Hydro slår hardt tilbake: Rapport om Brasil-utslipp inneholder alvorlige feil

Hydro har gjennomført to ulike tredjepartsvurderinger av den første utslippsrapporten fra Instituto Evandro Chagas (IEC). Begge har funnet en rekke svakheter ved instituttets metoder, konklusjoner og akkreditering. 

SLÅR TILBAKE: Norsk Hydro, her ved konsernsjef Svein Richard Brandtzæg og den nye Alunorte-sjefen Eivind Kallevik, slår tilbake mot det brasilianske forskningsinstituttet Instituto Evandro Chagas (IEC).

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix
  • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert:

Onsdag kveld publiserte Instituto Evandro Chagas (IEC) sin andre rapport om Hydros utslipp i Barcarena. Konklusjonen er at forgiftningen av drikkevannet er mer alvorlig og mer omfattende enn tidligere antatt.

Nå slår Hydro hardt tilbake mot IEC i det som har utviklet seg til å bli et drama med to vidt forskjellige versjoner av virkeligheten.

Bakgrunn: Dette er Hydro-krisen

Det norske selskapet har gjennomgått den første rapporten, publisert 27. februar, og funnet indikasjoner på flere uoverensstemmelser.

Hydro har også betalt for to ulike tredjepartsvurderinger, utført av konsulentselskapet SGW Services og den brasilianske forskeren Elizabeth Lima, som har funnet store svakheter i metodene, konklusjonene og akkrediteringen til IEC.

Les også

Knusende rapport om Hydros utslipp i Brasil: Utslipp verre enn antatt

Det er det samme instituttet som skal utføre medisinske tester av 300 personer i Barcarena-området etter en kjennelse mot Hydro i forrige uke.

Manglende akkreditering og tall som går igjen

Tredjepartsvurderingene fra Elizabeth Lima og SGW peker på følgende svakheter i den første IEC-rapporten:

* Én sentral svakhet er at IEC tilsynelatende mangler akkreditering fra det brasilianske myndighetsorganet INMETRO til å foreta prøver og analyser av et så stort antall parametere.
* En annen svakhet som trekkes frem er tabell 4 i IEC-rapporten (se bilde under), der det er en rekke forekomster av "blokker" av verdioppføringer som gjentas for forskjellige elementer, noe tredjepartene har vanskelig for å forstå kan være tilfellet.

* Elizabeth Lima konkluderer i sin vurdering at informasjonen i den første rapporten er for mangelfull og inkonsistent til å slå fast at Hydro har påvirket vannkvaliteten i området, sluppet ut rødslam eller forgiftet brønner.

– Alle kan gjøre seg opp en mening

– Vi har også sett bilder fra Alunorte som er publisert som bevis på utslipp fra deponiområdene. Det vi ser fra de samme bildene, er at systemet fungerer i henhold til design, sier informasjonsdirektør Halvor Molland til E24 torsdag.

– Hvorfor skal vi stole på at innleide tredjepartsvurderingene er uavhengige?

Les også

Hydro kan bli tvunget til nedstengning i Brasil

– Jeg skjønner at det spørsmålet blir stilt. Uavhengigheten sikres ved at de eksterne er villige til offentlig å stille seg bak vurderingene de gjør. IEC-rapporten ligger tilgjengelig på nett, så alle kan laste ned og gjøre seg opp en mening, sier Molland.

Basert på vurderingene fastholder Hydro sin linje:

– Vi har ingen indikasjoner på utslipp fra rødslamdeponiene ved Alunorte, og det er for tidlig å si om ulisensierte utslipp har hatt varig negativ miljøpåvirkning før to rapporter fra en intern ekspertgruppe og SGW Services legges frem 9. april, sier Molland.

– Ibama har nylig bekreftet dette i en kongresshøring i Brasília.

IEC innrømmer feil, fastholder konklusjonen

Under lanseringen av den andre IEC-rapporten onsdag kveld innrømmet forsker Marcelo Lima at det var en typografisk feil i den første rapporten.

IEC fastholdt likevel at testingen var korrekt og at konklusjonene er gyldige.

Torsdag bekrefter IEC standpunktet sitt i en e-post til Reuters.

Saken fortsetter under bildet.

TALL GÅR IGJEN: Én av svakhetene Hydros uavhengige tredjepartsvurderinger peker på i den første IEC-rapporten, er at blokker med tall går igjen i Tabell 4. IEC innrømmet typografiske feil i denne tabellen onsdag kveld, men fastholder at testene og konklusjonene likevel er gyldige.

Foto: Norsk Hydro ASA

I et intervju med E24 i forrige uke sa Lima at Hydro lenge har forsøkt å diskreditere innholdet i den første rapporten, noe han da stilte seg uforstående til.

– Hvorfor stoler de ikke på våre metoder og resultater? spurte Lima.

– Instituttet har et godt renommé både nasjonalt og internasjonalt.

Lima hevdet også at Hydros egne tester kom for sent etter ekstremværet i februar og at det vært en vanlig praksis i lang tid for uregelmessighet ved Alunorte.

E24 sendte inn spørsmål til Lima via SMS under pressekonferansen onsdag:

– Hva tenker IEC om scenarioet hvor Hydro legger frem rapporter med andre konklusjoner?

– Til nå har ikke Hydro lagt frem noen bedre bevis, svarte Marcelo Lima.

Les også

Knusende rapport: Hydro-utslipp verre enn antatt

Les også

Hydro kan bli tvunget til nedstengning i Brasil

Les også

Hydro dømt til å betale medisinske tester for 300 personer

Her kan du lese mer om

  1. Norsk Hydro
  2. Brasil
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Hydro saksøker Brasils påtalemyndighet

  2. Slipper snart ny Hydro-rapport: – Har sluppet ut rødslam flere steder

  3. Hydro saksøker forsker i Brasil

  4. Annonsørinnhold

  5. Brasil-direktøren gjeninnsettes ikke i sin gamle stilling

  6. Knusende rapport: Hydro-utslipp verre enn antatt