Nel-sjefen øyner muligheter etter Statkraft-kontrakt og tysk hydrogenavtale: – Definitivt det som er gulroten

Statkraft og tyske HH2E har store planer innen fornybar hydrogenproduksjon. Nel har fått en liten bit av kaken, men håper på mer.

HÅPER PÅ FLERE KONTRAKTER: Nel-sjef Håkon Volldal.
Publisert: Publisert:

Nel signerer fredag den foreløpige hydrogenavtalen verdt 300 millioner kroner med det tyske selskapet HH2E.

Hydrogenselskapet kan også lette på sløret om kunden som skal kjøpe elektrolysører for 120 millioner kroner, en avtale som ble kunngjort i november.

En elektrolysør skiller ut hydrogen fra vann ved hjelp av strøm.

Den kontrakten er med Statkraft, som har en «ambisjon» om 2 gigawatt fornybar hydrogenproduksjon innen 2030.

Det er 50 ganger størrelsen på kontrakten med Nel, som er på 40 megawatt. Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen kaller avtalen «det første viktige skrittet for å realisere våre ambisjoner».

Les på E24+

Nel slo tilbake mot kritisk analyse med kontrakt

– Det mest spennende med kontrakten er kanskje kunden som står bak, sier Nel-sjef Håkon Volldal til E24.

Fredag får han besøk av blant annet Tysklands visekansler Robert Habeck, olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) og Statkraft-sjefen på Nels fabrikk på Herøya, der elektrolysørene til prosjektet vil bli produsert.

– Betydelig inntektspotensial

– Jeg skal ikke forskuttere at Nel får de to gigawattene, men jeg håper vi kan gjøre en god jobb med Statkraft på det første anlegget og være med videre på nye og større prosjekter sammen med Statkraft, etter hvert som de realiserer sine planer, sier Volldal.

– Det er definitivt det som er gulroten med denne kontrakten her, sier han.

Nel skal produsere elektrolysørene ved selskapets fabrikk på Herøya.

De skal brukes til produksjon av grønt hydrogen i Statkrafts hydrogenprosjekter. Hvilket prosjekt er ikke bestemt enda.

Forskjellen mellom grønt, blått og grått hydrogen er at grønt er laget med elektrolyse av vann drevet av fornybar energi, blått er produsert fra gass kombinert med CO₂-lagring, og grått er fra gass med CO₂-utslipp i prosessen.

Dette bildet er tatt under åpningen av Nels nye produksjonsanlegg for elektrolysører i Porsgrunn i fjor.

Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen sier muligheten for flere elektrolysør-kontrakter er «veldig stor».

– Nå har vi bestilt 40 megawatt og vi skal opp i 2.000 megawatt. Ambisjonen er å komme opp i prosjekter hvor hvert av prosjektene er i hundre megawatt-klassen.

– Hvordan vil Nel ligge an når det gjelder elektrolysør-kontrakter?

– Vi håper og tror at dette utstyret vil virke som forutsatt, og da vil Nel forventes å bli en av våre leverandører.

– Vi vil regne med at vi har noen andre også, men at Nel er en av de viktigste, sier Rynning-Tønnesen.

Det er imidlertid flere brikker som må falle på plass for at Statkraft skal kunne bygge ut 2 gigawatt med hydrogenproduksjon.

– Det som må til er å finne gode industrielle prosjekter. Dette er hovedsakelig til industri og transport. Og så må det noen myndighetsordninger på plass i alle landene for å få den industrien opp og stå med høyt tempo, sier Rynning-Tønnesen.

Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen.

I fjor vant Nel kontrakter på flere hundre megawatt i USA, og analytikere har anslått at selskapet trenger flere slike store kontrakter hvis det skal møte deres inntektsforventninger de neste årene.

– Det er betydelig inntektspotensial for Nel hvis vi kan få en del av porteføljen til Statkraft fremover, men det må vi også gjøre oss fortjent til, sier Volldal.

– Hvordan er marginene i denne kontrakten, har dere måttet legge inn et lavt bud for å vinne?

– Nei, vi opererer på vanlige kommersielle prinsipper. Det skal være mulig for Nel å tjene penger på den kontrakten.

– Ikke et blaff

Nels foreløpige avtale med det tyske selskapet HH2E omfatter elektrolysører til HH2E sine første prosjekter i Tyskland. Nel skal også bidra med designet av hydrogenanleggene, en såkalt FEED-studie.

De to hydrogenanleggene vil ha en samlet produksjon på 120 megawatt, og vil være blant Europas største, grønne hydrogenprodusenter som er planlagt.

HH2E, som jobber med å utvikle grønn energi i Tyskland, har ifølge Nel planer om hele 4.000 megawatt elektrolysør-kapasitet i Tyskland innen 2030.

Les også

Nel har inngått utviklingsavtale med General Motors

Volldal sier at det tyske selskapet har sikret seg landareal, tilgang til fornybar kraft i Tyskland og kundeavtaler, de «viktigste forutsetningene for å kunne utvikle prosjektet».

– Jeg tror at hvis vi kan klare å levere bra i første omgang på disse 120 megawattene, så vil vi være en god partner for HH2E i deres planer om å realisere fire gigawatt på kort og mellomlang sikt.

– Det å gå videre og velge noen andre sitter jo litt langt inne. Det er noen byttekostnader her, så man er i en gunstig posisjon for nye prosjekter eller utvidelser av eksisterende anlegg hvis man lykkes med de første fasene, sier han.

Volldal peker på at det er viktig for Nel å få fotfeste i de største markedene fremover.

– Og med kunder som har planer som har store planer for videre ekspansjon, slik at det går an å få fylt ordreboken i årene fremover også. Det er nok et tegn på at dette ikke er et blaff og isolert til et eller to markeder.

Samarbeid om hydrogen

Torsdag opplyste regjeringen at Norge og Tyskland har inngått en samarbeidsavtale på områder som hydrogen, batterier, havvind og karbonfangst og -lagring.

Bakteppet for samarbeidet er energikrisen i Europa, og det grønne skiftet.

Les også

Skeptisk til hydrogensamarbeid: – Det er bare tull

Først ut var Equinor og det tyske energiselskapet RWE, som sier de skal samarbeide om å erstatte kullkraftverk med gasskraftverk som på sikt skal drives av hydrogen.

Publisert:

Her kan du lese mer om