kursene tidligere i år, var ordlyden fra Fed-sjefen.
Sterkt fra banker
JPMorgan steg 3,6 prosent, og var sterkest av selskapene på Dow Jones, etter at banken fikk et resultat per aksje på 1,46 dollar i andre kvartal, over forventningene som lå på 1,29 dollar – ifølge FactSet.
Også omsetningen oversteg forventningene: 25,35 milliarder dollar, mot ventede 23,73 milliarder.
- Mot slutten av kvartalet så vi oppmuntrende tegn på tvers av virksomheten, sier konsernsjef Jamie Dimon i en uttalelse.
Konkurrenten Goldman Sachs fikk et resultat på 4,10 dollar per aksje av inntekter på 9,13 milliarder dollar. Forventningene på 3,7 dollar per aksje og inntekter på 7,98 milliarder dollar.
Goldman Sachs endte opp 1,3 prosent.
Blandet makro
Det har også blitt lagt frem et par makrotall i dag. Den amerikanske detaljhandelen skuffet i juni og viste en vekst på 0,2 prosent på månedsbasis, mot ventet 0,6 prosent. På den positive siden ble handelen i mai opprevidert til 0,5 prosent fra foreløpig 0,3 prosent.
Samtidig viste stemningsindeksen Empire State-indeks en oppgang til 25,6 i juli, fra 19,3 i juni. Forventningene lå på 17,2.
Indeksen baserer seg på en rundspørring blant vareprodusenter i staten New York.