Giske: - Bedre med en god enn en norsk Rec-eier

Næringsministeren erkjenner at Rec høyst sannsynlig blir utenlandsk.

MØTTE PRESSEN: Nærings- og handelsminister Trond Giske møtte pressen etter å ha snakket med konsernsjef Bjørn Wiggen og styreleder Stein Erik Hagen om eierskapet i Rec.
Publisert:

Næringsminister Trond Giske hadde ingen løfter å komme med til de som måtte ønske at staten skal gå inn på eiersiden i Rec.

Les også: - Lite staten kan bidra med

Giske møtte mandag styreleder Stein Erik Hagen og konsernsjef Bjørn Wiggen i Orkla for å få en orientering om strategien i selskapet etter at det er varslet salg av Orklas eierandel i Rec, samt datterselskapene Sapa og Borregaard.

«Kynisk kapitalist»

Det fikk LO-leder Roar Flåthen til å stemple Orklas hovedeider Stein Erik Hagen som en «kynisk kapitalist».

- Jeg er med Flåthen i at det er synd at Orkla ikke lenger vil være eier av disse virksomhetene, sa Giske da han møtte pressen etter møtet med Orkla-toppene.

- Ikke vurdert Aker-løsning

Men samtidig fastslo Giske at problemene i Rec og de varslede nedleggelsene av en omfattende del av Recs norske virksomheter ikke har noe med eierskapet å gjøre, men har sin forklaring i vanskelige markedsforhold i solenergiindustrien.

Les også: Rec vurderer å legge ned i Norge

- Har det på noe tidspunkt blitt vurdert at staten skulle gå inn på eiersiden for å sikre at Rec

AksjeLongname: Renewable Energy CorporationTicker: RECMarked: OSEOrganiasonsnummber: 977258561TSID:Trade time: 2011-10-03 14:17:09Last: 4.96Close: 5.235Periode: 7days

forblir på norske hender?

- Nei, det har det ikke vært. Det er vi ikke er bemannet for. Hvis noen av de andre bedriftene staten har eierandeler i som kan tenke seg det, er det noe bedriftene må ta initiativ til, sa Giske.

I 2007 kjøpte staten, gjennom næringsdepartementet, 30 prosent av Røkke-selskapet Akers eierandel på vel 40 prosent i Aker Solutions mot at Aker forpliktet seg til ikke å selge i Aker Solutions på ti år.

Aksepterer utenlandsk eier

- Betyr det at du aksepterer at Rec blir eid fra utlandet?

- For meg er det viktigere at det kommer en god industriell eier, enn en norsk eier. Rec trenger en eier som kan tilføre selskapet kompetanse, sa Giske.

Han kom imidlertid med en sterk oppfordring til Orkla etter at Rec nå har varslet nedleggelse av alle norske produksjonssteder, unntatt i Glomfjord.

- Jeg håper de kan gi de ansatte der tid til å arbeide for å forbedre konkurransedyktigheten sin, sa Giske.

Det er i dag et åpent spørsmål om hvem som kunne tenke seg å kjøpe Rec.

Børsens super-taper

Rec-aksjen var lenge en av favorittene på Oslo Børs, men er i dag en av børsens tapere.

Fra toppen høsten 2007 på over 220 kroner, har aksjen falt til historisk puslete 4,98 kroner i 13-tiden mandag.

Følg Rec-aksjen på E24 Børs

Det verdsetter selskapet til i underkant av 5 milliarder kroner.

Konsernsjef Wiggen sa i etterkant av pressekonferansen at de mest sannsynlige industrielle eierne for Rec er å finne utenfor Norge.

- De mest sannsynlige nye eierne er å finne i andre deler av verden, sa Wiggen og la til at særlige asiatiske selskaper kan være aktuelle.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om