Bred oppgang på Wall Street

De siste tre ukene har de amerikanske børsene falt. Men denne uken har utviklingen snudd.

Publisert:

Nøkkelindeksene på Wall Street steg fra start på ukens siste handelsdag, og oppgangen tiltok noen timer ut i handelsdagen.

Slik ser det ut ved stengetid:

  • S&P 500 opp 1,19 prosent
  • Nasdaq opp 2,11 prosent
  • Dow Jones opp 1,53 prosent

Før handelsdagen fredag hadde både Nasdaq og S&P 500 steget to prosent denne uken, mens Dow Jones var opp nær 1,5 prosent.

Dermed brytes den tre uker lange rekken med ukentlig nedgang.

Indeksene har fra før stort sett falt siden midten av august, mens verdens sentralbanker strammet inn på pengepolitikken sin i møte med høy inflasjon.

– Ikke overraskende

Analytikere Reuters har snakket med mener denne ukens oppgang er knyttet til hvor mye som ble solgt tidligere på sensommeren.

– Det er ikke overraskende at vi får et lite hopp slik vi får her, siden mye av det er teknisk, sier porteføljestrateg Jack Janasiewicz ved Natixis Investment til nyhetsbyrået.

Han tror oppgangen også kan forplante seg til neste uke, før USA slipper ferske inflasjonstall på tirsdag.

– Jeg ville ikke blitt sjokkert om vi startet uken med litt mer styrke, og så gir litt tilbake når vi gjør oss klare for inflasjonstall.

De er ventet å vise en prisvekst på 8,1 prosent i august, ifølge Reuters’ konsensusestimat. Det vil i så fall være ned fra 8,5 prosent i juli.

USAs sentralbanksjef, Jerome Powell, har understreket at han er «sterkt engasjert» i å få inflasjonen under kontroll.

ESB hevet renten

Den amerikanske sentralbanken skal om i underkant av to uker sette renten igjen. Forventningene til en tredje renteheving på 0,75 prosentpoeng har økt på Wall Street den siste tiden, noe som har bidratt til et marked med store svingninger.

Torsdag valgte Den europeiske sentralbanken å følge etter Federal Reserve. Dermed hevet sentralbanken (ESB) renten med 0,75 prosentpoeng. Det ble også varslet at det vil komme flere rentehevinger fremover.

– Markedet har fokusert ekstraordinært mye på handlingene ESB og Fed gjør for å få inflasjonen under kontroll. På et tidspunkt vil dette endre seg og investeringshorisonten vil bli betydelig lengre. Inntil videre har markedet likevel gode grunner til å ha kortere horisont, sier Nordeas makrostrateg Sebastien Galy til Bloomberg.

– Inflasjonen svekker forbrukertilliten og for stram pengepolitikk kan føre til resesjon både i Europa og USA, fortsetter Galy.

Publisert:
Gå til e24.no