Nedgang på Wall Street etter svingete innspurt

De amerikanske indeksene har svingt markant etter dagens rentebesluting fra USAs sentralbank. Ved stengetid peker pilene ned.

Publisert:

Wall Street løftet seg umiddelbart etter at USAs Federal Reserve offentliggjorde sin rentebeslutning onsdag kveld, med Nasdaq opp mer enn én prosent på det meste.

Siden har de toneangivende indeksene svingt mellom opp- og nedgang, men ender i minus. Slik ser bildet ut ved stengetid:

  • Dow Jones ned 1,63 prosent
  • Nasdaq ned 1,60 prosent
  • S&P 500 ned 1,65 prosent

Den amerikanske sentralbanken satt opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng, slik at det nye rentenivået ligger i intervallet 4,75 til 5 prosent.

De siste renteprognosene fra sentralbanken indikerer én heving til i løpet av året, ifølge CNBC – men sentralbanksjef Jerome Powell understreket på pressekonferansen at kampen mot den høye inflasjonen ikke er over.

Bankuro

I forkant var det knyttet stor spenning til hva den amerikanske sentralbanken ville gjøre, etter at bankuroligheter har rammet de globale finansmarkedene.

Sentralbanksjefen understreket på dagens pressekonferanse at det amerikanske banksystemet er «sterkt og motstandsdyktig», men uttalte også at det er behov for fortsatt å overvåke «alvorlige vanskeligheter hos et mindre antall banker».

Men samtidig som Powell holdt pressekonferanse, deltok finansminister Janet Yellen på en høring i Senatet. Der understreket hun det at amerikanske sikringsfondet FDIC ikke vurderer å gi garanti for alle innskudd i amerikanske banker (såkalt «blanket insurance») etter bankuroen.

Det bidro til å senke bankaksjer på Wall Street, skriver Bloomberg.

– Yellens uttalelse om innskuddsgarantier bekymret investorene og bankuroen vil trolig ikke gå over med det første, sier Oanda-analytiker Edward Moya til nyhetsbyrået.

Les også

USAs sentralbank hever styringsrenten med 0,25 prosentpoeng: Vil fortsette i samme takt

Det er knyttet stor spenning til hva sentralbanksjef Jerome Powell vil si i etterkant av rentebeslutningen onsdag kveld.
Les også

Rentemøte i USA: – Hvem skal ta drittjobben?

Bankindeks falt

Banksektoren har hentet seg noe inn de siste dagene, etter å ha vært i hard vær de siste ukene.

Men regionbankindeksen i USA, SPDR Region Banking ETF falt 5,8 prosent onsdag. Disse bankene har fått hard medfart etter at SVB kollapset for rundt halvannen uke siden. Indeksen steg 5,76 prosent tirsdag.

Den kriserammede banken First Republic faller 15,47 prosent onsdag, etter en oppgang på 29,79 prosent dagen før.

First Republic-aksjen falt 26 prosent i forrige uke, og er ned 86 prosent denne måneden. I slutten av forrige uke kom redningen, hvor elleve andre storbanker i landet gikk sammen med en pakke på 300 milliarder kroner.

PS! Wall Street åpner klokken 14.30 og stenger klokken 21.00 norsk tid denne uken. Dette er fordi USA gikk over til sommertid to uker før Norge gjør det samme.

Les også

Bankkrisen oppsummert: Dette har skjedd hittil

Publisert: