Taper fortsatt store penger, men nå er tonen endret

Seismikkselskapet Petroleum Geo-Services bommer på analytikernes forventninger for fjerde kvartal, men er mer optimistiske rundt fremtiden.

MOT BEDRE TIDER? Petroleum Geo-services taper fortsatt penger, men ser lysning markedet.
Publisert: Publisert:

Dette fremgår i selskapets kvartalsrapport.

«PGS venter at høyere og mer stabile oljepriser og bedring i kundenes kontantstrøm, kombinert med økt press på tilgjengelige streamere i industrien, vil tjene det marine 3D-seismikkmarkedets fundamentale forhold i tiden fremover», skriver selskapet i dagens rapport.

Videre opplyses det at selskapet venter at volumet som hentes av 3D-seismikk i industrien som helhet vil øke i 2017 sammenlignet med året i forveien.

Dette står i kontrast til det PGS har sagt de siste årene.

Senest ved tredjekvartalsrapporteringen var tonen en annen, og selskapet opplyste da at de «venter et utfordrende marked fremover», til tross for høyere oljepriser.

Tøffe tider

Det kan dermed se ut til at bransjen selv tror en flere år lang periode med svært vanskelige markedsforhold begynner å nærme seg slutten.

Seismikk var blant sektorene som først fikk smake effektene av fallende oljepris og lavere investeringsvilje blant oljeselskapene fra høstparten 2014. Dette var også tilfellet i året vi har lagt bak oss.

– Som et resultat av lave aktivitetsnivåer og fortsatt overskudd av tilgjengelige skip, har markedet forblitt vanskelig gjennom 2016, oppsummerer konsernsjef Jon Erik Reinhardsen i en kommentar.

Selskapet har møtt dette gjennom kostnadskutt, og har i tillegg gjort en refinansiering. Det opplyses i kvartalsrapporten at kostnadene er redusert med over 40 prosent siden 2014.

Rødt kvartal

I fjorårets siste kvartal måtte PGS fortsatt se omsetningen falle betydelig.

For kvartalet endte inntektene på 154,1 millioner dollar, ned fra 229,3 millioner i tilsvarende kvartal i fjor. Blant annet lavere nedskrivninger bidrar til at driftsresultatet ble bedret til minus 92,4 fra negative 332,9 millioner dollar.

Det er svakere enn hva analytikerkorpset hadde sett for seg. Ifølge estimater fra SME Direkt for TDN Finans hadde analytikerne ventet et driftsresultat på minus 33 millioner dollar og inntekter på 189 millioner dollar.

I perioden ble resultat før skatt på minus 118,7 millioner dollar, mot negative 357,1 millioner dollar året før.

Her var det ventet minus 46 millioner dollar.

Les også

Norsk selskap skal skyte seismikk i USAs heteste oljeområde

Les også

– 2017 blir tøft

Les også

– Får ikke krutt til å gjøre noe offensivt

Publisert:

Her kan du lese mer om