Brasiliansk institutt:– Hydro har sluppet ut rødslam flere steder

Forsker Marcelo Lima ved Evandro Chagas-instituttet mener at Hydros egne tester av vannet i Barcarena er for dårlige og ble tatt for sent. Selskapet nekter for utslipp av rødslam, men Lima mener at bevisene taler for seg.  

NY RAPPORT: Evandro Chagas-instituttet, her ved forsker Marcelo Lima, skrev den første rapporten som beskyldte Hydro for å ha forurenset drikkevannet i Barcarena med rødslam. Snart gir instituttet ut sin andre rapport: Bevisene er flere, men konklusjonen er den samme, ifølge Lima.
Publisert:

– Hydros egne tester kom for sent og var for dårlige, sier Dr. Marcelo Lima til E24.

Lima ledet arbeidet med den første rapporten som i februar anklaget Hydro for å ha forgiftet drikkevannet i Barcarena via oversvømmelser fra Alunorte-anleggets rødslamdeponier, noe selskapet selv nekter for å ha gjort.

Bakgrunn: Dette er Hydro-krisen

Fredag kveld norsk tid skulle Lima og Instituto Evandro Chagas (IEC) lansere sin andre rapport, men denne ser ut til å ha blitt utsatt nok en gang.

– Til den andre rapporten har vi blant annet utført komplementerende tester i den samme elven og fått bedre oversikt over de interne kontrollrutinene på Alunorte-anlegget. Vi har også samlet inn prøver til en toksikologisk studie som legges frem om en måned, sier Lima.

Denne gangen er det føderale myndigheter som har bestilt rapporten av IEC, men konklusjonen til Lima og kollegaene forblir den samme.

– Den kjemiske signaturen peker mot Hydro. Den andre rapporten vil bli en motvekt til selskapets forklaring, sier forskeren.

– Hydro har sluppet ut rødslam flere steder

Marcelo Lima sier til E24 at det er klare bevis på oversvømmelser ved rødslamdeponiene. Hydro har gradvis innrømmet det ene ulovlige utslippet etter det andre, men har holdt fast ved at det ikke finnes bevis på direkte utslipp av rødslam.

– Bildebevis og kjemiske tester viser at Hydro har sluppet ut rødslam flere steder, fastholder Lima, som mener Hydros egne tester kom for sent etter ekstremværet i februar.

– Det gikk fem dager fra vi tok våre tester i elvearmen ved Murucupi i Barcarena, sammen med miljømyndighetene Ibama, til Hydros egne forskere gjorde sine tester. Og de testet ikke etter alle tungmetaller.

Hydro har fått se alle påstandene i denne saken og fastholder fredag at det ikke finnes bevis for utslipp fra rødslamdeponiene.

– Det bekreftet også de føderale miljømyndighetene Ibama i en høring i Brasília forrige uke. Vi venter at de interne og eksterne undersøkelsene som konkluderes 9. april vil kunne si mer om drenering av regnvann fra fabrikkområdet har hatt noen negativ miljøeffekt eller ikke. De bildene vi har sett fra rødslamdeponiene i den første rapporten fra IEC viser at deponiene har fungert slik de skal, skriver Hydros informasjonssjef Halvor Molland i en e-post til E24.

– De kontrollerte utslippene er minst like alvorlige

Lima mener at Hydros kontrollerte utslipp er minst like alvorlige.

Les også

Analytiker beregner at Hydros Brasil-trøbbel har kostet 800 millioner

– Utslippene som Hydro allerede har innrømmet, er på ingen måte snakk om vanlig regnvann. Det er snakk om en blanding av alt mulig inne på anlegget. Vannet ble bevisst sluppet ubehandlet ut i elven gjennom skjulte kanaler midt på natten. Deretter sirkulerte stoffene i vannet til en allerede fattig befolkning. Det er minst like alvorlig i mine øyne, sier Lima.

Han mener at Hydro aktivt har forsøkt å diskreditere innholdet i den første rapporten.

– Hvorfor stole de ikke på våre metoder og resultater? Instituttet har et godt renommé både nasjonalt og internasjonalt, sier Lima.

– Vanlig praksis i lang tid

I arbeidet med den nye rapporten har IEC også sett etter andre mulige kilder til forurensing, men Lima avviser at det er en annen forklaring på forurensingen i forbindelse med flommen 16. og 17. februar.

– Søppelfyllingen, for eksempel, er noe Hydro trekker frem for å distansere seg fra problemet. Jeg sier ikke at søppelfyllingen er bra for miljøet, men det har ikke påvirket våre resultater, sier Lima.

– Jeg er ikke ute etter å senke Hydro, men kun opptatt av å finne fakta. Dette er alvorlig miljøkriminalitet med stor innvirkning på folks liv.

Les også

Ber næringsministeren kalle inn Hydro på teppet igjen

Etter et rødslam-utslipp fra Alunorte i 2009, fant kjemiprofessor Simone Pereira ved Det føderale universitetet i Pará ut drikkevannet i Barcarena hadde blitt forgiftet. Fem år senere, i 2014, gjorde hun en studie av kvaliteten på grunnvannet, som konkluderte med at vannet ikke burde drikkes.

Lima ser én stor forskjell imellom utslippene i 2009 og 2018:

– Vi har mye bedre tilgang på informasjon. Nå kan vi se hvor mange uregelmessigheter som ligger under overflaten. Dette har vært en vanlig praksis i lang tid, men i dag kan vi se problemet tydeligere, sier Lima.

– At dette måtte skje igjen før noe blir gjort. I et norsk selskap … Det gir ingen mening, sier forskeren.

Les også

Hydro sender 600 Alunorte-arbeidere på ferie

Les også

Hydros Brasil-trøbbel forverres: Aksjen faller

Publisert:

Her kan du lese mer om