Plukker du aksjer bedre enn apen Harald?

Silkeapen Harald (14) har plukket aksjer til årets Aksje-NM.

Harald er en silkeape på 14 år, som er voksent for en silkeape å være. Dette er imidlertid første gang han deltar i Aksje-NM.
Publisert: Publisert:

Aksje-NM er i gang. I løpet av fem uker kan man gratis og risikofritt leke seg med 100.000 kroner på Oslo Børs. Meld deg på her.

Men hvordan velge ut hvilke aksjer man bør satse på?

Man kan gå analytisk til verks, enten gjennom teknisk analyseI teknisk analyse studerer man tidligere prisbevegelser i en aksje, for å prøve å forutsi noe om fremtidig utvikling. Man ser kun på kursutviklingen, uten å gå inn på hva selskapet driver med eller hvordan markedet er., eller fundamental analyseI fundamental analyse gjør man en fullstendig gjennomgang og verdsettelse av selskapet man vurderer å investere i, inkludert balansen, markedet det operere i og andre relevante faktorer som kan spille inn., men man kan også bare plukke aksjer mer eller mindre tilfeldig.

Slik silkeapen Harald på 14 år har gjort for oss.

Harald.

Vi tok turen til Oslo Reptilpark og fikk hjelp av Harald til å plukke ut fem aksjer. For å gjøre det litt enklere for oss selv, fikk han plukke blant alle selskapene på OBX-indeksen på Oslo Børs, som er de 25 mest omsatte aksjene, samt ti såkalte «lottoaksjer» valgt ut av Investtech.

Følg Haralds aksjeportefølje her!

Les på E24+

Ukens Investtech: Aksjene du kan vinne Aksje-NM med

Hvor glad er Harald i å ta risiko?

Harald spiser insekter og kvae fra trær, men samtidig trives han best i varmen og i vante omgivelser. Det er ikke så lett å spå så mye om risikovilligheten til Harald, men han får uansett presentert skålen med navnet på de 35 selskapene.

Etter en god del nøling, strekker han etter hvert en liten hånd ned i skålen.

Harald fikk plukke blant 35 lapper med selskaper fra OBX-indeksen, samt ti «lottoaksjer».

Aker BP står det. Olje- og gasselskapet hvor den nylig utflyttede Kjell Inge Røkke er storeier.

Er Harald en hydrokarbonist, som investor Tor Olav Trøim? 14 år er jo voksent for en silkeape, kan det ha seg at Harald tilhører den gamle generasjonen med investorer på Oslo Børs?

Harald plukket både tungvektere og litt krydder til porteføljen sin.

Deretter følger Schibsted, og vi begynner for alvor å tro at Harald har en forkjærlighet til de store og ikke så veldig volatileUttrykk for hvor mye prisen på en aksje eller et annet finansielt instrument svinger over tid. Høy volatilitet betyr at det er store svininger, og motsatt ved lav volatilitet selskapene.

Men så øyner vi håp om litt action i porteføljen: Norwegian, Havila Shipping og DLT følger på løpende bånd.

Og så er tålmodigheten slutt.

Harald starter dermed Aksje-NM med følgende portefølje:

  • Aker BP
  • Schibsted
  • Norwegian
  • Havila Shipping
  • DLT
Les på E24+

Vinnertips til Aksje-NM: – Gå «all in»

Følge Harald, eller velge selv?

Kristin Skaug er daglig leder i Aksje Norge, som jobber med å spre kunnskap om aksjer. Skaug har jobbet hele karrieren sin innenfor finans, blant annet i Nordea og før det som aksjemegler og rente- og derivatmegler.

Kristin Skaug i Aksje Norge anbefaler å følge spesielt med på nyhetene de ukene man er med i Aksje-NM.

Hun har flere konkrete råd for hvordan strategi man bør gå for i Aksje-NM

– Først og fremst må man ikke bli forelsket i en aksje og bli med den på de store nedturene. I et spill må man kutte tapet fort.

Det betyr at man bør reagere fort når aksjen faller, og selge den.

Skaug sier det likevel er stor forskjell på om man har gått for en aksje som svinger mye fra dag til dag, eller en aksje som er mer stabil.

– Om det er en aksje som svinger mye fra dag til dag, må man være mer tålmodig enn om man velger en aksje som ikke svinger mye.

– En aksje som NEL, Kahoot eller Norwegian svinger gjerne mer enn Orkla. Hvis du selger deg fort ut av de som svinger mye, vil du kanskje måtte ta et større tap enn nødvendig.

Les på E24+

Amazon: ESG-vinner eller versting?


Les nyhetene!

Skaug anbefaler videre å holde seg oppdatert på nyhetsbildet, og i hvert fall lese de største overskriftene hver morgen.

– Det å lese saker som «Dette er det viktigste som skjer i dag» er det beste tipset, da får du med deg nyheter som kan påvirke markedet.

– Akkurat i den perioden vi er inne i nå er det lite selskapsnyheter, og da er det makronyheter man må følge med på. Men i begynnelsen av oktober begynner det å komme selskapsresultater fra USA, og da gjerne fra banksektoren først og så følger de større selskapene. Da må man følge med.

Et annet morgenritual man bør legge seg til, ifølge Skaug, er å ta en titt på hvordan børsene i USA stengte kvelden i forveien.

– Om USA-børsene utviklet seg negativt dagen før, kan det ofte fortsette i Europa dagen etter. Da er det lurt å se på hvilke sektorer som var hardest rammet, og på den måten få en indikasjon på hvordan ting kan utvikle seg her hjemme.

– Man må bruke hodet

Kristin Skaug har ingen tro på at man kan vinne Aksje-NM ved å plukke aksjer i blinde, eller altså be en ape som Harald gjøre jobben.

– Om investeringsuniverset ditt er Oslo Børs, vil det være aksjer der som ikke rører seg i det hele tatt. Om apen velger disse, så vil det ikke skje noe.

– Selv om det er et spill, så må man bruke hodet. Man må forstå hva man har investert i. Man må spørre seg om dette er noe andre er opptatt av, er dette noe som vil være et tema de neste ukene. Er dette et selskap som har løsninger på problemene vi står overfor oss fremover nå, eller er det et selskap som er en del av problemene vi har foran oss?

E24 er et datterselskap i Schibsted-konsernet. Enkelte av E24s journalister har aksjer i Schibsted, gjennom deltagelse i konsernets aksjespareprogram.

Les på E24+

Hva er egentlig forskjellen på verdi-, vekst- og kvalitetsaksjer?

Publisert:
Gå til e24.no