Første bankkollaps i USA siden 2020

Kryptobanken Silvergate er snart historie. FTX-kollapsen, etterforskning og kundeflukt har bidratt til bankens fall.

Silvergate-sjef Alan Lane, nummer to fra høyre, blir applaudert når han ringer i bjellen på Wall Street før banken gikk på børs i november 2019.
Publisert:

Den amerikanske banken, som de siste årene har utviklet seg til å bli en attraktiv bank for kryptoindustrien, skal stenge på grunn av finansielle problemer.

– I lys av den siste utviklingen i industrien og regelverket, mener Silvergate at en ryddig avvikling av bankvirksomheten og en frivillig avvikling av banken er den beste veien videre, heter det i en uttalelse.

Kort tid etter åpningstid på Wall Street torsdag faller holdingselskapets holdingselskapets et aksjeselskap som eier andre selskaperaksje 40 prosent.

Raste i etterhandelen

Banken er den første som går over ende i USA siden 2020, ifølge det amerikanske banksikringsfondet FDIC, skriver Bloomberg.

Les på E24+

Røkke-smell i Ghana: Derfor misset han flere milliarder kroner

Nyheten om kollapsen, som kom onsdag kveld, sendte aksjen ned mer enn 28 prosent i etterhandelen. Ved stengetid på Wall Street onsdag var prisen per aksje 4,91 dollar. Det er 98 prosent ned fra toppunktet i november 2021, ifølge Wall Street Journal.

Etterforsket

Bakgrunnen for kollapsen er krisen i kryptomarkedet etter FTX-konkursen, som har tæret på bankens finanser.

Kollapsen av kryptobørsen FTX skapte enorm turbulens i markedene i fjor høst, og svekket de store valutaene kraftig.

I etterkant ble det åpnet etterforskning mot Silvergate. Det amerikanske justisdepartementet har undersøkt bankens kontakt med FTX og Alameda Research, den svindelanklagede FTX-gründeren Sam Bankman-Frieds private kryptofond.

I desember krevde senatorene Elizabeth Warren, Roger Marshall og John Kennedy at banken skulle forklare sine bånd til den skandaleombruste kryptobørsen. De mistenkte at Silvergate kan ha forenklet overføringen av FTX-midler til Alameda, og ba om informasjon om bankens antihvitvaskingsprogram.

Silvergate har unngått anklager. Men i forrige uke advarte banken investorer om at de kunne bli tvunget til å stenge. Årsaken var ifølge Silvergate blant annet økende problemer på grunn av etterforskningen, skriver Financial Times.

Kundeflukt

De siste månedene har det vært en massiv kundeflukt fra banken, som gikk fra å være en liten lokalbank i San Diego til å bli en sentral kryptobank.

I januar rapporterte Silvergate at bankens kunder hadde tatt ut 8 milliarder dollar, noe som gjorde at den måtte selge unna eiendeler for å finansiere driften.

Det statlige banktilsynet i California sier de følger situasjonen nøye for å sikre at nedleggelsen av banken skal være «trygg og rask».

Publisert:

Her kan du lese mer om