Norske fond stuper i verdi

På tre måneder stupte norske aksjefond i verdi.

FORDUFTER: 47 millarder norske sparekroner forsvant på 3 måneder.
 • Sverre Rørvik Nilsen
Publisert: Publisert:

Ved inngangen til tredje kvartal i år var det totalt 518 milliarder kroner i norskregistrerte verdipapirfond.

Tre måneder senere var dette redusert til 471 milliarder kroner. Dette er et verdifall på 9 prosent.

Dette viser fersk statistikk fra Finanstilsynet.

Det var to årsaker til at den totale mengden kroner i fond ble redusert; at kunder innløste fondsandeler og et verdifall i markedet.

- I dette kvartalet har aksjemarkedene falt noe. I tillegg har det vært noe innløsninger fra institusjonskunder. Dette er typisk livselskaper, som selger seg ned i aksjefond når aksjemarkedene faller en del, sier leder for Verdipapirfondenes forening Lasse Ruud, til E24.

Kunder innløste totalt andeler verdt 600 millioner kroner mer enn nye kunder kjøpte, mens verditapet av andelene var på 46,6 milliarder kroner.

Spesielt ille var det i aksjefond. Her falt verdiene med hele 17 prosent, 49 milliarder kroner, til 236 milliarder kroner i kvartalet.

Av dette var innløsning av andeler på totalt 3 milliarder kroner.

Dårlig avkastning over tid

Og det er ikke bare det siste kvartalet det har vært dårlig avkastning i norske aksjefond. Både med et 5 års, og i noen tilfeller 10 års perspektiv, har det vært svak avkastning for mange norske fond.

Lasse Ruud

- Fondsbransjen har aldri garantert positiv avkastning på fem år. Vi har hatt en anbefalt investeringshorisont på minst fem år. Enkelte femårsperioder gir aksjemarkedet likevel ikke positiv avkastning, sier han og legger til:

- I det lange perspektivet har du oddsen på din side. Jeg er mer bekymret for at folk nå skal være undereksponert i aksjer, enn overeksponert, fordi de blir for preget av den dårlige aksjeavkastningen i de senere år.

Spesialistfond

Det finnes i all hovedsak fem forskjellige alternativer for langsiktig sparing: aksjefond, bankinnskudd, kombinasjonsfond, hedgefond og obligasjonsfond.

Men hedgefond, fond som både kan øke og dempe risikoen i forhold til ordinære investeringer, er i praksis ulovlig for norske fondssparere, ettersom det er kategorisert som et spesialistfond.

Dermed kan ikke vanlige norske fondssparere få tilgang til fond som teoretisk sett også kan tjene penger i et flatt eller fallende marked.

Ruud ser ingen grunn til å justere på det særnorske regelverket som hindrer private sparere fra å investere i disse.

- For hedgefond, i likhet med andre typer fond, er det ikke slik at forvalterne i snitt kan trylle fram en høy risikokorrigert avkastning, sier Ruud.

Les også:

 • Slik krymper pengene dine i aksjefond
 • - Fondssparere rømmer i frykt
 • Massiv fastrente-PR fra bankene
 • Private investorer dumper fond etter store tap
 • Småsparerne lokket av børsuro
 • Norske superfond også rammet av krisen
 • - Ikke selg nå
Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Alle Holbergs aksjefond tapte stort i fjor

 2. Nordmenn hamstret aksjer under børsfallet

 3. Her er de beste aksjefondene nå

 4. Verdipapirfondene nådde rekordnivå

 5. Den engelske kirke investerer milliarder i hedgefond