BØRSRALLY i OSLO: Investorene hamstret Yara

Et mislykket oppkjøp i USA og dårlig vær i Russland sendte Yara til himmels.

YARA: Konsernsjef Jørgen Ole Haslestad (t.v.) og finansdirektør Hallgeir Storvik i Yara har god grunn til å smile og le med tanke på utviklingen for aksjekursen tirsdag.
Publisert:

Yara-aksjen var soleklart den mest omsatte på Oslo Børs, ettersom investorene strømte tilbake til gjødselsektoren. Sammen med en oppgang for Statoil

OSE

STL

, Norsk Hydro

OSE

NHY

og DnB Nor

OSE

DNBNOR

, førte dette til festdag på Oslo Børs.

Ved stengetid var Hovedindeksen opp 2,75 prosent til 367 poeng.

E24 Børs: Alt om børsen

Yara-rally

Det var to faktorer som drev Yara-aksjen

OSE

YAR

opp 5,92 prosent tirsdag, etter mange dager med fall på børsen; dårligere vær i Russland og et mislykket oppkjøp i USA.

- Det er en voldsom interesse for landbruksaksjer for tiden. Dårlig landbruks-vær gir svake avlinger og større etterspørsel etter gjødsel. Det løfter Yara, sa analytiker Hans-Erik Jacobsen i First Securities til E24.

I tillegg ble Yara-aksjen påvirket av at aksjene i gjødselprodusenten Potash Corp, som er verdens største gjødselprodusent, stiger 26,3 prosent i USA etter et bud fra BHP Billiton. BHP ble avvist i sitt forsøk på å kjøpe opp Potash for 130 dollar per aksje.

Budet var totalt verdt rundt 240 milliarder kroner, noe som ble ansett for å være for lavt. Det spekuleres nå i om BHP vil øke budet, ifølge Bloomberg.

Værmessige utslag i tørrlast

De ekstraordinære værhendelsene ga også et oppsving for shipping, og tørrlastrederiet Golden Ocean

OSE

GOGL

, som steg med 7,62 prosent tirsdag.

- Kornprisene ligger nå på svært høye nivåer, og det bidrar til å presse fraktratene opp. Likedan har flommen i Kina satt store risavlinger i fare, noe som også presser fraktratene, sa aksjemegler Anderas Opshaug i Sparebank 1 Nord-Norge til E24.

Etter å ha nådd en toppnotering i mai, sank tørrlastratene raskt og dypt gjennom juni og til midten av juli. Siden den gang har Baltic Dry-indeksen, som måler ratene, steget fra 1.700 poeng til 2.468 poeng mandag.

Rally i oljeprisen

Med fall i dollar-kursen stiger oljeprisen fra det laveste nivået på fem uker tirsdag. Ved stengetid på Oslo Børs ble et fat nordsjøolje omsatt for 77,35 dollar, opp 2,3 prosent i dagens handel.

- Vi har oppgang i aksjemarkedet og en svakere dollar som støtter oljeprisoppgang. En oppgang i aksjemarkedet kan være tegn på økt etterspørsel etter olje. Fallet til dollar fører til en billigere olje for mange kjøpere, sa Peter Beutel fra Cameron Hanover Inc. til Bloomberg.

Statoil-aksjen

OSE

STL

steg 2,44 prosent til 126,20 kroner.

Flere saker på E24

Publisert:

Her kan du lese mer om