Småsparere kjøpte da flere storeiere rømte Flyr-aksjen

Da Flyr gikk konkurs satt over 30.000 investorer med aksjen. Småsparere økte sine posisjoner, mens noen av de største eierne lempet ut alt.

MÅTTE GI OPP: Flyselskapet Flyr var første gang på vingene sommeren 2021, men klarte ikke å overleve. Denne uken var det slutt.
Publisert: Publisert:

– Vi ser at mange kunder satt med en aksjebeholdning i Flyr, som nå er verdiløs. Det er kjedelig og trist for de det gjelder, sier Bård Kittelsrud, leder for aksjehandel på nett i DNB.

Ifølge Kittelsrud eide rundt 8.000 av deres kunder aksjen før konkursen.

– Det som forundrer oss litt er at selv om det var kjent at de hadde store problemer, så nettokjøpte retail-kundene aksjer.

– Istedenfor at de så på risikoen og solgte seg ned, som kanskje hadde vært mer naturlig. Men det er mange som har vært med lenge og har tapt mye hele veien, sier Kittelsrud.

Les på E24+

Flyr ble utkonkurrert av to konkursbo

Aksjonærlistene viser at flere av de største eierne heller valgte å dumpe aksjene i dagene før konkursen.

Kjøpte seg opp før konkurs

Ifølge Kittelsrud nettokjøpte kundene for halvannen million kroner de to siste dagene, og kundene satt i gjennomsnitt på Flyr-aksjer for rundt 4.000 kroner. Nettokjøp betyr at det ble kjøpt flere aksjer enn det ble solgt.

– Det er ikke de store summene, sier han.

Bård Kittelsrud, leder for aksjehandel på nett i DNB.

Tall fra Nordnet, som spesialiserer seg på småaksjonærer, viser det samme. Her nettokjøpte kundene Flyr-aksjer for rundt 3,5 millioner kroner i starten av uken, ifølge investeringsøkonom Mads Johannesen.

Aksjeeierboken viser at rundt 30.500 investorer satt med Flyr-aksjen da selskapet begjærte seg konkurs tirsdag kveld. Det er fortsatt mulig at det kan bli noen endringer i denne oversikten.

Småinvestor Frank Ivar Aarnes tapte over 1 million kroner av sin pensjonssparing da han satset på flyselskapet Flyr, som onsdag begjærte seg konkurs.

Småinvestor Frank Ivar Aarnes var blant dem som ble sittende med sine aksjer. Han hadde inntil nylig aksjer verdt 1,39 millioner kroner, og hadde håpet selskapet skulle lande en redningsavtale.

– Jeg og andre har vel trodd at ting så bedre ut, særlig etter annonseringene av samarbeidsavtaler med andre flyselskaper, videre leasing av fly og kun optimistiske børsmeldinger, sa Aarnes til E24 onsdag.

Etter konkursen har Oslo Børs stanset handelen i Flyr, og utsiktene til å få igjen noen penger er dårlige for aksjonærene.

Les på E24+

Nordmenn strømmer til risikoaksjer: – Folk skryter

Kittelsrud peker på det store kursfallet i Flyr-aksjen. Før konkursen hadde børsverdien krympet til kun 51 millioner kroner.

– Hvis man var med på emisjonen på ett øre var minst 90 prosent av verdien borte allerede. Hvis du selger da, du taper ikke veldig mye på å sitte i tilfelle de skulle bli reddet. Jeg tror kanskje det var tanken.

Storeiere rømte aksjen

Forvalter Jan Petter Sisseners fond var største eier i Flyr, og en av arkitektene bak Flyrs redningsplan som sikret selskapet 250 millioner kroner i fjor høst.

Forvalter Jan Petter Sissener.

Fondet dumpet imidlertid alle sine aksjer før konkursen, noe Sissener begrunnet med Flyrs varsel til markedet mandag om at pengejakten hadde gått i vasken.

Sissener sa at tapet på Flyr-aksjen utgjorde en kvart prosent av fondet.

– Hvis vi kun ser på Flyr isolert sett har det vært forferdelig. Men mye av det har vi fått gardert via hedger.

Aksjonærlistene viser at også investor Tellef Ormestad, som var tredje største eier, solgte sine aksjer. Han sier han ikke har noen kommentarer.

MP Pensjon, som er pensjonskassen for meieribedriften Tine, solgte seg ut etter å ha vært tolvte største eier, viser listene. Pensjonskassen var blant investorene som skjøt inn penger under redningsaksjonen i Flyr i fjor høst.

Investeringsdirektør Nils Erling Ødegaard sier pensjonskassen ikke har noen kommentarer.

– Var med hele veien

Investor Stig Otto Nilsen fra Bodø, som var nest største aksjonær, ble derimot sittende med aksjene.

– Vi solgte ingenting, vi var med hele veien, sier han.

Les også

Flyr-flyets siste Flyr-flight

Nilsen anslår tapet på aksjene i Flyr til «noen titalls millioner» i løpet av året og fjoråret.

– Vi hadde tro på selskapet. Derfor var vi med. Det er synd at det ble slik, men gjort er gjort.

– Angrer du på at du ikke fikk solgt?

– Det var så lave nivåer uansett. Vi hadde håpet det skulle gå bedre. Vi hadde tro de siste månedene på at de skulle få med investorer. For det lå jo noen gode avtaler med wet leasewet leaseWet lease er utleie av fly med mannskap. som kunne gjøre at vi kom bedre ut.

Publisert:

Her kan du lese mer om