KREDITTILSYNET REFSER NRK BRENNPUNKT: - Kunne spart seg turen til Cayman

Kredittilsynet sender ut en pressemelding for å beskytte omdømmet til Norges største bank. I meldingen slaktes NRK Brennpunkts innslag om DnB Nors filial på Cayman Islands.

FLYTTER: Bjørn Skogstad Aamo er fra mandag leder i Finanstilsynet.

  • Øyvind Henriksen
Publisert:,

- Vi svingte oss rundt for å skaffe den informasjonen de var ute etter, men når de fikk den, så var de ikke interessert. Den passet ikke inn i det bildet de hadde tenkt seg, sier Kredittilsynsdirektør Bjørn Skogstad Aamo til E24.

NRK Brennpunkt rettet tirsdag søkelyset på DnB Nors filial i skatteparadiset Cayman Islands. Innslaget om filialen ble introdusert med følgende innledning:

"Regjeringen vil skatteparadisene til livs, men finner seg i at Norges største bank er etablert på Cayman Islands."

Skogstad Aamo mener NRK Brennpunkt skapte et inntrykk av at DnB Nors virksomhet på Cayman Islands nærmest er ulovlig.

Telefonsamtale

Kredittilsynsdirektøren sier han selv hadde en telefonsamtale med redaksjonsleder Cecilie Ellingsen i NRK Brennpunkt før sendingen.

- På mandag ble vi bedt om opplysninger og tirsdag morgen hadde jeg en lengre samtale med lederen for Brennpunkt. Likevel tar de ikke med noe av informasjonen de fikk fra oss i selve programmet. De legger ut en liten melding på sine nettsider, men ingen av seerne er gjort oppmerksomme på fakta i saken, sier Skogstad Aamo.

Konsesjon siden 1987

Brennpunkt skal før sendingen fått informasjon fra Kredittilsynet om at DnB Nor (daværende DnC) fra 1987 har hatt offentlig konsesjon fra Finansdepartementet til å ha en filial på Cayman Islands.

Filialen drives som en del av New York-filialen og har ingen direkte kunder utenom kundene fra DnB Nor-filialen i New York. Den brukes til å gi renter på kortsiktige innskudd fra bankens forretningskunder i New York.

Både DnB Nor og Kredittilsynet opplyste til Brennpunkt-redaksjonen at dette ikke hadde noe med skatteomgåelse å gjøre, men skyldes at amerikanske regler ikke tillater at det gis renter på kortsiktige pengeinnskudd, slik det er vanlig i Europa.

- Kunne spart seg turen

Skogstad Aamo mener NRK Brennpunkt ikke hadde trengt å reise til Cayman Islands for å få frem fakta i saken.

- Det hadde vært billigere å ta t-banen til Brynseng (Kredittilsynets kontor, red. anm.) enn å fly til Cayman Islands, sier Skogstad Aamo.

- Hvorfor velger dere å engasjere dere i en sak mellom DnB Nor og Brennpunkt?

- Vi er generelt opptatt av å sikre ryddige forhold i det norske finansmarkedet. En viktig del av det arbeidet er å sørge for at tilliten til de norske finansinstitusjoner ikke skal bli undergravd av feilaktige påstander.

- Har dere vært i kontakt med DnB Nor etter at innslaget var sendt på tv?

- Ja, vi har vært i kontakt med deres informasjonsavdeling. Og de har lagt ut en orientering på sine nettsider.

- Men har DnB Nor bedt dere om å sende ut denne meldingen?

- Nei, dette gjør vi på eget initativ, sier Skogstad Aamo.

- Kredittilsynet tar feil

I en e-post til E24 skriver redaktør Vibeke Haug i NRK Brennpunkt at Kredittilsynets fremstilling av saken er feil.

- Vi fikk ikke informasjon i god tid, slik Kredittilsynet skriver i sin pressemelding. Vi har for flere uker siden forsøkt å få informasjon fra Kredittilsynet uten at de har svart på våre henvendelser. Så kommer de med dette, samme dag som programmet skal på luften. Det er lovlig sent for oss som ikke sender direkte. Dessuten har DnB Nor visst siden juni at vi har vært interessert i denne informasjonen, men de har ikke gitt oss et eneste dokument, utover lisensbrevet fra Cayman, som vises i programmet, skriver Haug.

Hun skriver videre at Brennpunkt-redaksjonen ikke kritiserer ikke DnB Nor for å ha gjort noe ulovlig.

- Vi stiller spørsmål ved hva et statseid norsk selskap gjør i et skatteparadis som dette og det hemmeligholdet vi blir møtt med. Vi vurderte i går at reportasjen ikke inneholdt feil, også sett i lys av denne siste informasjonen og publiserte da som planlagt. Deretter la vi ut informasjonen fra Kredittilsynet ganske umiddelbart på våre nettsider, og før Brennpunkt var på lufta. Det ble også lagt ut på nrk.no.nyheter, skriver Haug.

- Forøvrig reagerer vi på at DnB NOR ikke gav oss denne lisensen selv. Hemmeligholdet har vært påfallende. DnB kritiseres i vår sak mest for dette hemmeligholdet, og vi viser frem at de feilinformerer oss. Vi har ikke påstått at de bryter loven, skriver Haug.

Når E24 ringer Haug for å følge opp e-posten, gjør redaktøren det klart at hun foreløpig ikke ønsker å svare på flere oppfølgingsspørsmål.

Les flere nyheter på E24.no

Her kan du lese mer om

  1. DNB
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. DnB Nor klager NRK inn til pressepolitiet

  2. DnB Nor angriper NRK på fire punkter

  3. «Brennpunkt» på bærtur

  4. Annonsørinnhold

  5. Dramaqueens i Dagsrevyen

  6. Betalt innhold

    Derfor bruker verdens rikeste skatteparadiser