Færre nedsalg i Oljefondet: Har kvittet seg med «verstingene»
De siste seks årene har Oljefondet kvittet seg med 216 aksjer i selskaper med risikable forretningsmodeller. Heretter vil fondet kaste ut færre «verstinger».
Oljefondet har trolig kvittet seg med størsteparten av «verstingene» i porteføljen.
I fjor kvittet selskaper seg med seks aksjer, mens tallet var 23 året før og 73 året før der igjen.
Til sammen har fondet solgt seg ned i 216 selskaper siden 2012 på grunn av risikable forretningsmodeller eller dårlig styring.
Det kom frem tirsdag i en årlig rapport fra Norges Bank Investment Management, som forvalter fondet.
Les mer: Oljefondet kvittet seg med seks selskaper
De neste årene vil det trolig værre rom for færre slike risikobaserte nedsalg fra fondets side, ifølge direktør Yngve Slyngstad i NBIM.
– Det er mest sannsynlig, ja. Det kan nok bli et litt høyere tall enn 200, men vi har jobbet oss gjennom de viktigste problemstillingene, slik vi identifiserte dem for fem år siden, sier Slyngstad til E24.
– Det vil jo selvsagt være noen nye temaer som kommer opp, og det er ting som vi kanskje ikke har sett og det vil være endringer på mye av det vi har, men det vil ikke være nedsalg i samme utstrekning, sier han.
Nedsalgene fra 2012 til 2017 inkluderer selskaper som produserer palmeolje på måter som bidrar til avskoging, selskaper med høye CO2-utslipp og selskaper med høy risiko for vannforurensning.
Les mer: Varsler kamp mot korrupsjon
– 5 prosent er nok
Det kan bli noen flere, men Slyngstad sier at fondet bør begrense hvor stor andel av porteføljen som utestenges. I dag eier fondet aksjer i over 9.000 bedrifter.
– Jeg er ikke sikker på om det er en riktig innretning å ta ut mer enn de 4, kanskje 5 prosent verste. Kanskje det er tilstrekkelig, sier Slyngstad.
Oljefondet kvittet seg med seks selskaper
Samtidig finner fondet stadig nye grunner til å utelukke selskaper. I 2018 skal Slyngstad se nærmere på selskapers påvirkning på verdens vannressurser, og da spesielt havet. Da kan det bli flere utelukkelser.
– Vi har sagt at vi utvider vann til også å se på havproblematikk, sier Slyngstad.
– Det er en veldig liten sektor, men vi tenkte jo at palmeolje var lite. Plutselig er det mange selskaper. Du kan tenke fiskerier som en veldig liten sektor, du kan tenke kjemiske bedrifter som har store utslipp i havene, sånne ting, sier Slyngstad.
To typer nedsalg
Det er to forskjellige former for nedsalg. Denne artikkelen omtaler fondets egne nedsalg, som skyldes vurderinger av forretningsmodellene i selskaper.
Varsler kamp mot korrupsjon
I tillegg er 152 selskaper utelukket fra investeringer på grunn av fondets etiske regelverk, etter råd fra Etikkrådet. Disse nedsalgene er bestemt av Finansdepartementet og senere Norges Banks styre.
Regelverket forbyr blant annet investeringer i selskaper som produserer kull, tobakk, landminer og atomvåpen, eller som bidrar til miljøskader og brudd på menneskerettigheter, som ved barnearbeid eller uverdige arbeidsvilkår.