Fredriksen tjente 130 mill. på ellevill Seadrill-oppgang

Men kursoppgangen fredag er en fattig trøst for aksjonærene som har sett verdiene rase i det gjeldstyngede riggselskapet. For Fredriksen-formuen betyr ikke lenger riggaksjen noe særlig.

RYKTER: Sendte aksjen til John Fredriksen-dominerte Seadrill kraftig opp.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Selv om Seadrill har advart om at selskapet trolig vil måtte søke konkursbeskyttelse på grunn av gjeldskrisen, ble aksjen dagens soleklare vinner på Oslo Børs.

Den elleville handelen i Seadrill sendte kursen opp 157 prosent på det meste, før oppgangen endte på 80 prosent da markedet stengte.

Triggeren som utløste kurshoppet var en melding fra Bloomberg om kinesisk kjøpsinteresse.

For aksjonærene i Seadrill, som har sett sine aksjer bli stadig mindre verdt, innebærer fredagens oppgang en verdiøkning på nær 560 millioner kroner, hvorav en stor del tilfaller hovedeier John Fredriksen.

Ifølge en børsmelding fra juni hadde John Fredriksens selskap Hemen Holding en eierandel på 23,41 prosent i Seadrill.

Basert på det eierskapet tjente Fredriksen rundt 130 millioner kroner på dagens kraftige kursoppgang.

Kursoppgangen er likevel ikke i nærheten av å oppveie verdiraset i Seadrill. Bare i år er kursen ned 92 prosent, selv med dagens oppgang.

For Fredriksen selv har heller ikke Seadrill-aksjens hopp og sprett lenger noen særlig betydning for formuen. Den er ifølge Bloomberg på 10,6 milliarder dollar. Eierskapet i Seadrill utgjør dermed kun en brøkdel.

TOK AV: Seadrill-aksjen var på det meste opp 157 prosent. Kort tid før stengetid var kursen i 2,6 kroner, før den stengte på 2,5 kroner. Oppgangen ble dermed på 80 prosent.

Foto: Infront

Oppkjøpsrykter

Det statseide konglomeratet China Merchant Group skal ifølge nyhetsbyrået vurdere oppkjøp i den kriserammede riggsektoren.

Som et ledd i dette arbeidet skal kineserne har sett på eiendeler og selskaper, inkludert Seadrill og Shelf Drilling. Arbeidet er inne i en tidlig fase og det er ikke gitt noen formelle bud, ifølge Bloombergs kilder som er informert om saken.

Magnus Olsvik, analytiker hos Kepler Cheuvreux (tidligere Swedbank), mener det kan være aktuelt å selge deler av flåten.

– Det er mange som er store nok som sikkert er interessert i å ta deler av selskapet. China Merchant Group kan være et av dem. Det er også flere store amerikanske riggselskaper som sikkert er ute etter å gjøre en god deal, sier Kepler Cheuvreux-analytikeren.

Ryktene kommer idet Seadrill er i sluttfasen av de kompliserte forhandlingene om en finansiell redningsplan.

Les også

Kinesisk statsgigant snuser på Seadrill

Går mot konkursbeskyttelse

Prosessen der banker, obligasjonseiere og aksjonærene forhandler for å rydde opp i milliardgjelden har nå pågått siden februar i fjor, men stadig blitt utsatt. Senest i slutten av juli meldte Seadrill at selskapet hadde fått avtale med sine banker om at de kan fortsette forhandlingene om en refinansiering frem til 12. september.

Långiverne gikk da med på å utsette låneforfall frem til 14. september.

Olsvik har tidligere sagt at han ikke venter at forhandlingsfristen forlenges utover dette, nettopp på grunn av obligasjonslånet som forfaller.

Ved kvartalsrapporteringen i august kom det flere hint fra Seadrill om hva restruktureringen vil innebære.

Planen vil trolig innebære at selskapet går inn i konkursbeskyttelse under amerikansk lov (kalt Chapter 11), innhenting av en milliard dollar i ny kapital, utsettelse av låneforfall og avdrag, samt at obligasjonseierne må tåle en kraftig nedskrivning eller konvertering av lån til aksjer, meldte Seadrill.

Les mer: Alt du må vite om Chapter 11

Budskapet var også at dagens aksjonærer vil sitte igjen med minimalt eller null verdier.

Les også

Rigganalytiker om markedet Trøim vedder på: – Nærmer seg bunnen

Les også

Seadrill-sjefen: Tror på mer oppkjøpsaktivitet i riggmarkedet

Les også

Usikkert om Seadrills redningsplan er god nok

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Seadrill
  2. John Fredriksen

Flere artikler

  1. – Kan sprette veggimellom på rykter

  2. Nyhetsbyrå: Seadrill i samtaler med amerikansk hedgefond

  3. Analytiker anbefaler å dumpe Northern Ocean etter riggvraking

  4. – Det er mye luftpenger i børskursen

  5. DNB Markets advarer mot svært høy risiko i Seadrill