Småsparere reagerer på potensiell gladnyhet: «Voldsom trading» i energiaksje

Questerre Energy Corporation har steget 200 prosent den siste måneden.

BØRSVINNER: Questerre-aksjonærene har den siste tiden gjort en kule på Oslo Børs.

Foto: Erik Johansen NTB scanpix
Publisert:,

På en ellers rød ukestart i Oslo er det igjen Questerre Energy Corporation som topper vinnerlisten.

Selskapet har den siste tiden stjålet positive overskrifter, og kan nå være nærmere å realisere store ressurser som befinner seg under bakken i Canada. Dette har skapt grobunn for et godt, gammeldags rally.

Aksjen steg mandag nye 32 prosent, og er nå oppe i 3,59 kroner per aksje. Den har med dette lagt på seg rundt 200 prosent den siste måneden og 205 prosent så langt i år.

Hos nettmegleren Nordnet, som er foretrukket av mange norske småsparere, opplever man stor interesse for aksjen.

Investeringsøkonom Tom Hauglund forteller at Questerre er handlet for 112 millioner den siste uken, og at nettokjøpene er på tre millioner aksjer.

– Så her snakker vi om voldsom tradingaktivitet, sier Hauglund til E24.

Videre har Nordnets kunder handlet aksjen for 143 millioner kroner og nettokjøpt fire millioner aksjer den siste måneden.

1.632 Nordnet-kunder har fått glede av den siste tidens oppgang. Disse sitter nå på rundt 25 millioner aksjer i selskapet, rundt regnet ni prosent av selskapet.

– Veldig gode nyheter

Det var i forrige uke at myndighetene i Quebec i prinsippet ble enige om ny energilov (Bill 106), som blant annet innebærer en plan for bærekraftig utvikling av provinsens oljeressurser.

MELDER OM HØY AKTIVITET: Investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet.

Foto: Nordnet

– For Questerre sitt tilfelle, som eier lisens i dette området, er dette veldig gode nyheter, sier Tom Hauglund.

Kilder opplyser til nyhetsbyrået AP at denne åpner for såkalt hydraulisk frakturering over hele regionen.

– Vi er veldig fornøyde med at Bill 106 ble godkjent ved avstemning i nasjonalforsamlingen. En moderne hydrokarbonlovgivning er essensiell for industriens fremtidige investeringer i provinsen, og enda viktigere er vår «sosiale driftslisens». Denne høsten ser vi frem til en detaljert gjennomgang av lovforslaget og over 80 endringsforslag fra den offentlige høringsrunden, sa konsernsjef Michael Binnion i Questerre i sakens anledning.

Lang pause

Questerre har hovedvirksomhet i to områder på hver sin side av det amerikanske kontinentet:

Ved Alberta i vest og Quebec i øst.

Sistnevnte er del av et stort skifergassfunn som ble gjort for flere år siden. Pilotprogrammet for å vurdere kommersialiteten i dette ble imidlertid satt på hold i 2011 grunnet en større evaluering av de miljømessige konsekvensene av skifergassutvikling i området.

Det er denne prosessen som nå har kommet et skritt videre.

– Etter flere år med studier for å vurdere miljøeffektene av skifergassproduksjon fra selskapets store Utica-funn i Quebec, inkluderte myndighetene lokal produksjon som en del av sin energiplan frem til 2030 tidligere i sommer, sier analytiker Tom Erik Kristiansen i Pareto Securities til E24.

Ser stor potensiell oppside

Meglerhuset var nylig ute med en oppdatering på Questerre, som ble anbefalt kjøpt med kursmål tre kroner.

Av dette utgjør foreløpig Montney ved Alberta to kroner, mens Quebec foreløpig utgjør én krone. Pareto ser et såkalt urisket potensial på 20 kroner i Quebec, men presiserer at det er flere milepæler som gjenstår for at dette skal bli en realitet.

– Det neste punktet å få på plass er den endelige lovgivningen som myndighetene har uttalt en ambisjon om å klare innen årsslutt. Dette vil være svært viktig for Questerre, og vil deretter følges av reguleringer for industrien, før boring og en eventuell kommersiell utbygging kan starte, sier Kristiansen.

Selskapet må også bore brønner.

– De må drille i området, noe som ikke er gjort på godt over fem år, og se hva de kan få til med ny teknologi som allerede er i bruk på den amerikanske siden.

I tillegg til oljeprisen mener Kristiansen at utviklingen i Quebec er det viktigste å følge med på for Questerres aksjonærer fremover.

– Vi mener at reguleringsprosessen i Quebec er den viktigste driveren de neste seks månedene, sier han.

Les også

Dersom hun får rett, spøker det for en rekke felt på norsk sokkel

Les også

– Til slutt kommer det til å handle om dette feltet

Les også

Nyheten oljenæringen har ventet på i to år

Her kan du lese mer om