PGS sikrer refinansiering til 13,5 prosent rente

Seismikkselskapet sikrer seg ny finansiering som bedrer gjeldssituasjonen betydelig, men må til gjengjeld betale svært høy rente.

KUTTER GJELD: Selv om renten er høy, vil det nye lånet føre til at de totale rentekostnadene kuttes, fordi gjeldsnivået blir lavere. Bildet viser PGS-sjef Rune Olav Pedersen.
Publisert:

Seismikkselskapet PGS fullfører sin refinansieringsplan, men må betale 13,5 prosent rente på nytt milliardlån, ifølge en melding fra selskapet.

Renten er den høyeste man har sett på et obligasjonslån i det europeiske markedet de siste årene, ifølge Bloomberg. Totalt sett minsker likevel renteutgiftene, fordi selskapet får betydelig mindre gjeld.

PGS understreker at det fortsatt vil være opptatt av å redusere sin gjeld, og dermed også rentekostnadene.

Les på E24+

Kastet seg over seismikkaksjer før resultatsesong: – Ferden går videre opp

Det nye obligasjonslånet er på 450 millioner dollar (4,8 milliarder kroner), og vil bidra til at selskapet kan betale tilbake lånet på 600-millioner dollar som forfaller i mars 2024.

– Transaksjonen forbedrer selskapets gjeldsforfallsprofil vesentlig, mens den fortsatt gir fleksibilitet til å følge PGS nedbelåningsstrategi uten at selskapet pådrar seg for store kostnader, skriver selskapet.

– Sterk bedring

Gjelden i PGS har vært en bekymring blant selskapets investorer. Selskapet hentet før jul inn 1,5 milliarder i frisk kapital fra aksjonærene.

PGS påpeker nå at offshore-seismikkmarkedet er i sterk bedring etter flere år med underinvestering i olje- og gassleting, kombinert med en vesentlig endret energisikkerhetssituasjon, som driver en sterk økning av investeringene i leting og produksjon.

Som seismikkselskap lever PGS av å samle og selge bakgrunnsdata som oljeselskapene bruker for å finne og bore etter olje.

På Oslo Børs verdsettes selskapet til 8,5 milliarder, etter en oppgang på over 200 prosent det siste året.

Publisert:

Her kan du lese mer om