Geir Linløkken ser på tre høyrisiko-aksjer på Oslo Børs i sin fredagskommentar.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

Kommentar: Stor oppside for tøffe investorer

Kjøp på støtte kan gi gode gevinster, men innebærer også høy risiko. Vi analyserer tre slike aksjer, der to ser attraktive ut nå. 

  • Geir Linløkken
    Geir Linløkken er analyse- og forskningssjef hos Investtech.
Publisert:

Å kjøpe nær støtte, er en metode innen teknisk aksjeanalyse. Støtte er nivåer i et kursdiagram der aksjen har vendt opp tidligere. Tanken er at mange investorer anser aksjen som rimelig på det nivået, fordi den har bunnet ut her før, og vil være tilbøyelig til å kjøpe igjen. En aksje som ligger nær et støttenivå indikeres å stige. Definisjonen på støtte tilsier at flere og flere kjøpere kommer fram jo nærmere kursen går støttenivået. Ønsker man å kjøpe, kan det dermed være gunstig å legge en kjøpsordre litt i overkant av støttenivået, se grønt område i figur.

Vær oppmerksom på at brudd ned på støtte vil utløse et salgssignal. Da kan kursen falle mye på kort tid. Spesielt dersom volumutviklingen er negativ eller aksjen viser en fallende trend, kan det være risikabelt å kjøpe på støtte.

Polarcus har brutt en sterkt fallende trend på mellomlang sikt. Statistisk, se trendbibelen.no, indikerer dette en videre utvikling på linje med børsen. Det kan imidlertid også være første steg på innledningen av en stigende trend. Her ser vi tegn på det, ved at volumutviklingen er sterkt positiv, med høyt volum på oppgang og nær topper og lavt volum på reaksjoner tilbake.

De siste par ukene har aksjen reagert tilbake på avtagende volum og tester nå støtten i overkant av 1,20 kroner. Det kan utgjøre en meget god kjøpsmulighet, om aksjen virkelig snur opp.

Et brudd under 1,20 kroner vil imidlertid vise at pessimistene fortsatt er sterkere enn optimistene, og det anbefales derfor å ha en stopp loss ved sluttkurs under 1,20 kroner.

Grafikk: Investtech

Saferoad Holding viser ingen klar trend. De siste månedene har imidlertid aksjen utviklet seg mellom cirka 22 kroner og 25,50 kroner. Det er nå dannet støtte rundt 22 kroner, etter at aksjen har reagert opp fra det nivået tidligere.

RSI viser positiv divergens mot kursen og momentumet er stigende. Samtidig er volumbalansen positiv. Dette er tegn på at optimismen hos investorene er økende og kan være tidlige tegn på en mer langsiktig vending opp. Dermed kan aksjen være et godt kjøp på dagens kursnivå.

Et brudd under 21,80 kroner, vil imidlertid vise at pessimistene kaster kortene, og kursen kan da falle raskt videre. Det anbefales dermed å bruke en stopp loss på sluttkurs under 21,80 kroner.

Grafikk: Investtech

Norwegian Air Shuttle la fram rapporten for fjerde kvartal i går, torsdag 15. februar. Investorene svarte med å sende kursen ned fem prosent.

Aksjen ligger i en svakt fallende trendkanal på mellomlang sikt. Det viser at selgerne også over tid stadig har måtte gå nedover i pris for å finne villige kjøpere til aksjene sine, og tilsier statistisk at aksjen skal fortsette ned.

Kursgrafen viser imidlertid at det nå også er en rektangelformasjon under utvikling. Dette er en konsolideringsformasjon som indikerer at mange investorer er usikre og venter på klarere indikasjoner om videre retning.

Aksjen har to ganger tidligere vendt opp etter å ha testet kurser i overkant av 170 kroner, noe som nå utgjør gulvet i formasjonen. Det kortsiktige momentumet er nå sterkt negativt, og kursen kan lett gå ned mot 170 kroner nå også. Tøffe investorer kan kjøpe aksjen de kommende dagene, med håp om at den vender opp. I så tilfeller er oppsiden stor, med taket i rektangelformasjonen helt oppe på 234 kroner. Det utgjør en oppside på rundt 30 prosent.

Om kursen skulle bryte ned under 171 kroner, blir imidlertid et salgssignal utløst.

Grafikk: Investtech
Les også

Tre ting å passe på i 2018

Les også

Bank Norwegian gir Norwegian nye stortap i år

Les også

Kan få regnskapssmekk i milliardklassen av Finanstilsynet