DNB øker nedskrivninger i rigg og offshore: – Vi jobber tett med de kundene som er rammet hardest av oljesmellen

I første kvartal skrev DNB ned mer enn 1,1 milliard kroner på grunn av mindre positive utsikter for norsk økonomi og negativ utvikling i markedene for rigg og offshore servicefartøy.

HARDE TIDER: DNB merker oljesmellen fordi kundene sliter med å betale sine gjeldsforpliktelser. Farstad Shipping er et av selskapene som er hardt rammet av en redusert oljepris. Offshore-rederiet skrev i fjerde kvartal 2015 ned verdier for over én milliard kroner.

Foto: Halvard Alvik NTB scanpix
  • Jan Lilleby
Publisert:,

– Vi jobber tett med de kundene som er rammet hardest av oljesmellen. DNB skal være til å stole på også når kontantstrømmen blir krevende og lån skal innfris. De ansatte i DNB legger ned mange viktige arbeidstimer for å få til gode restruktureringsprosesser for kunder og sikre bankens verdier i et krevende marked, sier Rune Bjerke, konsernsjef i DNB.

Bankens resultat etter skatt for første kvartal endte på 5,2 milliarder kroner.

Det er en reduksjon på 1,3 milliarder fra første kvartal 2015, men fortsatt 250 millioner kroner mer enn hva analytikerkorpset forventet på forhånd, ifølge estimater fra SME Direkt Online.

Og nå setter den lave oljeprisen i første kvartal spor i regnskapene til den norske storbanken. Blant DNBs kunder finnes nemlig en rekke selskaper som opererer innen oljeservice-, rigg- og offshoresektoren.

Nedskrivninger på utlån og garantier endte på 1,174 milliarder kroner for kvartalet, mot 575 millioner i 2015.

Banken skriver at over halvparten av kvartalets totale nedskrivninger er såkalte gruppenedskrivninger – det vil si forventet verdifall på grupper av utlån med tilnærmet like risikoegenskaper.

Les også

DNB reduserer resultatet i første kvartal

Rigg og offshore lider

Av meldingen går det frem at gruppenedskrivningene kommer etter mindre positive utsikter for norsk økonomi og negativ utvikling i markedene for rigg og offshore servicefartøy.

Samme dag som DNB forteller finansmarkedene at banken skriver ned milliardverdier i første kvartal, mister 70 ansatte i offshore-rederiet Teekay jobben, i forbindelse med at Varg-feltet skal stenges ned.

Som en følge av den negative utviklingen i rigg- og offshoremarkedet økes estimatet for DNBs totale nedskrivninger til inntil seks milliarder kroner for 2016.

Nedskrivninger i 2017 ventes å ligge på samme nivå som estimatet for 2016, mens det forventes lavere nedskrivninger i 2018.

Norsk økonomi i sakte nedkjøling

BNP for Fastlands-Norge økte med 1 prosent i 2015, som var lavere enn de fleste prognoser.

2016 har fortsatt der fjoråret slapp, med fortsatt lav oljepris og en svakt stigende arbeidsledighet.

Bjerke gir uttrykk for at det, til tross for tøffe tider i norsk økonomi som følge av lav oljepris, ikke er helt bekmørkt å være bankmann i nedgangstider.

– Samtidig ser vi mange gode eksempler på at det er i motbakke det fødes nye ideer, selskaper og arbeidsplasser som skal ta norsk økonomi videre inn i fremtiden. DNB satser tungt på å være til stede for gründere og innovatører landet over, avslutter konsernsjefen.

Les også

DNB reduserer resultatet i første kvartal

Les også

Analytikere: Statoil trenger en oljepris på 50-60 dollar

Les også

DNBs styreleder: – Har skadet tilliten til DNB

Her kan du lese mer om

  1. DNB
  2. Oljebransjen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. - Norske boliglånskunder er dønn solide

  2. – Blir tøft nær sagt uansett hva som skjer med oljeprisen

  3. Lavere lånetap øker DNBs milliardoverskudd

  4. Annonsørinnhold

  5. DNB-tallene overrasker

  6. Kraftig resultatfall for DNB - tar lånetap i milliardklassen