Forliksavtalene med to Telenor-topper kostet 16,9 millioner kroner
Telenors tidligere finansdirektør og juridiske direktør fikk med seg millioner da de forlot selskapet.
Det var i april i fjor det ble kjent at to Telenor-direktører forlot sine stillinger. Begge hadde da vært suspendert en periode i forbindelse med granskingen av Vimpelcom-saken.
De to det var snakk om, var finansdirektør Richard Olav Aa og juridisk direktør Pål Wien Espen. Via en talsperson forklarte Aa at det hadde oppstått samarbeidsproblemer mellom ham og konsernsjef Sigve Brekke.
Onsdag har Telenor sluppet sin årsrapport for 2016, og her fremgår det at forliksavtalen mellom Telenor og Richard Olav Aa er på 11,7 millioner kroner. Avtalen med Espen er på 5,2 millioner kroner.
I Aas avtale ligger det en avslutning av den tidligere finansdirektørens individuelle pensjonsavtale.
– Begge hadde standard fratredelsesavtaler med seks måneders oppsigelse og seks måneders etterlønn. I tillegg har vi også avsluttet Aas pensjonsavtale. Hans tidligere opptjente rettigheter er utbetalt, og da oppgir vi det i årsrapporten, sier kommunikasjonsdirektør Glenn Mandelid i Telenor til E24.
Derfor ble Telenor-Brekkes India-drøm et mareritt
Var fristilt
Aa og Espen var blant fire Telenor-topper som ble «midlertidig fristilt» fra sine stillinger i forbindelse med at Deloitte gjennomførte en intern gransking av den såkalte Vimpelcom-saken.
Bakgrunnen var at de fire skulle ha håndtert varsler om forhold knyttet til Telenors investering i selskapet Vimpelcom, som senere har innrømmet lovbrudd. Det norske selskapet var Vimpelcoms nest største aksjonær og representert i Vimpelcoms styre i en årrekke.
Telenor har siden tatt grep for å avhende investeringen.
I forbindelse med Aas og Espens fratredelse, ble det fra deres hold understreket at avgangen ikke var direkte knyttet til Deloitte-rapporten. Dette gjentar Aa overfor E24 i dag.
– Det var ingenting i Vimpelcom-saken som tilsa at jeg skulle slutte i Telenor, fastholder han.
– Sigve Brekke og jeg ble enige om at vi var ferdige med hverandre, og inngikk en sluttavtale som besto av mange elementer, som lønn, bonus, pensjon og andre goder.
Lønnsøkning for Brekke
I Telenors årsrapport fremgår det for øvrig at konsernsjef Sigve Brekke kan glede seg over lønnsøkning.
Han mottok en samlet godtgjørelse på 12,24 millioner kroner i 2016, hvorav grunnlønnen utgjorde 5,94 millioner.
Grunnlønnen har med dette økt fra 4,25 millioner kroner i 2015, men den samlede godtgjørelsen falt fra 13,88 millioner.
Bakgrunnen for endringene er at Brekke i løpet av årene har skiftet stilling. Han overtok som konsernsjef i Telenor fra august 2015, og kom fra stillingen som Asia-sjef i konsernet. I denne stillingen var Brekke utstasjonert på internasjonalt oppdrag, med omklassifisering av en skattefordel i forbindelse med utenlandsstasjoneringen.
– Konsernsjefens lønn er etter avtale med styret, sier Glenn Mandelid.