Staten vil bidra med 2,5 milliarder til Kongsberg Gruppen

Staten kan delta i Kongsberg Gruppens kapitalutvidelse med sin eierandel på 2,5 milliarder kroner, melder Nærings- og fiskeridepartementet.

VIL BIDRA: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen sier regjeringen er positiv til å bidra med milliardbeløp i Kongsberg Gruppens oppkjøp av Rolls-Royce Marine.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix
 • David Bach
 • Martin Hagh Høgseth
 • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert:

Regjeringen er positiv til å være med på å finansiere Kongsberg Gruppens oppkjøp av Rolls-Royce Commercial Marine, skriver Nærings- og fiskeridepartementet i en pressemelding.

I pressemeldingen sier Røe Isaksen at regjeringen er positiv til at staten deltar i kapitalutvidelsen med sin andel på 2,5 milliarder kroner, noe som forutsetter imidlertid også tilslutning i Stortinget

Staten eier 50,001 prosent av Kongsberg Gruppen. Dersom regjeringen ikke hadde bidratt i den fortrinnsrettede emisjonen som finansierer oppkjøpet, hadde staten mistet flertallet i selskapet.

– Er årsaken til at dere velger å gjøre dette å beholde eierskapet?

– Det er to deler av dette. For det første er Kongsberg Gruppens vurdering om å kjøpe opp Rolls-Royce Commercial Marine en ren forretningsmessig beslutning. Vår vurdering, ut ifra en helhetsvurdering, er at vi ønsker å opprettholde eierskapet i selskapet, og at vi ikke vanner ut det statlige eierskapet i Kongsberg Gruppen, sier Isaksen til E24.

– Dette er kun en vurdering av eierskapet i Kongsberg Gruppen, og ikke en generell vurdering av vårt eierskap i ulike selskaper, legger han til.

Gladnyhet for Sunnmøre

Røe Isaksen tror ikke at oppkjøpet vil slite med å få flertall på Stortinget.

– Flertallet på Stortinget vil nok se at dette er godt nytt for de ansatte i Norge. Det er også veldig gode nyheter for Sunnmøre.

– Jeg har hatt flere møter med tillitsvalgte, og de er veldig opptatt av å ha en langsiktig eier i selskapet. De har tidligere vært bekymret for at en ny eier ville kunne splitte opp selskapet, så jeg tror de nå er veldig fornøyd med avtalen med Kongsberg Gruppen, sier han.

– Om dette skjer med andre selskap staten eier, er det da naturlig at regjeringen gjør det samme? – Da må det gjøres en helhetsvurdering, og vi tar for oss et selskap om gangen. Om det er gode grunner til å eie i et selskap, gjør vi det.

– Betyr det at dere nå ser for dere å være en eier på lang sikt i selskapet?

– Vi har ingen planer om å selge seg ned fra Kongsberg Gruppen fra dagens eierskap.

Fornøyd med oppkjøp

Fredag morgen ble det klart at Kongsberg Gruppen har inngått avtale med Rolls-Royce om å kjøpe Rolls-Royce Commercial Marine, for 500 millioner britiske pund, tilsvarende 5,3 milliarder kroner. Det skriver selskapet i en børsmelding fredag morgen.

Rolls-Royce Commercial Marine er en global teknologivirksomhet innenfor maritime operasjoner.

– Kjøpet av Rolls-Royce Commercial Marine gjør oss til en mer helhetlig leverandør til maritim industri. Maritim industri blir stadig mer globalisert og er inne i betydelige teknologiske og markedsdrevne endringer. Med dette oppkjøpet vil vi styrke vår strategiske posisjon hos rederier, verft, og øvrige kunder og partnere, sier Geir Håøy, konsernsjef i Kongsberg Gruppen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kongsberg Gruppen
 2. Rolls-Royce

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Kongsberg Gruppen kjøper Rolls-Royce-virksomhet for 5,3 milliarder

 2. Kongsberg Maritime kutter minst 180 årsverk til

 3. Kongsberg Gruppen kjøper Rolls-Royce Marine for 5,3 milliarder kroner

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Stortinget godkjenner Kongsbergs milliardkjøp

 6. Kongsberg Gruppen vil sende 2,75 mrd. til aksjonærene