Analytiker før Rec Silicon-oppdatering: – Viktigere enn kvartalstallene i seg selv
Analytiker Gard Aarvik peker på forhold rundt Rec Silicons ferske salgsavtale og finansiering som spesielt viktig når selskapet torsdag kommer med sin statusoppdatering for fjorårets fjerde kvartal.
– Det er de to hovedtingene vi ser på sammen med kommentarer på tidslinjen for gjenåpning av fabrikken i Moses Lake. De er egentlig viktigere enn kvartalstallene i seg selv.
Oslo Børs-noterte Rec Silicon, som produserer silisiumproduktersilisiumprodukterSilisium er et grunnstoff i karbongruppen i periodesystemet. til blant annet solceller og batterier, legger torsdag frem tallene for fjorårets fjerde kvartal.
Det er imidlertid ikke de faktiske resultatene for kvartalet Pareto-analytiker Gard Aarvik vektlegger. Aarvik har fulgt selskapet i tre år.
– Det vi ser på som det viktigste nå er selskapets «offtake agreement», som ble annonsert i slutten av januar, sier han.
Det største Rec-hinderet kommer i april
Rec Silicon inngikk en bindende salgsavtale med koreanske Hanwha Solutions for sikring av polysilisiumuttak produsert ved anlegget i Moses Lake i delstaten Washington i USA. Polykrystallinsk silisium brukes blant annet i solceller.
I selskapets pressemelding kom det frem at verdien av avtalen gjennom løpetiden på ti år, basert på markedspriser for polysilisium, er på om lag 30 milliarder kroner.
– Avtalen er også essensiell for gjenåpningen av fabrikken i Moses Lake. Ved resultatfremleggelsen for fjerde kvartal vil vi se etter ytterligere informasjon rundt den, spesielt på betalingsstrukturer og prismekanismer for polysilisium, sier Aarvik.
Høye tollsatser stengte i praksis Rec Silicon ute fra det viktige kinesiske markedet, hvilket førte til at selskapet måtte stenge anlegget i andre kvartal 2019 – en fabrikk som kostet 1,7 milliarder dollar å bygge.
Millionlån til forfall
Samtidig har selskapet et utestående obligasjonslån på 110 millioner dollar som forfaller i april. Det vil analytikeren følge spesielt med på under selskapets statusoppdatering torsdag.
– Kommentarer rundt det eller annen informasjon som gir klarhet rundt den situasjonen vil være av betydning. Da vil det bli tydeligere om man trenger å hente mer egenkapital og i så fall hvor mye, sier Aarvik.
Vil stimulere til grønne investeringer
Amerikanske myndigheter, med president Joe Biden i spissen, vil satse på fornybar energi og halvlederehalvledereEn gruppe stoffer som leder elektrisk strøm dårligere enn metalliske ledere, som kobber, men bedre enn isolatorer, som glass. Kilde: SNL, noe som passer Rec Silicon og deres silisiumproduksjon ypperlig. Silisium er den viktigste halvlederen.
– Det er ventet i løpet av første halvår mer klarhet i implementeringen av Bidens Inflation Reduction Act (IRA). Da får man vite nøyaktig hvordan skattefradragene og betalingsstrukturen vil fungere i virkeligheten, sier Aarvik.
– Det vil vi følge med på i løpet av året, legger han til.
Inflation Reduction Act har som mål å stimulere til grønne investeringer.
Nedjusterte kursmål
Aarvik har kjøpsanbefaling på aksjen med kursmål på 33 kroner. Mandag nedjusterte analytikeren målet fra 36 kroner, fordi totalvolumene i 2025 ventes å bli mer vridd mot polysilisium.
– Ettersom salg av silangasssilangassEn gass som videreforedles ved at silisium reagerer med hydrogenklorid, for så å produsere rent silisium., som vi har estimert at har høyere marginer, ikke har kommersialisert seg like raskt som vi trodde, tror vi derfor inntjeningen i 2025 blir litt lavere enn tidligere estimert, sier han.
– Likevel er vi fortsatt veldig positive til Rec Silicons utsikter, legger Aarvik til.
Pareto Securities venter en omsetning på 391 millioner kroner og et brutto driftsresultat (ebitda) på minus 67,6 millioner kroner i fjorårets fjerde kvartal, ifølge Bloomberg.
Tilbake på aksjonærlisten
Den erfarne investoren og tidligere styreleder i selskapets forgjenger, Jens Ulltveit-Moe, kjøpte og litt senere doblet aksjebeholdningen sin i Rec Silicon i januar.
Ulltveit-Moe har per tirsdag 200.000 aksjer i selskapet, ifølge aksjonærlisten. Oppdateringene i listene kommer med to dagers etterslep.
– Det er en grønn aksje, og med det som har skjedd i USA med solide subsidier for alt grønt, så tror jeg at det som var mitt problem, som var handelskrigen med Kina, betyr at USA nå blir et eget marked for solceller, sa Ulltveit-Moe i forbindelse med aksjekjøpet.
Ulltveit-Moe kastet kortene i solenergiselskapet i desember 2019 etter å ha vært største eier i en årrekke – noe banken krevde.
Investoren måtte da ta et stort tap på investeringen, og aksjene ble solgt til Kjell Inge Røkkes Aker.