Sjekk Seadrills storstilte børsfall: – Det som så ille ut for en måned siden, ser mer ille ut i dag
Seadrill-aksjen har stupt over 92 prosent på halvannet år. Og der er fortsatt mye som skal til før markedet er i balanse, mener analytiker.
John Fredriksens riggkjempe Seadrill setter stadig nye bunnoteringer på Oslo Børs. Fredag falt kursen nesten 8 prosent til 19,8 kroner per aksje.
– I et historisk perspektiv er kursen på 2005-nivå, sier analytiker Janne Kvernland i Nordea til E24.
Faktisk må man tilbake til tiden da riggselskapet ble handlet i gråmarkedet for å finne tilsvarende lave aksjepriser. John Fredriksen tok selskapet på børs til 43 kroner per aksje i 2005, og den falt noen kroner under dette i forbindelse med finanskrisen.
Herfra og frem til høsten 2013 var Seadrill-aksjen et eventyr for investorene. Toppen ble nådd på 289 kroner september dette året, og senest sommeren 2014 snuste aksjen på 250 kroner.
Dagens kurs innebærer dermed et kursfall på over 92 prosent på drøyt halvannet år.
Saken fortsetter under grafen.
Tapskontrakter
Den oppmerksomme leser vil oppdage at starten på Seadrills nedtur sammenfaller i tid med fallet i oljeprisen og runden med budsjettkutt og lavere aktivitet hos oljeselskapene.
Derfor kan oljeprisen falle ytterligere neste uke
I et intervju med nyhetsbyrået Reuters denne uken bekrefter konsernsjef Per Wullf at de opplever at oljeselskapenes appetitt på oljeboring er svært begrenset med dagens oljepris, og at de ser for seg vanskelige markedsforhold gjennom 2017.
– Vi må spare mer og mer penger. Det er hovedtingen vi kan gjøre. Det er bekymringsverdig at vi ser at oljeprisen faller som den gjør nå, for når oljeprisen kommer tilbake kan man normalt legge til mellom 12 og 15 måneder før man ser behovet for ytterligere riggkapasitet, sier Wullf.
I riggmarkedet er det i tillegg strukturelle utfordringer knyttet til overtilbud. Dette har i sum ført til at ratene i riggmarkedet er lavere enn selskapets kostnader på riggene, såkalt «breakeven».
– Vi er tvunget til å ta noen kontrakter under «breakeven», hvilket betyr at vi inngår kontrakter der vi taper penger, sier Wullf.
Riggkjempen Seadrill går med milliardunderskudd: Men resultatet er bedre enn fryktet
Utsettelser
For Seadrills del er det også knyttet spørsmål til likviditeten og låneforfall hos både selskapet og dets søstre i Fredriksen-systemet.
Da nedturen startet, hadde Seadrill mange nybygg til bestilling. Etterspørselen nå er imidlertid mye lavere enn man kunne sett for seg for noen år siden, og selskapet har satt alle kluter til for å få kansellert eller utsatt levering av disse.
Senest torsdag ble det kjent at leveransene av de to boreskipene West Aquila og West Libra fra verftet DSME i Korea er utsatt.
– Dette er i tråd med det selskapet har sagt om at de ikke akter å ta levering av rigger i 2016 og 2017 som de ikke har kontrakt på. Det lå derfor i kortene at det kom til å komme en melding, sier Janne Kvernland i Nordea.
Seadrill-sjefen om Fredriksen: Har sagt jeg bruker penger som en full sjømann
Hun forteller at man har sett ulike løsninger, der for eksempel North Atlantic Drilling har åpnet for et mulig joint venture (felleseid selskap) med verftet dersom de ikke sikret kontrakter på sine nybygg.
Seadrill-løsningen mener hun er positiv, da de får flyttet levering inn i 2018 og 2019 og ikke trenger å betale noe mellomkrav.
– Det er positivt at de fjerner litt av usikkerheten og slipper å betale i 2016, selv om vi antok at det kom til å komme en slik løsning, sier hun.
Det mest gunstige hadde imidlertid vært om boreskipene ikke ble levert i det hele tatt.
– Den beste løsningen hadde vært om de greide å komme seg helt ut av kontraktene og fått nullet capex-en (kapitalutgiften). Man kan jo se for seg at verftsprisene vil være lavere om noen år enn det disse er bestilt på. Seadrill har fortsatt dyre rigger i «pipeline», men det er ikke bare-bare å komme seg ut av det, sier Kvernland.
Estimatkutt
Det vakte ikke så rent lite oppstuss da den kanadiske investeringsbanken Canaccord Genuity Limited i begynnelsen av desember gikk ut med en salgsanbefaling på Seadrill.
Kursmålet? Én krone!
Det kan imidlertid vise seg at kanadierne kan ha vært for sin tid, for i etterkant av dette har en rekke aktører i analytikerstanden kuttet i sine estimater. Senest denne uken halverte DNB Markets sitt kursmål til 20 kroner per aksje og gjentok en salgsanbefaling.
Eksperter venter flere krisegrep: – For mye stål ligger ubenyttet i norske fjorder
Hos Nordea vises det til at oljeprisen har falt ytterligere, og at oljeselskapene fortsatt er i sparemodus.
– Det som så ille ut for en måned siden, ser mer ille ut i dag. Vi tror oljeprisen skal tilbake, men tidspunktet for oppturen utsettes, sier Janne Kvernland.
Hun håper at de svake markedene fører til økt skraping av rigger.
– Vi er ikke imponert over hvor mye som er skrapet hittil. Mye av kapasiteten som er tatt ut, er rigger som ikke har vært i markedet på lenge. Dette har dermed ikke bidratt til at balansen har blitt bedre, sier hun, og legger til:
– Man må se et betydelig større antall rigger bli tatt ut før man nærmer seg balanse i markedet, spesielt siden man vet at etterspørselen fortsatt er fallende.