Exxon vil tredoble Permian Basin-produksjon: Jubler over USA-skattekutt

Exxon jubler over Trumps skattereform. Nå lover oljegiganten å tredoble produksjonen av skiferolje i Texas og New Mexico til 600.000 fat per dag.

JEKKER OPP: Oljegiganten Exxon Mobil jubler over skattekuttene for amerikanske selskaper, og lover nå å tredoble produksjonen i Permian-området i Texas og New Mexico til 600.000 fat per dag innen 2025. Dette er en oljepumpe i Permian-området i Texas.

Foto: Staff Reuters
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Samme dag som president Donald Trump holder sin første «State of the Union»-tale varsler oljegiganten Exxon Mobil Corp. at selskapet har store planer hjemme.

Exxon vil nemlig tredoble produksjonen i Permian Basin-regionen i Texas og New Mexico til 600.000 fat per dag innen 2025.

Det kommer frem i en melding fra Exxon tirsdag.

Hvis selskapet lykkes vil produksjonen tilsvare omtrent hele dagsproduksjonen fra Statoils gigantfelt Johan Sverdrup i Nordsjøen, som skal i produksjon neste år.

Tallet er gitt i fat oljeekvivalenter, noe som vil si at økningen i produksjonen kan bestå av både råolje, gass og kondensat.

«Endringer i USAs selskapsskatter skaper grunnlag for økte investeringer, inkludert ExxonMobils planer om å bruke mer enn to milliarder dollar på transportinfrastruktur for å støtte opp under virksomheten i Permian-regionen», skriver selskapet.

Selskapets infrastruktur skal oppgraderes for å frakte olje og gass fra Delaware-, Central- og Midlands-områdene i Permian-regionen til kysten av Mexicogolfen for videre bearbeidelse.

Les også

Statoil-sjefen: Slik var min middag med Trump

Utvider i petrokjemien

Satsingen i Permian-området henger sammen med selskapets «Growing the Gulf»-initiativ. Exxon satser tungt på utvidelser ved Mexicogolfen, særlig i kjernen av USAs petrokjemiske virksomhet i Baytown, Texas.

Selskapet bygger blant annet et anlegg for å produsere etylen i Baytown, som blir råstoff for to nye produksjonsanlegg for polyetylen i Mont Belvieu i Texas.

Exxon utvider også raffineringskapasiteten på raffineriene Baytown og Beaumont med 300.000 fat per dag.

VIL UTVIDE: Exxon Mobils konsernsjef og styreleder Darren Woods.

Foto: Richard Drew AP

Vil investere 385 milliarder

Selskapets konsernsjef Darren Woods lovet mandag å investere hele 50 milliarder dollar (385 milliarder kroner) hjemme i USA over en femårsperiode.

Disse pengene vil selskapet bruke til å utvide selskapets virksomhet i Permian-regionen og annen eksisterende virksomhet, utvide selskapets infrastruktur og bygge nye anlegg, skrev Woods i innlegget.

Flere selskaper har kommet med lignende signaler om investeringer i USA etter skattereformen, som blant annet kutter skattesatsene for selskaper fra 35 prosent til 21 prosent.

– Dette vil skape tusenvis av jobber, styrke USAs økonomi og øke energisikkerheten, skrev Woods.

Han ble konsernsjef i Exxon fra 1. januar 2017, og etterfulgte Rex Tillerson som nå er USAs utenriksminister.

Les også

Støttet av Oljefondet: Exxon gikk på klimanederlag

Jekker opp antallet rigger

Økningen i produksjon i Permian-området vil være drevet av lavere borekostnader, forbedret teknologi og en utvidelse av områdene hvor selskapet borer, skriver Exxon.

For å nå målet venter selskapet at antallet rigger i Permian-området vil øke med 65 prosent i løpet av de neste årene.

Exxon har så langt boret over 5.000 horisontale brønner i sin skiferoljevirksomhet på land i USA, og kostnadene per fot som bores er redusert med 70 prosent, skriver selskapet.

Gjorde storkjøp i 2017

«Selskapets geografiske og konkurransemessige fordeler i Permian-regionen posisjonerer det for sterk vekst og verdiskaping», sier Sara Ortwein i Exxons datterselskap XTO Energy.

– Vi kan levere lønnsom produksjon ved ulike priser, og vi har et forsprang på konkurrentene innen logistikk og teknologi, sier hun.

Exxon kjøpte i fjor en rekke selskaper fra Bass-familien i Texas for seks milliarder dollar (46,3 milliarder kroner).

Dette ga selskapet ekstra ressurser anslått til 3,4 milliarder fat, som Exxon mener er lønnsomme på priser under dagens.

Amerikansk WTI-olje handles tirsdag kveld til 64,26 dollar fatet.

Her kan du lese mer om

 1. ExxonMobil
 2. Olje og gass
 3. Donald Trump
 4. Oljebransjen
 5. USA
 6. Teknologi
 7. Amerikansk politikk
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Spår oljerekord i Mexicogolfen

 2. Betalt innhold

  Exxon Mobil vil møte oljeboom i Texas med sol og vind

 3. Betalt innhold

  Exxon har sett inn i fremtiden – den er fortsatt olje

 4. Annonsørinnhold

 5. Chevron blir «ultragigant» etter milliardoppkjøp

 6. Sterkere tall fra oljeselskapene: Shell banket Exxon i fjor