De heteste oppkjøpskandidatene på Oslo Børs

Flere selskap utpeker seg som interessante, mener ekspertene.

OPPKJØP? Flere selskap på Oslo Børs blinker seg ut som mulige oppkjøpskandidater i år. Oljeprisfallet og fallende aksjekurser innen oljeservice kan gi muligheter, i alle fall på sikt.
Publisert: Publisert:

I takt med stigende børser øker gjerne oppkjøpsaktiviteten. I fjor ble man vitne til flere større oppkjøp, blant annet Hurtigruten, og Cermaq, og like før jul ble det kjent at det hadde blitt mottatt bud på både Evry og Eltek.

Å være aksjonærer i et selskap som blir forsøkt kjøpt opp kan vise seg meget gunstig da budet gjerne ligger en god del over sist omsatte aksjekurs.

– Vi har sett at oppkjøpsaktiviteten har tatt seg opp det siste året, men den er fortsatt lavere enn hva den har vært i tidligere oppgangsmarkeder, sier investeringsdirektør i Dovre Forvaltning, Stig Myrseth, til E24

– Jeg vil forvente at oppkjøpsaktiviteten tar seg videre opp i 2015, gitt at oppgangen i markedet fortsetter, det tror jeg at den gjør – drevet av fortsatt lave renter og fortsatt vekst i verdensøkonomien.

Myrseth peker på to forskjellige typer oppkjøp:

  • Det ene er konsolidering og industrielle oppkjøp innen en bransje, som regel i form av at en større aktør kjøper en mindre konkurrent.
  • Det andre er de finansielle oppkjøpene, i form av oppkjøpsfond (private equity) som kjøper opp børsnoterte selskaper de finner attraktive.

– Jeg er litt overrasket over at det har vært såpass lite aktivitet der. De sitter på mye penger og renten er lav, jeg vil anta at private equity-aktører blir mer aktive fremover.

Oppkjøpskandidater kan også være spennende mat for Aksje-NMs deltakere, ettersom et bud ofte kan gi store utslag i kursen. Er du ikke med i Aksje-NM? Meld deg på her!

Myrseths oppkjøpstips

– At GE kjøper opp Aker Solutions og/eller Akastor er noe det har vært spekulasjoner rundt, sier Myrseth.

GE er et gigantisk amerikansk konglomerat som driver med mye ulik virksomhet, blant annet oljeservice.

– De aller fleste aktørene i oljebransjen har nå blitt truffet så hardt at det ikke er noen som tenker på oppkjøp. Konglomeratet GE kan imidlertid fort finne det lurt å gjøre et større strategisk oppkjøp da tidene er dårlige og man kan gjøre kjøp til en lavere pris enn man ellers kunne gjort.

PEKER PÅ FLERE: Investeringsdirektør i Dovre Forvaltning, Stig Myrseth, trekker blant annet frem Kongsberg Automotive som en mulig oppkjøpskandidat.

Investeringsdirektøren peker vider på Opera som en mulig oppkjøpskandidat.

– De er en global markedsleder på nettlesere for mobiltelefoner. Dette er et selskap som kunne ha passet godt inn hos en amerikansk teknologigigant, eksempelvis Microsoft.

Laks og bildeler

Myrseth tror også at man kan se en ytterligere konsolidering innen lakseindustrien og trekker i den sammenheng frem Norway Royal Salmon da selskapet er blant de mindre aktørene og har en spredt aksjonærbase.

En ytterligere kandidat, ifølge Myrseth, er å finne i bildelprodusenten Kongsberg Automotive.

– Kongsberg Automotive er et selskap som slet, men som nå har kommet seg på bena og tjener penger. Selskapet har en åpen eierstruktur, det kan derfor være lettere å kjøpe enn da man har en eller flere dominerende eiere. Det går samtidig bedre i bilindustrien globalt og jeg blir ikke overrasket over om de blir overtatt av en større konkurrent.

Les også

Spetalen kan tjene 390 millioner kroner på Rec Solar-salget

– På vent i oljeservice

I forhold til oppkjøp innen olje og oljeservice er Myrseth, med unntak av Aker Solutions og Akastor, mer avventende, selv om prising på mange av selskapene her har kommet kraftig ned.

– Man kunne jo tenkt seg en oppkjøps- eller fusjonsbølge etter oljeprisfallet, men jeg tror bransjeaktørene akkurat nå har nok med sitt. Det er så mye usikkerhet i bransjen nå, så jeg tror de som eventuelt er interessert vil vente.

– Når det er sagt, er det ikke utenkelig at det kan komme opportunistiske oppkjøp. Da kanskje i form av oppkjøpsfond som ser muligheten til å kjøpe selskaper som er i trøbbel, da selvsagt til en klekkelig rabatt.

Tror på kjempeoppkjøp

Analysesjef i Netfonds, Roger Berntsen, holder fortsatt en knapp på at det kan bli et kjempeoppkjøp på Oslo Børs.

– Vårt viktigste oppkjøpscase er Orkla, det har vi hatt i over ett år. Orkla kontrolleres jo av Stein Erik Hagen, med 24,5 prosent av aksjene. Vi tror Stein Erik Hagen ville være interessert i å selge om han har en alternativ plassering for sin kapital, sier Berntsen til E24.

Les også

Stein Erik Hagen trekker seg tilbake

TROR PÅ KJEMPEOPPKJØP: Analysesjef Roger Berntsen i Netfonds. Om Orkla eventuelt skulle bli kjøpt opp så ville det vært det største oppkjøpet på Oslo Børs noen gang.

Orkla er det åttende største selskapet på Oslo Børs, med en markedsverdi på 58 milliarder kroner.

Berntsen mener de aktuelle kandidatene til å kjøpe Orkla vil være en av de store merkevareprodusentene internasjonalt, eksempelvis Procter & Gamble eller Nestlé.

– Orkla har et sterkt fotfeste i Norden, og det er vanskelig å få et sterkere fotfeste i Norden gjennom de produktene de (Procter & Gamble og Nestlé journ.anm.) har. Derfor tror vi at et oppkjøp kan være interessant for dem.

Analysesjefen ser for seg en typisk oppkjøpspremie på 15–30 prosent, litt avhengig om det skulle oppstå en budkamp eller ikke.

– Det er også gunstigere å kjøpe nå, enn litt lenger frem tid når Orkla har klart å bedre marginene sine og verdsettes høyere i markedet.

Berntsen har tro på Orkla, både i form av selskapets utsikter til vekst og marginforbedringer, kombinert med muligheten for at det kan komme et oppkjøp. Selskapet utgjør derfor drøyt 19 prosent av NetfondsXtra-porteføljen han forvalter.

– Kan skje ting i oljeservice

Gitt den seneste tids oljeprisfall og kursfall for aksjer innen oljeservice-sektoren tror Berntsen at det kan bli både fusjoner og oppkjøp her i tiden som kommer.

– Så er spørsmålet når en oppkjøpsbølge settes i gang. Jeg tror aktørene vil vente til ting blir litt klarere. Det er ikke så synlig i dag hvordan det går med markedet og en del selskaper

– Det er naturlig at det er de som ligger dårligst an i forholdt til finansiering og kredittrating som kan ligge an til å bli kjøpt opp, men jeg tror man vil vente enda litt til. Oppkjøpene vil da trolig være opportunistiske, at man ser man sikrer seg verdier til en svært lav pris.

Fredriksen på oppkjøpsraid?

Berntsen mener at eksempelvis John Fredriksens riggselskap Seadrill kan lede an her, et selskap som selv har fått merke presset i riggmarkedet og hvis aksje har falt ikke mindre enn 60 prosent siste tolv måneder.

– Seadrill kan være en naturlig kandidat til å kjøpe opp andre selskaper innen sin sektor, både på Oslo Børs og internasjonalt, men da skal det være til en ekstrem rabatt.

Les også

Tror oljeprisfallet gir fantastiske kjøpsmuligheter

– Jeg tror Seadrill kan finne på å hente inn penger gjennom en emisjon for så jakte oppkjøp, historisk sett har Fredriksen vært god på å ekspandere i dårlige tider, sier analysesjefen videre.

Fire tips fra DNB

DNB Markets har i likhet med Myrseth også blinket seg ut Akastor, Opera og Norway Royal Salmon.

Akastor kan nesten regnes som et paraply-selskap med en rekke andre virksomheter under seg, blant annet MHWirth som DNB mener kan fremstå attraktivt. MHWirth leverer boreutstyr til oljebransjen.

FIRE TIPS: Aksjeanalytiker i DNB Markets, Ole-Andreas Krohn.

– MHWirth gir en realistisk åpning for markedsaktører som ønsker å konkurrere med den mest dominerende leverandøren av borepakker, nemlig National Oilwell Varco, sier aksjeanalytiker i DNB Markets Ole-Andreas Krohn til E24.

Krohn peker samtidig på Opera som er ledende på sitt felt. Selskapets over 350 millioner brukere av applikasjoner og løsninger, inkludert Skyfire og Opera Max, kan ha interesse for en kjøper.

Norway Royal Salmon er mest realistiske oppkjøpskandidat innenfor laksesektoren. Selskapet har nylig fått bekreftet nye lisenser og dermed nye vekstmuligheter.

– Selskapet har ganske spredt aksjonærbase, og er blant de mindre aktørene (markedsverdi p.t. på 2,6 milliarder kroner journ.anm.) og bør i så måte være interessant for de større aktørene i bransjen.

Til sist trekker Krohn frem IT-selskapet Atea.

– Dette kan fremstå som attraktivt da det er et stort og godt etablert selskap i Norden, de har en god kontantstrøm og eksempelvis oppkjøpsfond på jakt etter stabile utbyttebetalinger kan være interessert, sier Krohn.

Atea har for øvrig vært forsøkt kjøpt tidligere. Høsten 2012 var et oppkjøpsfond interessert i selskapet, men forhandlingene strandet den gangen.

Les også

Oppkjøpsbølge gir børsrally

Les også

Hurtigrutens aksjekurs steg 19 prosent før nyhet om salg

Les også

Oppkjøpsfond byr på Vizrt

Publisert:
Gå til e24.no