Påskegevinst for Norwegians trafikktall

Norwegian opplevde bedre marginer og en kraftig passasjervekst i mars.

Her er et av Norwegians Boeing 737-800-fly avbildet på Arlanda flyplass utenfor Stockholm.
Publisert:

I en fersk trafikkrapport for mars måned kommer det frem at flyselskapet Norwegian fraktet 2,2 millioner passasjerer, en økning på 27 prosent fra mars i fjor, da selskapet fraktet 1,7 millioner.

Antallet passasjerer økte mer enn kapasiteten, som økte med 21 prosent (i tilgjengelige setekilometer - ASK). Fyllingsgraden økte dermed med 3,7 poeng til 87,9 prosent.

Les om begrepene og forkortelsene i flyselskapenes trafikkrapporter i faktaboksen.

Norwegians marginer (yield) økte med syv 7,0 prosent til 42 øre per kilometer, opp fra 39 øre for ett år siden.

DNB Markets hadde i forkant ventet at flyselskapet ville legge frem en vekst i yield på én prosent til 39 øre, sammenlignet med mars i fjor. Arctic Securities, som også hadde samme anslag, skriver i en kommentar at tallene fra Norwegian endte langt bedre enn ventet.

Begge meglerhusene har pekt på på at årets marstall preges av positive valutaeffekter og at hele påskeferien endte i mars i år. Dette, sammen med fjorårets pilotstreik som rammet Norwegian hardt, sørget for at det var vanskeligere å spå hvordan mye bedre marstallene ville bli sammenlignet med fjoråret.

Ved å gange yield med antallet fløyede passasjerkilometer får man billettinntektene. I mars i år økte billettinntektene til Norwegian fra 1,15 til 1,56 milliarder kroner.

På toppen av dette kommer andre inntekter, som salg av varer og tjenester ombord.

– Vi ser at et økende antall reisende velger Norwegian, ikke minst forretningsreisende både på innenriksrutene i Skandinavia og ellers i Europa (...) Videre fortsetter den gode passasjerutviklingen på langrutene, hvor vi stadig utvider tilbudet til våre kunder, sier Norwegians konsernsjef Bjørn Kjos, i en uttalelse.

Svakere punktlighet

Norwegian melder at de i mars hadde en regularitet på flygningene på 99,3 prosent og en punktlighet på 75,6 prosent. Til sammenligning var regulariteten på 99,7 prosent og punktligheten på 79,5 prosent i februar.

Selskapet kan derimot glede seg over at tapene på kontrakter og opsjoner på drivstoff er på vei ned. I februar meldte selskapet at de siden nyttår hadde et tap på 318 millioner på sikringskontraktene. I mars har dette tallet krympet til 119 millioner.

Dette tallet inkluderer en urealisert gevinst på 102 millioner kroner på sikringsposisjonene (hedgingen).

Selskapet opplyser at de sikret seg 113.500 tonn med flybensin til 574 dollar per tonn i første kvartal. For andre kvartal har de sikret seg 139.000 til 556 dollar per tonn.

Fra tredje kvartal og utover sitter de med kontrakter som sikrer selskapet 499.500 tonn med flybensin for 554 dollar per tonn.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om