Sveitsisk nanosatellitt-selskap vil hente 480 mill. før Euronext Growth-notering

Astrocast har planer om å ha 100 satellitter i bane innen 2025. Nå vil selskapet på børs i Oslo.

Finansdirektør Kjell Karlsen (nr. tre fra venstre), her avbildet med andre Astrocast-ansatte, varsler mulig børsnotering i august.
 • David Bach
Publisert:

Det sveitsiske selskapet kunngjør børsplanene og kapitalinnhentingen i en melding tirsdag morgen.

Før noteringen, som Astrocast forventer vil finne sted i løpet av august, vil de hente inn 50 millioner sveitsiske franc, tilsvarende 486 millioner kroner.

Totalt vil selskapet utstede 16,6 millioner aksjer for salg til en kurs som tilsvarer cirka 29,16 kroner.

Finansdirektør Kjell Karlsen sier til E24 at de har forberedt seg på det rette øyeblikket siden 2017.

– Allerede i 2017 innhentet vi revisorerklæringer som om vi skulle vært børsnotert. Det er ikke alle startups som er så tidlig ute. Vi var foran kurven her, sier Karlsen over videolink fra sitt kontor i USA.

Karlsen var i sin tid finansdirektør i Sea Launch, et romselskap som hadde Kværner på eiersiden, og som spesialiserte seg på sjøbasert oppskyting av satellitter fra tidligere oljerigger.

Les også

Andøya Space inngår eksklusiv 20-årsavtale med tyske Isar Aerospace

Illustrasjon av Astrocasts nanosatellitt-nettverk.

For bruk i olje og gass

Karlsen trekker frem sporing av kveg som eksempel på ett av mange bruksområder for de planlagte nanosatellittene. Han legger til at dette er noe de ser på for Australia og New Zealand, mens norske kunder nok har andre behov.

– Maritim sektor, olje og gass har mye større potensial. Derfor er vi svært glade for at Jan Eyvin Wang fra Wilh. Wilhelmsen-konsernet har sagt seg villig til å gå inn i styret. Her ser vi store muligheter, sier han.

Wang har, med sin årrekke i shipping, blant gjennom i en rekke lederjobber i Wilhelmsen-konsernet, gode forutsetninger for å se hvordan Astrocasts teknologi kan brukes i tradisjonelle norske industrier.

Karlsen trekker frem sporing av containere og gasstanker, både via sjøveien der de ellers er utenfor dekning, og idet de lastes på land og fraktes videre.

– Poenget med vår løsning er at den er så kostnadseffektiv at det ikke blir en stor ekstrainvestering for kundene å innpasse en virkelig global IoT-løsning i sine produkter. Man vil ikke lenger være avhengig av dagens store og dyre satellitter og basestasjoner.

Vil til forskningsmiljøene i Norge

Nå går det altså mot børsnotering for nanosatellitt-selskapet i løpet av august.

– Hvorfor Norge?

– Vi har støtte fra det som er av romfarts-tilknyttet risikokapital i Europa. Nå er vi på utkikk etter å øke investorbasen, og vi kunne valgt Euronext Growth både i Oslo, Belgia eller Paris. Vi landet på Oslo fordi vi her mener vi finner investorer med stor kunnskap om maritime næringer, olje og gass, og akvakultur, sier han.

Slik ser nanosatellittene fra Astrocast ut.

En fellesnevner for disse er at de er kapitalintensive industrier som krever investeringer i forkant og som gir avkastning over tid, forklarer Karlsen.

– Dette er en klar parallell til romfart. Dessuten representerer disse norske bransjene viktige kundegrupper for våre løsninger.

– For oss var Eurogrowth i Oslo interessant også fordi romfartsindustrien vokser i Norge, understreker Karlsen.

Utelukker ikke «space boom» på Andøya

Tyske Isar Aerospace har nylig inngått en avtale med Andøya Space om oppskyting av små satellitter fra norsk jord. Astrocasts kommende inntog på Oslo Børs kan styrke sjansene for en kommersiell oppskytningsbase i nord, tror Karlsen.

– Det kan være aktuelt for oss å sende opp satellitter fra Andøya, ja.

Fra før har Astrocasts ti satellitter i bane blitt sendt opp med to forskjellige Falcon 9-raketter fra SpaceX. Men kommer det seriøse aktører til Norge, som tyske Isar, utelukker ikke Karlsen at det kan ende med «space boom» på Andøya, selv om det ligger noen år frem i tid.

– Vi skyter opp med selskaper som kan vise til en god track record. Det henger ikke minst sammen med forsikringsprisen. Men Isar i Tyskland, som nylig signerte med Andøya, er i ferd med å komme på banen med et godt tilbud. Så snart de har etablert en effektiv løsning, så kan et samarbeid med dem være interessant, sier Karlsen, og frir samtidig til norske ingeniørstudenter som er på utkikk etter arbeid.

– Vi har alltid hatt gode relasjoner mellom Sveits og Norge. I Sveits ligger vi veldig nære EPFL og rekrutteringen derfra er veldig god. I Trondheim er det jo et tilsvarende miljø, så hvis det er norske ingeniørstudenter som er interessert så er døren åpen, sier han.

Verdsettes til 725 mill.

Gjennom forhandlinger med eiere og nye investorer er egenkapitalverdien beregnet til 75 millioner sveitsiske franc, eller rundt 725 millioner kroner, før emisjonen.

Tre hjørnestensinvestorer har allerede forhåndsmeldt sine planer om å investere for minst 30 millioner sveitsiske franc, tilsvarende nesten 290 millioner kroner: Kanadiske Nexus Space, ventureselskapet Adit Venture og det amerikanske stordataselskapet Palantir.

– Det er Adit Venture som gjennom sin investering i Palantir har brakt Palantir på banen for oss. Vi er veldig fornøyd med å ha fått dem på banen.

Adit var blant annet tidlig inne i Spotify og Klarna, og har også gjennomført noteringer med Palantir og Airbnb fra før, forklarer Karlsen.

Palantir ble grunnlagt av blant annet Silicon Valley-profilen Peter Thiel som var en av gründerne i Paypal.

– Vi etablerte Astrocast i 2014 og har jobbet mye med forskning og utvikling, blant annet sammen med Airbus. Nå er vi kommet til et kommersielt nivå og timingen er riktig for børsnotering. Vi startet for fire år siden med å posisjonere oss, slik at når muligheten kom, så kunne vi ta den kjapt, sier Karlsen.

Les også

Arbeiderpartiet vil satse på romindustri i nord

Les også

Forsvarsministeren mener Andøya Spaceport kan bli en «strategisk viktig ressurs»

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Astrocast
 2. Børsnotering
 3. Emisjon
 4. Romfart
 5. Satellitt
 6. Oslo Børs
 7. Euronext

Flere artikler

 1. Satelittselskapet Astrocast med himmelferd i børsdebuten

 2. Betalt innhold

  Snakk om å snuble på vei til børsnotering

 3. Grønt lys for Andøya Space-finansiering: – En historisk dag

 4. Uken endte med fall på Oslo Børs

 5. Oslo Børs med kraftigste fall siden desember