Rec Silicon-aksjen steg
Pengene fortsatte å renne ut for solenergiselskapet i fjerde kvartal. For helåret 2022 ble tapet nær 900 millioner kroner.
Oslo Børs-noterte Rec Silicon, som produserer silisiumprodukter til blant annet solceller og batterier, legger torsdag frem tallene for fjorårets fjerde kvartal.
- Inntektene var på 32 millioner dollar, ned fra 43 millioner dollar året før. Fjorårets tall tilsvarer 330 millioner kroner.
- Resultatet før skatt endte på minus 26 millioner dollar, mot minus 13 millioner dollar året før. 2022-tallet tilsvarer 268 millioner kroner.
For helåret 2022 endte inntektene på 148 millioner dollar og resultatet på minus 87 millioner dollar. Det tilsvarer henholdsvis 1,5 milliarder kroner og 897 millioner kroner.
Rec Silicon trekker frem at det fortsetter planlegger å starte opp det nedstengte Moses Lake-anlegget i fjerde kvartal i år.
Salgsvolumet av silangass i fjerde kvartal 2022 var 515 tonn, mot 750 tonn i samme kvartal året før. Salgsvolumet av polysilisium for kvartalet var 302 tonn, sammenlignet med 481 tonn i samme kvartal året før.
Analytiker Gard Aarvik i Pareto Securities skriver i en oppdatering at kvartalstallene var «noe under» forventingene. Han mener det var en «nøytral rapport», med «begrenset med nyheter» om viktige hendelser som salgsavtalen med Hanwha Solutions og obligasjonen som utløper i april.
Rec Silicon-aksjen falt rundt tre prosent i tidlig handel på Oslo Børs. Siden har den svingt markant opp. Ved stengetid endte aksjen opp 11,02 prosent til 15,86 kroner.
Les også: Rec Silicon sjefen sier det er begrenset hva de vil kunngjøre av Hanwha-detaljer
Det største Rec-hinderet kommer i april
Venter løsning på kapitalbehov
Rec Silicon inngikk i slutten av januar en bindende salgsavtale med koreanske Hanwha Solutions for sikring av polysilisiumuttak produsert ved anlegget i Moses Lake i delstaten Washington i USA.
I selskapets pressemelding kom det frem at verdien av avtalen gjennom løpetiden på ti år, basert på markedspriser for polysilisium, er på om lag 30 milliarder kroner.
Pareto-analytiker Aarvik fortalte tirsdag at han vektlegger heller forhold som denne salgsavtalen, og ikke tallene for fjerde kvartal i sin analyse av selskapet.
Høye tollsatser stengte i praksis Rec Silicon ute fra det viktige kinesiske markedet, hvilket førte til at selskapet måtte stenge anlegget ved Moses Lake i andre kvartal 2019. Fabrikken kostet 1,7 milliarder dollar å bygge.
Samtidig har selskapet et utestående obligasjonslån på 110 millioner dollar som forfaller i april. Rec Silicon skriver i fjerdekvartalsrapporten at det jobber med en finansiell løsning for å møte kapitalbehovet.
«En løsning er ventet å være på plass i god tid før obligasjonen utløper i april», fremgår det.
Rec Silicon hadde en kontantbeholdning på 105,3 millioner dollar ved utgangen av kvartalet, sammenlignet med 146,8 millioner dollar ved utgangen av foregående kvartal.
Bidens stimuleringsplan
Amerikanske myndigheter, med president Joe Biden i spissen, vil satse på fornybar energi og halvlederehalvledereEn gruppe stoffer som leder elektrisk strøm dårligere enn metalliske ledere, som kobber, men bedre enn isolatorer, som glass. Kilde: SNL, noe som passer Rec Silicon og deres silisiumproduksjon ypperlig. Silisium er den viktigste halvlederen.
Inflation Reduction Act (IRA) har som mål å stimulere til grønne investeringer. Det er noe analytikere og andre i aksjemarkedet vil følge med på i år. I løpet av første halvår er det ventet mer klarhet i implementeringen av IRA.
– Da får man vite nøyaktig hvordan skattefradragene og betalingsstrukturen vil fungere i virkeligheten, sa Pareto-analytiker Aarvik tirsdag.
Ulltveit-Moe tilbake på aksjonærlisten
Den erfarne investoren og tidligere styreleder i selskapets forgjenger, Jens Ulltveit-Moe, kjøpte og litt senere doblet aksjebeholdningen sin i Rec Silicon i januar.
Ulltveit-Moe har per tirsdag 200.000 aksjer i selskapet.
– Det er en grønn aksje, og med det som har skjedd i USA med solide subsidier for alt grønt, så tror jeg at det som var mitt problem, som var handelskrigen med Kina, betyr at USA nå blir et eget marked for solceller, sa Ulltveit-Moe i forbindelse med aksjekjøpet.
Ulltveit-Moe kastet kortene i solenergiselskapet i desember 2019 etter å ha vært største eier i en årrekke - noe banken krevde.