Statoil gir kontrakter for ni milliarder på nytt prosjekt

Torsdag leverer Statoil søknaden om utbyggingen av Snorre Expansion. Etter å ha tatt hele prosjektet tilbake på tegnebrettet, endret konsept og kuttet kostnadene kraftig, står partnerskapet nå igjen med et langt mer lønnsomt prosjekt enn før.

ILLUSTRASJON: Slik illustrerer Statoil utbyggingsplanen.

Foto: Statoil
Publisert:,

Statoil vil i dag lever inn plan for utbygging og drift (PUD) av Snorre Expansion Project til myndighetene. Prosjektet har tidligere vært kjent som «Snorre 2040» fordi det skal sikre at feltets levetid forlenges med rundt 25 år til. Feltet kom i drift første gang i 1992.

Opprinnelig trodde man at det var mulig å utvinne 760 millioner fat, men etter 25 år har ressursanslaget mer enn doblet seg til 1,6 milliarder. Med Snorre Expansion forventer man å kunne hente ut ytterligere 200 millioner fat, ifølge Statoils beregninger.

De samlede investeringskostnadene er beregnet til vel 19 milliarder kroner, og allerede i dag tildeler Statoil kontrakter for ni milliarder kroner knyttet til utbyggingen.

Kontraktene er gitt med forbehold om at planene blir godkjent av myndighetene.

TechnicFMC har fått kontrakten for undervannsproduksjonssystemet, mens fabrikasjon og installasjon av rørbuntsystemet er gitt til Subsea 7. Modifikasjoner på Snorre A skal utføres av Aibel, mens det er inngått en riggkontrakt med Transocean.

Aibels modifikasjonskontrakt er verdt 1,6 milliarder kroner, ifølge en melding fra Aibel.

Ble utsatt

Snorre Expansion har vært gjennom en lignende historie som Johan Castberg-feltet til Statoil, som selskapet også nylig sendte inn utbyggingssøknad for.

Sjefen i Oljedirektoratet, Bente Nyland, har flere ganger vært kritisk til utsettelsene av Snorre Expansion og har sagt at det er tidskritisk å få realisert prosjektet for å sikre at Snorre-feltet kan leve videre.

Snorre Expansion hadde opprinnelig et langt høyere investeringsanslag, og lønnsomheten var dermed betydelig lavere enn det som er tilfelle i dag med investeringer på 19 milliarder.

Statoil utsatte både Johan Castberg og Snorre Expansion for å få mer lønnsomhet og lavere kostnader. Opprinnelig var planen å bygge en ny plattform, men i 2016 ble det kjent at man hadde valgt å gå for en subsea-løsning.

– Snorre Expansion har vært et marginalt prosjekt og Statoil har jobbet tett med partnerne og leverandørene for å realisere prosjektet. Nå har vi endelig kommet i mål med et godt konsept som utnytter eksisterende infrastruktur og reduserer kostnader, sier Margareth Øvrum, konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring, i en pressemelding.

Se oversikten over alle utbyggingene det er søkt om på norsk sokkel nederst i saken!

Les også

Nye PUDer: Bygger ut Fenja og gjenoppliver Yme

Statoils fjerde

Med innleveringen av denne utbyggingsplanen har Statoil levert sin fjerde utbyggingsplan i år. De totale investeringene for de fire utbyggingene er anslått til 90 milliarder kroner.

Totalt har Olje- og energidepartementet med Snorre Expansion mottatt 10 søknader om nye utbygginger, hvilket er dobbelt så mange som i fjor.

Snorre Expansion skal bygges i tilknytning til dagens Snorre-felt som dermed får en forlenget levetid på 25 år.

Snorre-feltet startet produksjonen i 1992. Det var opprinnelig forventet at produksjonen skulle vare frem til 2011-2014, men nå forventes det produksjon frem til etter 2040.

Utbyggingen av Snorre Expansion inkluderer 24 nye produksjons- og injeksjonsbrønner. seks nye havbunnsrammer for produksjon og rørledninger og kabler mellom havbunnsrammene og Snorre A-plattformen.

Les også

Aker BP har søknadene klare: Bygger ut tre nye felt på norsk sokkel

200 millioner fat

I tillegg må Snorre A-plattformen oppgraderes for å kunne ta imot produksjonen, og den jobben får Aibel i Haugesund.

Aibel opplyser at de vil jobbe med prosjektet frem til høsten 2021, og at ingeniørene deres i Stavanger starter prosjekteringsarbeidet med en gang. Aibel har allerede vært med i forhåndsprosjekteringen (FEED) av Snorre Expansion.

Ifølge Aibel vil 160 ingeniører i Stavanger og deretter 100 mennesker på verftet i Haugesund være engasjert i prosjektet på det meste i henholdsvis prosjekterings- og byggefasen.

– Vi er åpenbart veldig glad for tilliten som Statoil viser oss. I dette prosjektet vil vi bruke Aibels brede kompetanse (...) og dette bekrefter også at studie-teamet vårt har gjort grundige forberedelser og utviklet et konkurransedyktig konsept, sier konsernsjef Mads Andersen i Aibel i en pressemelding.

Aibel skal både ta ut overflødig vekst og utstyr fra plattformen under ombyggingen, i tillegg til å levere en ny 650 tonns støttemodul for stigerør. Denne modulen skal bygges i Haugesund.

Ifølge en pressemelding fra Statoil vil investeringen øke utvinningen fra Snorre-feltet med i underkant av 200 millioner fat. Frem til nå har Snorre-feltet produsert 1,4 milliarder fat olje.

Ifølge Statoil viser en analyse fra Agenda Kaupang at utbyggingen vil utløse om lag 23.000 årsverk i Norge.

Det er planlagt produksjonsstart i 2021.

Statoil er hovedeier av Snorre med 33,27 prosent. Staten eier gjennom Petoro 30 prosent.

De øvrige eierne er ExxonMobil, Idemitsu, DEA og Point Resources.

Les også

Planene er klare og prisen er halvert: Slik blir Johan Castberg-feltet

Les også

Så mye kan oljeinvesteringene stige neste år

Les også

SSB venter oppsving i oljeinvesteringene: – Viktig drahjelp for norsk økonomi