Slik tapte Kweku Adoboli 11 milliarder

UBS-traderen gjorde elementære tabber, men greide å skjule sporene sine.

TAP: UBS-traderen Kweku Adoboli gjorde dårlige veddemål på markedet. Dette kostet UBS 13 milliarder kroner. Sist fredag ble han arrestert.
Publisert:

En hel finansverden har de siste dagene spekulert i hvordan en enkelt UBS-trader, 31 år gamle Kweku Adoboli, kunne tape 2,3 milliarder dollar, 13 milliarder kroner, i finansmarkedet.

Adoboli, som av banken blir beskrevet som å ha en mindre viktig stilling, gjorde en rekke elementære, og dårlige handler.

Store tap

Han skal ha gjort en rekke handler i indeks-futures i S&P 500, Dax og Eurostoxx over de siste tre månedene, opplyste UBS søndag.

- Han var ikke spesielt flink til å trade. Han ventet oppgang når markedet var på topp og satset på fall når markedet var på bunn, sier en leder i UBS til Financial Times.

Mens ryktene om hans sofistikerte handler sirkulerte i markedet før helgen, er de faktiske handlene ekstraordinære i hvor lite ekstraordinære de er.

Å handle i indeks-futures, papirer som etterligner bevegelser til aksjeindeksen, er helt normale verdipapirer for en trader å handle i.

Det som ikke er så normalt, er hvordan Adoboli valgte å skjule sine enorme tap.

Dekket sporene

Han manipulerte UBS med det banken selv kaller forward-settling cash ETF positions, noe som skjulte den sanne risikoen han hadde eksponert banken for.

Adoboli hadde 9 års erfaring med ETFer fra UBS, noe som ga han god innsikt i hvordan systemet fungerte.

En glipp i systemet gjorde det mulig for han å produsere falske papirer, ettersom han viste at europeiske banker ikke sendte ut handelsbekreftelser på slike ETFer, ifølge FT.

De første alarmene om Adobolis handler gikk internt i UBS allerede i juli. Da startet han å dekke sine spor med falske ETFer som sikring for sine store tap.

Disse ETFene hadde forfall 22. september, og etterhvert som datoen nærmet seg, økte også presset på Adoboli for å svare for seg til bankens risiko-avdeling.

Sist onsdag toppet det seg og klokken 03.30 natt til torsdag ble han arrestert i sin leilighet i London.

Bonus og status

I likhet med andre tradere i tilsvarende situasjoner før han, Societe Generales Jerome Kerviel og Barings Banks Nick Leeson, var Kewku Adoboli ikke en spesielt stor brikke i sin organisasjon.

På tross av dette var han, i likhet med de ovennevnte, i stand til å tape store mengder penger for sin arbeidsplass.

Angivelig var alt dette for å øke sin status i UBS og sin bonus. Ironisk nok hadde han trolig mistet jobben, om handlene hadde gått riktig vei.

- Jeg skjønner ikke hva han tenkte på. Om han hadde dukket opp med 5 millioner dollar ekstra i år, hadde han mistet jobbet fordi han tok på seg for mye risiko, sa en leder i UBS til Financial Times.

Gigantiske tap

Den sveitsiske storbanken UBS meldte før børsåpning sist torsdag at den hadde oppdaget det banken kaller «uautoriserte handler» gjennomført av én ansatt som jobber i investeringsbanken.

UBS melder at tapet kan føre til at bankene vil rapportere et tap for tredje kvartal, mens kredittrating-selskapet Moody's nå vurderer å senke kredittkarakteren til selskapet som følge av tapet.

Ingen kundeposisjoner skal være påvirket.

I London har UBS 6.000 ansatte, men det skal kun være den ene ansatte som står bak tapene.

Den britiske versjonen av Finanstilsynet, Financial Services Authority (FSA), jobber nå sammen med sine sveitsiske motparter for å komme til bunns i denne saken.

Opprinnelig var tapene fra Kewku Adobolis handler anslått til 2 milliarder dollar. Disse er nå oppjustert til 2,3 milliarder dollar.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no