DUNDRET GJENNOM 380 POENG: Oslo Børs på topp blant Europa-børsene

Etter å ha ligget noe bak resten av Europa de siste dagene, spurtet Oslo Børsavgårde tirsdag.

Oslo Børs spås å falle fra start onsdag.
Publisert:

Ved handelsdagens slutt var Hovedindeksen opp 0,83 prosent til 381,49 poeng - og passerer dermed det som nesten i hele år har utgjort "et teknisk tak".

- I dag fikk vi et brudd på det tekniske nivået som Hovedindeksen har stanget mot i det siste. Investorene har liksom mistet futten hver gang vi har støtet opp mot 380 poeng, men denne gangen fikk vi et knippe nyheter som løftet børsen gjennom, sier meglersjef Christian Hansen i Norne Securities i Bergen.

Det er spesielt fire nyheter som har gitt kraft til oppgangen tirsdag:

Best i Europa

Også ellers i Europa er det en god børsdag, ikke minst i de sydligeste strøkene, hvor eksempelvis Ibex-indeksen i Madrid tirsdag ettermiddag var opp med 0,9 prosent.

- Oslo Børs har de siste dagene utviklet seg litt svakere enn i resten av Europa, så at vi får en så sterk dag i dag, er bare naturlig, sier Hansen.

Blant de sterkeste aksjene på Oslo Børs er Carnival-konkurrenten RCL, som steg med 1,52 prosent og Telenor som steg med 1,51 prosent.

- Vi har vært positive til RCL lenge, og selv om de nå stiger i etterkant av Carnival-resultatet, tar vi ikke gevinst. Vi tror det er mer å gå på, og at vi kan se 200 om ganske kort tid.

RCL endte tirsdag på 194,50 kroner.

Lave volum

Volumet på Oslo Børs har vært lavt de siste ukene, noe som - ifølge aksjemeglerne - skyldes at mange investorer har sittet på gjerdet. Når 380-merket nå er brutt, kan det indikere at det vil komme friske penger til børsen, og dermed presse den oppover.

Christian Hansen mener Oslo Børs nå har brutt en psykologisk sperre.

- Jeg tror mange nå tør å gå på igjen, sier han.

I går uttalte hans navnebror og kollega i Sparebank 1 Nord-Norge, Rolf Otto Hansen, seg i samme ordelag overfor E24.

- Passerer vi 380, tror jeg vi vil se aktiviteten øke på børsen. Da vil det komme nye penger til, ettersom investorene vil være redde for å stå igjen på perrongen når toget går. Dermed kan vi få noen gode uker på børsen fremover.

Avventende i USA

Selv om boligtallene i USA - antall igangsatte boliger økte med 10,5 prosent - overrasket svært positivt, er det en forsiktig start på børsene i USA tirsdag ettermiddag. Dow Jones-indeksen åpnet svakt ned, og er ved 17-tiden svakt opp.

I dag møtes den amerikanske sentralbanken til rentemøte, og det vil komme en uttalelse derfra ved 20.15 tiden norsk tid.

- Det vi ser nå er et sunnhetstegn: Utslagene i markedet er mindre enn tidligere. Markedet har roet seg ned. Et sunt marked er avventende før et rentemøte, sier Christian Hansen.

Les flere nyheter hos E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om