Aksjemegler om børsfallet: – Har skapt større frykt enn det man har sett så langt i år

Med nok et kraftig fall på Oslo Børs blir det travelt rundt meglerbordet.

FØLGER MED: Aksjemegler Ole Marius Lauritzen følger markedet i en tid preget av frykt og usikkerhet.
  • Sara Svanemyr
Publisert:

– Det er alltid travelt når du får et type fall som det vi fikk i dag, men det er også en veldig avventende stemning, forteller Ole Marius Lauritzen, som er aksjemegler hos Handelsbanken.

Onsdag morgen åpnet Oslo Børs ned 3,75 prosent.

Tirsdag bikket oljeprisen 30 dollar fatet en liten periode, og Oslo Børs hadde en god dag, men denne oppturen ble visket ut i løpet av minutter onsdag morgen. Tidlig onsdag ettermiddag var oljeprisen nede i 27,68 dollar fatet – det er laveste pris i år.

Følg utviklingen i E24s aksjelive!

TRAVELT: Aksjemeglerne har et utfordrende marked å følge med på.

– Det er klart at den type overraskelser og vendinger gjør at man blir mer usikker. Det er få investorer som frykter at mulighetene skal gå fra en på oppsiden, det er fortsatt frykt for fall som preger samtalene og fokuset. Dagens fall har nok skapt større frykt enn det man har sett så langt i år.

Sammen med resten av aksjemeglerne i Norge kommer Lauritzen med råd til investorer som ønsker å kjøpe eller selge aksjer i en tid der usikkerhet og frykt preger markedet.

Til tross for at usikkerhet preger aksjemarkedet både i inn- og utland, understreker Lauritzen at det ikke er panikkstemning, men at den avventende stemningen sørger for at verdien i aksjene faller.

– Vi er fortsatt ikke der at man står i kø for å kjøpe aksjer. Det er få, om noen, triggere som gjør at kunder ønsker å gå inn i markedet nå.

Ventet lenge

Lauritzen forteller at Oslo Børs har hatt en nærmest sammenhengende oppgang i seks–syv år, som toppet seg mot slutten av forrige år.

Perioden har vært preget av god stabiliteten på børsen, uten de store korreksjonene.

Markedet man er inne i nå, er sånn sett noe man har ventet på lenge, og som en del kanskje har håpet på med tanke på potensielle muligheter, ifølge aksjemegleren.

– Det er veldig typisk at markedet ser best ut på toppen, og at når man får en korreksjon så forsvinner den kjøpelysten, selv om ting blir billigere.

Hva som vil skje videre har han ikke noe fasitsvar på, men understreker at oljeprisen er viktig for utviklingen på Oslo Børs. Aksjemegleren trekker fram den globale veksten, særlig i Kina og USA som avgjørende for oljeprisen.

Les også

Derfor gir oljepris på 2003-nivå oljekrise i 2016

Frykter 2016 ikke er bunnen for norsk økonomi

Til tross for at andre selskaper får større plass på Børsen, er det fortsatt usikkerheten knyttet til olje- og oljeserviceselskapene som skaper frykt i markedet.

Kari Due-Andresen er sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets, og følger i likhet med Lauritzen markedet tett.

Hun skildrer situasjonen nå som hektisk, men spennende. Det store spørsmålet er hvor langt ned oljeprisen skal, før den går opp igjen.

– Det som bekymrer oss, er at forventningene til oljeprisutviklingen fremover er så lave. Disse forventningene påvirker investeringene hos oljeselskapene, som igjen avgjør hvordan det vil gå med norsk økonomi.

Sjeføkonomen forteller at oljeprisutsiktene for 2021, som nylig ble lagt frem, viser en oljepris på rundt 50 dollar fatet.

– Det er et skrekkscenario dersom oljeprisforventningene bli liggende under 50 dollar fatet på lengre sikt. Da er det ikke mye som er lønnsomt på norsk sokkel, og selskapene som opererer her, må antagelig nedskalere investering og bemanning mye mer enn det de har planer om nå.

Les også

IEA: Overskudd av olje ut året

Hun sier videre at hun er oppriktig bekymret for den situasjonen vi ser i dag, med oljeprisfall og børsnedtur.

– Jeg er redd for at de som sier at det ikke er noen krise i norsk økonomi, og at det går helt fint fordi den tradisjonelle sektoren eksporterer mer, tar feil.

Sjeføkonomen peker på at til tross for at kronekursen har svekket seg med over 30 prosent i løpet av de siste to årene, har vi kun sett begrenset uttelling i form av økt tradisjonell eksport. Årsaken er den svake veksten i global importetterspørsel.

– Jeg frykter vi ikke klarer å eksportere oss ut av denne krisen ved hjelp av den tradisjonelle sektoren.

Andre sektorer blir større

Samtidig som oljeprisutviklingen er viktig, trekker Lauritzen frem det han mener er en interessant utvikling på børsen: Selskaper i andre sektorer får stadig større plass.

Vektingen på olje- og oljeservicebransjen har blitt relativt liten på børsen sammenlignet med tidligere.

I 2008 hadde olje- og oljeservicebransjen en vekting på omtrent 40 prosent, mens den med dagens situasjon har en vekting på 20 prosent.

– Vi ser at det er selskaper og sektorer som ikke har en direkte tilknytning til olje, som har blitt mye viktigere.

Lauritzen rekker frem Telenor, DNB, Yara og Orkla som tungvektere på børsen uten direkte tilknytning til oljebransjen.

Les også

Statoil-topp om kostnadsnivået i oljebransjen: – Kunne tatt tak i det

BEKYMRET: Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken, frykter at oljeprisen ikke vil ta seg tilstrekkelig opp på lengre sikt.
Les også

Lundin-sjefen roser Statoils milliardkutt - men kjører solo på nabofeltet

Les også

Oslo Børs suser ned

Les også

Sjefstrateg: – Gode odds for at bunnen er nådd

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass
  2. Oslo Børs
  3. Oljebransjen

Flere artikler

  1. Bred børsoppgang fredag: – Det vil være turbulent fremover

  2. Nok et kraftig børsfall

  3. Derfor fnyser oljemarkedet av Midtøsten-uro

  4. Oljeprisrally: Nordsjøoljen stiger til over 32 dollar

  5. Frykter laveste årsvekst i Kina på 25 år